Уряд затвердив директора НАБУ. Що про нього відомо

Уряд затвердив директора НАБУ. Що про нього відомо

Важливо
Директор НАБУ Семен Кривонос
. Семен Кривонос. Фото: з Фейсбуку Семена Кривоноса

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 6 березня затвердив директора Національного антикорупційного бюро України. Ним став Семен Кривонос. Що відомо про нового керівника НАБУ — розповідає Суспільне.

Як відбувався відбір на посаду директора НАБУ

Рішення про призначення Кривоноса директором НАБУ підтримали всі міністри, окрім віцепрем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. До початку голосування він заявив про конфлікт інтересів, тому в голосуванні участі не брав.

"Був проведений прозорий конкурс. Половина складу конкурсної комісії — це представники від наших міжнародних партнерів. Всі засідання комісії транслювались в онлайн-режимі. Тести, знання законодавства, практичні завдання, перевірки на доброчесність кандидатів — все це було зроблено", — сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами глави уряду, конкурсна комісія обрала трьох кандидатів на посаду директора НАБУ і внесла подання стосовно цих кандидатів прем’єр-міністру.

“Отримавши всі необхідні матеріали комісії з відбору, уважно вивчив ці матеріали щодо кожного з кандидатів, провів особисте знайомство і спілкування з кожним із кандидатів у рівних умовах. За результатами об’єктивних показників, а саме — суми балів, які набрали кандидати, та після особистого спілкування з кожним із кандидатів, вношу на розгляд до Кабінету міністрів України подання про призначення одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів — Семена Кривоноса на посаду директора Національного антикорупційного бюро", — сказав Шмигаль.

НАБУ Денис Шмигаль
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції United for Justice, 4 березня 2023 року. Фото: AP

У тестуванні на знання законодавства Кривонос набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок — 4 місце, 224 бали.

Денис Шмигаль запропонував новопризначеному директору НАБУ розглянути можливість та призначити на керівні посади в бюро двох інших кандидатів — Сергія Гупяка та Романа Осипчука.

За словами Шмигаля, тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата.

"Це демонструє нашу цілеспрямованість вже цього року перейти до початку перемовин про вступ. Із призначення директора НАБУ ми також маємо повністю сформовану та незалежну антикорупційну інфраструктуру", — заявив Шмигаль.

Що відомо про Семена Кривоноса

З 2007 року Семен Кривонос працював держслужбовцем у різних структурах. Зокрема, в Обухівському міськрайонному управлінні юстиції, Головному управлінні юстиції у Київській та Одеській областях. Також рік був заступником начальника Одеської митниці.

У квітні 2016 року Кривонос виграв конкурс на посаду очільника Одеського територіального управління НАБУ. Однак за два місяці в НАБУ оголосили про новий конкурс на цю посаду. Тоді журналісти "Слідство.Інфо" оприлюднили розслідування щодо Кривоноса: при зарплаті держслужбовців йому з дружиною вдалось купити кілька земельних ділянок та приватний будинок, а також, згідно з розслідуванням, він не задекларував квартиру у Києві. Наприкінці лютого 2023-го на співбесіді з перевірки на доброчесність Кривонос сказав, що відмовився від посади через опублікований журналістами матеріал.

У 2018 році Семен Кривонос отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. За рік зайняв посаду виконувача обов’язків директора держпідприємства "Племінний завод "Плосківський", яка займається вирощуванням зернових, бобових та олійних культур. У період роботи Кривоноса, на підприємство кілька разів позивались до суду через заборгованості (проблеми з судами у підприємства були й до 2017 року, і не припинилися після того, як Кривонос лишив посаду у 2020 році).

Майже два роки Семен Кривонос очолює Державну інспекцію архітектури та містобудування. За його заявою НАБУ затримало людину, яка пропонувала посадовцю 120 тисяч доларів хабаря. Про це Кривонос написав у своїй анкеті кандидата на посаду.

Також, у 2010-2015 роки Кривонос був депутатом Васильківської районної ради від політичної партії "Зелені". У 2017-2018 роках був членом політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

Семен Кривонос НАБУ
Фото: Семен Кривонос / Facebook

Згідно з поданою декларацією, Семен з дружиною Галиною володіють або мають право безоплатного користування 17-ма земельними ділянками. Останню Кривонос отримав у право на користування у вересні 2022 року.

У подружжя не зареєстровані власні авто. Кривонос користується позашляховиком Ford Kuga 2011 року випуску — його у безоплатне користування надала приватна особа. Дружина посадовця їздить на BMW X3. Ця автівка у власності селянського фермерського господарства "Колос". Підприємство зареєстроване у Чернігівській області.

Згідно з декларацією за 2022 рік, у Кривоноса немає збережень, у дружини — понад 18 тисяч доларів, понад 2,6 тисячі євро та майже 10 з половиною тисяч гривень.

У 2022 році Кривонос отримав майже 600 тисяч гривень зарплати, його дружина — понад 50 тисяч.

У декларації за 2020 рік, у посадовця були корпоративні права на чотири компанії: Global Legal Consulting Company, СФГ "Колос", СФГ "Ольга" та ТОВ "Б6". На співбесіді з перевірки на доброчесність Кривонос сказав, що продав корпоративні права, бо виграв конкурс на посаду очільника Державної інспекції архітектури та містобудування. Права на дві фірми він продав сестрі, решту — стороннім особам.

На співбесіді з перевірки на доброчесність Кривонос сказав, що кілька місяців на початку повномасштабної війни співпрацював з заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою. Також, в анкеті на посаду в НАБУ Кривонос вказав, що його може рекомендувати віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, з яким він познайомився під час реалізації реформи містобудування.

У тестуванні на знання законодавства Кривонос набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок — 4 місце, 224 бали.

Керівниця юридичного відділу ГО "Центр протидії корупції" Олена Щербан каже, що в уряду досить напружені стосунки з НАБУ, адже саме бюро розслідує справи, що його стосуються. "Історії, які є у Кривоноса, які викликають питання, в майбутньому можуть підривати незалежність директора. Адже такі історії дозволяють людині бути на гачку", — говорить Щербан.

Що відомо про обрання директора НАБУ

19 липня 2022 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду доручив організувати перше засідання конкурсної комісії з відбору керівника Національного антикорупційного бюро.

Попередній очільник НАБУ Артем Ситник був призначений на цю посаду 16 квітня 2015 року указом п’ятого президента України Петра Порошенка. 16 квітня 2022 року термін його повноважень сплив і НАБУ тимчасово очолив його перший заступник Гізо Углава.

7 вересня минулого року Верховна рада ухвалила закон щодо критеріїв відбору на посаду директора НАБУ, згідно з яким на посаду директора НАБУ не може претендувати той, хто після початку повномасштабного вторгнення РФ (24 лютого) перебував за кордоном сукупно більш як 21 дня без поважної причини.

28 жовтня під час засідання комісії з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) було обрано голову комісії — першого проректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Миколу Кучерявенка. 8 листопада комісія визначила критерії відбору кандидатів.

13 січня стартував третій етап конкурсу на посаду директора НАБУ. Кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро перевіряли на загальні здібності.

Етап випробування передбачає проходження вербального тесту і абстрактно-логічного тесту, пояснив Кучерявенко. Потім 20 претендентів, які залишаться, матимуть практичне завдання, а також співбесіди на доброчесність та компетентність. Конкурсна комісія визначить трьох кандидатів, серед яких директора НАБУ обиратиме Кабмін, пояснив очільник конкурсної комісії. Кучерявенко сподівається, що новий директор НАБУ буде обраний у березні.

Раніше до Верховної Ради України внесли законопроєкт №7654, який скасовував вимогу до директора Національного антикорупційного бюро не співпрацювати з політичними партіями або бути їхнім членом. Посли країн G7 одразу висловили стурбованість цим законопроєктом з огляду на те, що Комітет з питань організації державної влади рекомендував Верховній Раді України ухвалити його.

Читайте також

На початок