Президент має розглянути можливість створити Національний Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі в Києві

Президент має розглянути можливість створити Національний Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі в Києві

Президент має розглянути можливість створити Національний Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі в Києві
. Аскольдова могила. Фото: D.Rovchak/Вікіпедія

21 березня військова ЗСУ та керівниця медичної служби "Ульф" Аліна Михайлова зареєструвала на сайті Офісу Президента петицію про створення Національного Пантеону Героїв на Аскольдовій Могилі. А вже 23 березня вдалося зібрати 25 тисяч голосів.

"Для розміщення Національного Пантеону Героїв України пропоную культове місце воїнської слави — парк Аскольдова Могила. Це одна з найвідоміших історичних місцевостей у Києві, де споконвіків ховали воїнів та інших видатних особистостей", – написала Михайлова.

У петицій зазначено, що тут мають відбуватися почесні поховання та встановлюватися памʼятні обʼєкти для увічнення видатних історичних діячів України.

Зокрема, Михайлова пропонує перепоховати Павла Скоропадського, Симона Петлюру, Степана Бандеру, Євгена Коновальця, які поховані за межами України.

Нещодавно на Аскольдовій могилі поховали полеглого Героя України Дмитра Коцюбайла ("Да Вінчі"), нареченою якого була авторка петиції Аліна Михайлова.

За легендою, на Аскольдовій могилі був похований перший літописний князь Києва Аскольд.

Проєкт військового кладовища від МКІП

У Міністерство культури та інформаційної політики представили проєкт Національного військового меморіального кладовища для вшанування загиблих захисників.

Його планують створити на виїзді з Києва у Биківнянському лісі на Броварському шосе. Там розташований Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили".

Національний заповідник "Биківнянські могили" є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій. За словами очільника МКІП Олександра Ткаченка, доречно поруч облаштувати кладовище для вшанування військових, що загинули внаслідок агресії Росії.

Президент розгляне можливість створити Національний Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі в Києві
"Биківнянські могили". Фото: Вікіпедія

Національне військове кладовище на Лисій горі

Раніше Суспільне розповідало, що Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора".

Однак екологи та активісти були проти такого розташування меморіалу на Лисій горі. Було навіть зареєстровано петицію, де автор Павло Рациборський зауважував, що урочище "Лиса Гора" є пам’яткою архітектури і належить до об'єктів природно-заповідного фонду.

Президент розгляне можливість створити Національний Пантеон Героїв на Аскольдовій могилі в Києві
Лиса гора у Києві. Фото: Вікіпедія

Пізніше перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що у Києві тривають дискусії щодо місця облаштування Національного військового кладовища.

У січні 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок