Влада Києва розгляне петицію про заборону створення військового кладовища на Лисій горі

Влада Києва розгляне петицію про заборону створення військового кладовища на Лисій горі

Влада Києва розгляне петицію про заборону створення військового кладовища на Лисій горі
. Фото: Вікіпедія

Петиція проти створення військового кладовища на "Лисій Горі" у Києві набрала необхідні 6000 підписів. Про це повідомляється на офіційному сайті Київської міської ради.

Тепер звернення містян мають розглянути на засіданні профільної комісії Київради.

Автор петиції Павло Рациборський пропонує заборонити створення Національного військового меморіального кладовища на території урочища "Лиса Гора" Голосіївського району Києва.

Він зауважує, що урочище "Лиса Гора" є пам’яткою архітектури і належить до об'єктів природно-заповідного фонду. Також це — місце дозвілля для мільйонів киян, які живуть поряд у приватних та багатоквартирних будинках. Автор петиції вважає, що такий меморіальний комплекс доцільно будувати за межами Києва.

Що відомо

  • 27 жовтня Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора". У КМДА нагадали, що проєкт створення військового цвинтаря у столиці втілюють за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і на виконання вимог статті 23 Закону України "Про поховання та похоронну справу". Орієнтовна площа меморіального цвинтаря на території урочища "Лиса Гора" Голосіївського району Києва становитиме 140 га.
  • Ініціатором створення Національного військового меморіального кладовища було Міністерство у справах ветеранів України. 31 травня 2022 року ця ідея була схвалена депутатами Верховної Ради. Проєкт передбачає створення військового кладовища, музейного комплексу, ритуальної будівлі та інших необхідних споруд для організації почесних поховань загиблих (померлих) громадян, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.
  • У липні цього року Київрада проголосувала за розробку проєкту землеустрою для військового кладовища вздовж вулиці Олени Теліги в Шевченківському районі столиці. Як повідомив міський голова Віталій Кличко, йдеться про символічне в нашій історії місце — поруч з урочищем Бабин Яр.

Читайте також

У Києві пропонують зменшити швидкість автомобілів під час відключення світла

На початок