Куди можна летіти і коли купувати квиток? Головне про міжнародне авіасполучення

Куди можна летіти і коли купувати квиток? Головне про міжнародне авіасполучення

У чому суть

З 15 червня уряд відновив міжнародне авіасполучення з державами, які готові приймати борти з України. Авіакомпанії одразу ж почали продаж квитків на липень і серпень, зокрема й до тих країн, які нині офіційно не оголосили про відкриття кордонів для України.

Суспільне розібралося, чи варто поспішати з придбанням квитків, що важливо врахувати під час планування подорожі, які нововведення з’явились у зв’язку з пандемією та які країни відкривають кордони, зокрема й для українців.

Коли і куди можна полетіти з України

Цього тижня планується відновлення рейсів:

  • Lufthansa за маршрутом Франкфурт – Київ (Бориспіль) – Франкфурт
  • KLM за маршрутом Амстердам – Київ (Бориспіль) – Амстердам
  • SWISS International Airlines Цюрих – Київ (Бориспіль) – Цюрих
  • Belavia Мінськ – Київ (Бориспіль) – Мінськ

З 16 червня з України до Австрії, Латвії, Німеччини, Польщі, Угорщини, Португалії, Данії, Греції, Литви, Словаччини, Естонії та Великої Британії планує літати Wizz Air Hungary. Компанія вже має необхідні дозволи.

Ryanair очікує дозволів на здійснення рейсів з Києва до Барселони, Мадрида та Кракова починаючи з 21 червня.

Із 22 червня виконувати регулярні міжнародні рейси планують українські авіакомпанії.

Країни Європи залишаться закритими для більшості українців до липня. Заборона на туристичні поїздки для іноземців, яка повинна була добігти кінця 15 червня, продовжена до 30 червня.

Натепер українці можуть в'їхати в країни Європи, якщо:

  • мають близького родича, який є громадянином ЄС;
  • мають дозвіл на проживання або роботу;
  • їдуть на сезонну роботу і можуть підтвердити це документом.

Читайте також: "Які країни влітку будуть готові приймати туристів: хроніка"

Коли купувати квитки

Офіційні структури радять не поспішати, оскільки частина країн, до яких уже продаються квитки, можуть до того часу не відкрити кордони для українців. Навіть якщо за планом кордон має відкритися 1 липня, епідеміологічна ситуація здатна внести свої корективи, а ви ризикуєте нікуди не полетіти, навіть маючи на руках білети й усі необхідні документи.

Раніше на цьому наголошував міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він рекомендував українцям, перш ніж планувати відпустку за кордоном, дочекатися рішення тієї чи іншої країни щодо допуску на свою територію іноземних туристів.

Антимонопольний комітет ще 21 травня попереджав авіаперевізників про відповідальність за продаж квитків на міжнародні рейси, які можуть не відбутися через продовження карантину. У комітеті наголошувати, що не слід поширювати інформацію про можливість придбати квитки та здійснити переліт до завершення карантину.

Про те, чому офіційні структури поки не радять планувати відпустку та що робити туристам, які вже мають квитки, ми детально писали раніше.

Що потрібно дізнатися перед поїздкою

Попри великий вибір країн, до яких авіакомпанії вже почали продавати квитки, перш за все варто перевірити, чи дозволили ці держави в’їзд українцям. "Для того, щоби щось планувати, одного рішення України недостатньо. Для цього необхідне відновлення авіасполучення і можливість поїхати у якості туриста до тієї чи іншої країни", – зазначав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Крім того, неодмінно зверніть увагу на те, які пункти обов’язково повинні бути присутні у вашій страховці. Також дізнайтесь, чи потрібно вам бути в самоізоляції у країні, в яку ви летите, а також після повернення з неї до України. Інакше ризикуєте замість відпочинку провести місяць у чотирьох стінах.

Як повернути квитки

У SkyUp кажуть, що якщо пасажир візьме квитки і не зможе полетіти в заплановані дати, йому передбачені на вибір такі компенсації:

  • повернення квитка згідно з умовами тарифу;
  • безкоштовна зміна дат для всіх тарифів;
  • промокод на 120%.

У Wizz Air повідомили, що "якщо квитки продаються – значить їх можна купувати, а у випадку скасування рейсу гроші повернуть". Авіакомпанія обіцяє повертати гроші у повному обсязі, це можна зробити через сайт у розділі бронювання.

Представник компанії зазначив, що рейс також можна перебронювати на період 60 діб. Наприклад, з липня – на серпень або вересень. Водночас якщо кордони в обраній країні будуть закриті й у вересні, гроші можна буде повернути.

У МАУ всі запитання Суспільного щодо гарантії того, чи зможуть українці потрапити на липневі рейси, на які авіакомпанія наразі продає квитки, запропонували адресувати на електронну пошту.

31 травня пресслужба МАУ відповіла Суспільному, що може запропонувати "залишити квитки активними для подальшого використання до 9 січня 2021 року", а після відновлення перельотів можна буде змінити дату подорожі без сплати штрафу.

Водночас ірландський бюджетний авіаперевізник Ryanair скасує плату за зміну рейсу для всіх пасажирів, які замовляли квитки на перельоти в липні та серпні. У пресслужбі кажуть, що клієнти, які з 10 червня забронюють поїздку на липень чи серпень, зможуть безкоштовно перенести свої рейси до 31 грудня 2020 року.

Нові правила внутрішніх авіаперевезень

Міжнародний аеропорт "Бориспіль" та Украерорух оголосили про нові правила роботи внутрішнього авіасполучення.

Як повідомили у пресслужбі "Борисполя", усі внутрішні рейси обслуговуватимуться в терміналі D. При цьому потрапити до термінала зможуть лише пасажири з посадковим талоном чи квитком за наявності медичних масок або респіраторів. Проводжаючих у термінал не допускатимуть.

На контрольно-пропускному пункті Нацполіції, розміщеному при в'їзді в аеропорт, поліцейські здійснюватимуть температурний скринінг. Через це адміністрація аеропорту попереджає про можливість заторів і просить пасажирів виїжджати заздалегідь.

Також у Державіаслужбі оприлюднили нові вимоги для відновлення польотів. Відповідно до них, доступ до терміналів аеропорту мусить бути максимально обмежений для пасажирів, членів екіпажу та персоналу, а дистанція між людьми на території аеропорту має становити не менш ніж 1,5 метра.

При цьому як персонал, так і пасажири повинні носити в аеропорту захисні маски. Персонал також має бути у захисних рукавичках, а пасажирам, які відлітають і прибувають у термінал, слід проводити температурний скринінг.

Для запобігання черг у місцях із високою концентрацією пасажирів регулятор рекомендує запровадити мобільну реєстрацію та безконтактну посадку.

Чи потрібна обсервація в Україні

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов нагадав, що всі, хто повертатиметься з міжнародної поїздки в Україну, повинні будуть піти на двотижневу самоізоляцію. За його словами, виїхати у Білорусь або країну ЄС можна автомобільним транспортом: зараз на це немає жодних обмежень. Однак після повернення карантин також обов'язковий.

На засіданні 3 червня уряд ухвалив рішення про поновлення внутрішнього авіаційного сполучення з 5 червня, а міжнародного – з 15 червня. 12 червня Кабмін відкрив пункти пропуску в аеропортах України та дозволив в'їзд іноземцям, які не є громадянами країн зі значним поширенням COVID-19 і не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів.

Суспільне намагалося зв'язатися з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм щодо попиту на авіаквитки, докладнішого переліку умов перебування українців за кордоном і повернення додому, однак відповіді поки не отримало.

На початок