У Києві шукатимуть інше місце для військового кладовища замість Лисої гори

У Києві шукатимуть інше місце для військового кладовища замість Лисої гори

У Києві шукатимуть інше місце для військового кладовища замість Лисої гори
. Фото: Вікіпедія

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Про це повідомив директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко на сторінці організації у Facebook.

Він також оприлюднив текст відповідного листа глави уряду до посадовців і міністрів. У документі, зокрема, згадуються міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, очільник Мінкульту Олександр Ткаченко, віцепрем'єр, міністр розвитку громад Олександр Кубраков, глава Міноборони Олексій Резніков, начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко, мер столиці Віталій Кличко. У листі йдеться, що пропозиції Кабміну щодо зміни місця поховання полеглих воїнів мають бути передані 20 січня для обговорення на нараді під головуванням прем’єра.

Лист прем'єр-міністра
Фото: КЕКЦ

Що відомо про створення Національного військово-меморіального кладовища в Києві

27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора". У КМДА нагадали, що проєкт створення військового цвинтаря у столиці втілюють за дорученням прем’єра Дениса Шмигаля і на виконання вимог статті 23 Закону України "Про поховання та похоронну справу".

Екологи та активісти були проти розташування меморіалу на Лисій горі. Тогоріч у листопаді на сайті Київради було зареєстровано петицію проти створення військового кладовища на "Лисій Горі". Автор петиції Павло Рациборський зауважує, що урочище "Лиса Гора" є пам’яткою архітектури і належить до об'єктів природно-заповідного фонду. Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) у грудні подав позов до суду на Київську міську раду на захист Лисої гори. Натомість екологи запропонували столичній владі альтернативні місця для поховання військових.

На початку січня 2023 року стало відомо, що Київська міська рада не підтримала петицію проти будівництва військово-меморіального комплексу на Лисій горі. Пізніше у січні перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що у Києві тривають дискусії щодо облаштування Національного військового кладовища на Лисій горі.

Читайте також

Країни НАТО нададуть Україні військову допомогу, союзники збираються на зустріч "Рамштайн". 331 день війни. Онлайн

На початок