Уряд запустив єдину онлайн-платформу допомоги постраждалим внаслідок війни. Що це таке

Уряд запустив єдину онлайн-платформу допомоги постраждалим внаслідок війни. Що це таке

Важливо
Онлайн-платформа допомоги врятованим
. Онлайн-платформа допомоги врятованим. Фото: скрін сайту help-platform.in.ua

Уряд запустив єдиний онлайн-майданчик для допомоги українцям, постраждалим внаслідок війни. Про це повідомляє пресслужба уряду. Це перша в Україні онлайн-платформа, де зібрана повна інформація про всі ключові сервіси допомоги.

Презентація платформи відбулася 15 березня за участі Офісу віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та апарату урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Завдяки платформі громадяни зможуть простіше і швидше зв'язатися з потрібним сервісом, зазначили в уряді.

“Від початку повномасштабного вторгнення Росії мільйони українців відчули на собі наслідки цієї жорстокої війни та потребують комплексної підтримки — соціальної, гуманітарної, правової, психологічної. Опинившись у відносній безпеці, вони відчувають себе розгубленими та часто просто не знають, як і куди звернутися по фахову безоплатну допомогу”, — пояснила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Наразі на платформі зібрані всі ключові служби, що надають українцям психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Крім того, на сайті є буклети та інформаційні матеріали, щоб допомогти громадянам розпізнати негативні наслідки насильства та вчасно впоратися з ними.

Як зазначили в уряді, усі ініціативи, розміщені на платформі, покликані забезпечити підтримку українцям у будь-якому куточку країни, а також за її межами. Всі сервіси є перевіреними, конфіденційними та безоплатними. Водночас представлений на платформі перелік не є вичерпним. Тобто інші сервіси та організації за бажанням можуть також до нього долучитися.

За словами старшого координатора із надзвичайних ситуацій, заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Мустафи Ельканзі,   протягом тривалого часу UNFPA та команда віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України тісно співпрацюють у підтримці сервісів, які допомагають людям у найскладніших життєвих обставинах.

“Платформа доповнює інші подібні ініціативи, які ми створили та продовжуємо розвивати, такі як “Аврора” та Центри допомоги врятованим. Ми впевнені, що платформа допоможе людям отримати доступ до інформації у простий і своєчасний спосіб, а також надасть практичні рекомендації, куди звертатися за допомогою“, — сказав Ельканзі.

Платформа розрахована не лише на постраждалих, а також і на фахівців, які надають їм допомогу. На сайті вже розміщенні рекомендації та посібники щодо роботи з потерпілими згідно з міжнародними стандартами.

Отримавши необхідну допомогу, постраждалі можуть бути готові звернутись до правоохоронних органів, аби в майбутньому притягнути кривдників до відповідальності.

За даними заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко, слідчі Нацполіції документують близько 95 % з усього масиву воєнних злочинів. Серед десятків тисяч фактів порушення законів та звичаїв війни є випадки сексуального насильства, яке окупанти використовують як зброю проти цивільного населення.

“З перших місяців війни поліцейські у складі спеціалізованих мобільних груп фіксують сексуальні злочини на деокупованих територіях Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Миколаївщини, Донеччини та Херсонщини. Ми розуміємо, що задокументувати такі злочини важко через високий рівень латентності, а, щоб уникнути ретравматизації, постраждалі потребують комплексної допомоги”, — сказала Павліченко.

У майбутньому онлайн-майданчик планують розширити і вдосконалити. У найближчих планах — додаткові розділи із сервісами, що працюють для розвитку та освіти дітей. Платформа також надаватиме доступ до ініціатив, які допомагають знайти нову роботу, перекваліфікуватись та підвищити свій економічний потенціал.
Війна. Усі останні новини

21 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін визнав правосуб'єктність "ЛНР" і "ДНР" і заявив, що їх визнають у межах Донецької та Луганської областей. Він також підтвердив, що це означає крах Мінських домовленостей. За три дні, 24 лютого 2022 року, Путін заявив, що Росія вводить війська на територію України з метою проведення “військової операції з денацифікації та демілітаризації”. Одразу після цього звернення близько 5 ранку війська РФ почали обстрілювати об’єкти інфраструктури по всій Україні, а також житлові квартали.

Читайте також

Російський Су-27 збив безпілотник США над Чорним морем, Польща невдовзі передасть Україні МІГ-29. 385 день війни. Онлайн

В ООН розповіли, скільки українців через війну стали біженцями

На початок