Парламент Франції офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Франції офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу

есійна зала Національної асамблеї Франції
. Сесійна зала Національної асамблеї Франції, ілюстративне фото: AP

Парламент Франції офіційно визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу. Президент України Володимир Зеленський назвав знаковим це рішення французьких парламентаріїв.

"Визнання парламентом Франції Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу важливе та знакове. Вдячні за сильний внесок Фрванції у викриття злочинів тоталітарної Росії — минулих і сьогоднішніх. У встановлення правди й справедливості, а отже, й відповідальності. Дякуємо, Франціє!" — написав Зеленський.

"В Україні голод був штучно викликаний і вирізнявся своїми масштабами. Систематизований радянською владою, він забрав життя близько 4 мільйонів українців, переважно селян", — йдеться у резолюції Національної асамблеї Франції — нижньої палати французького парламенту.

Апогею цей масовий злочин досяг у перші місяці 1933 року, коли щодня від голоду помирали тисячі українських селян, зазначається у документі.

"Штучно створений голод став відомий як Голодомор — "винищення голодом", — йдеться у резолюції.

Тож ця резолюція спрямована на визнання французькою владою цього примусового голоду українського населення геноцидом, а також на засудження скоєних дій, що характеризуються винищенням і масовими порушеннями прав і свобод людини, зазначили парламентарії.

Які країни визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Голодомор 1932 — 1933 років в Україні", яким Голодомор визнаний геноцидом українського народу.

15 грудня 2022 року Європейський парламент ухвалив резолюцію з приводу дев'яностих роковин Голодомору в Україні, яка визнає події тридцятих років минулого століття геноцидом українського народу.

Станом на 2023 рік Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу понад 20 країни світу. Зокрема, 10 березня 2023 року Бельгія визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Парламент Ісландії 23 березня визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Автором терміну "геноцид" та одним з ініціаторів визначення геноциду в правових термінах є Рафал Лемкін, який вважав Голодомор геноцидом українського народу.

Щороку в четверту суботу листопада українці у всьому світі вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932 — 1933 і масових штучних голодів 1921 — 1923 і 1946 — 1947 років.

Читати також

Що таке геноцид і чи вчиняє його Росія в сучасній Україні? Говоримо з істориком Ярославом Грицаком

"Вклоняємося перед відважним українським народом": Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору

"Хоронили голодних й напівживих", — спогади жінки з Хмельниччини, яка пережила Голодомор

На початок