Китай купує російську нафту зі знижками — Reuters

Китай купує російську нафту зі знижками — Reuters

Китай купує російську нафту зі знижками — Reuters
. Нафтовий термінал у порту Козьміно, Приморський край, Росія, ілюстративне фото: AP

Найбільші китайські нафтопереробні компанії PetroChina і Sinopec відновлюють імпорт російської нафти зі знижками за зниженими цінами після короткої паузи в кінці 2022 року, якраз перед початком нафтового ембарго Європейського Союзу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі.

Зазначається, що державні нафтопереробники Китаю отримали від своїх штаб-квартир дозвіл купувати російську нафту у торгових компаній із великими знижками, що різко знизить витрати та підвищить маржу перероблення.

Дозвіл з’явився саме тоді, коли в Китаї, другому споживачі нафти у світі, відроджується попит на транспортне паливо після скасування політики нульового поширення COVID-19.

За інформацією джерел, PetroChina отримає близько 1,5 мільйона барелів сирої нафти марки Urals наприкінці цього місяця з танкерів Aframax NS Arctic і Crudemed на свій нафтопереробний завод потужністю 200 тисяч барелів на добу в Циньчжоу, провінція Гуансі.

Востаннє завод імпортував по 730 тисяч барелів нафти марки Urals у жовтні та листопаді минулого року, зазначає Reuters.

Unipec, торговий підрозділ провідного азіатського нафтопереробного заводу Sinopec, також має намір відновити імпорт, хоча наразі невідомо, який обсяг він закупив і куди він буде доставлений, повідомили п’ять джерел, знайомих із ситуацією.

"Не дивно, що державні нафтопереробні заводи Китаю купують російську нафту в цей момент. Ціни на нафту марки Urals значно нижчі за верхню межу ціни, і дешева сировина є своєчасною, оскільки вона збільшить потужність нафтопереробки, коли попит на неї в Китаї зросте", — сказав один з китайських нафтотрейдерів.

Нафта марки Urals, яка відвантажується в березні, торгується зі знижкою близько 13 дол. відносно ICE Brent на умовах постачання з судна, тоді як два місяці тому знижка становила 7 доларів.

Читайте також: Росія знижує експорт нафтопродуктів: що це означає для країн Європи, України та РФ?

За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Китай покриє майже половину цьогорічного зростання попиту на нафту після послаблення обмежень через COVID-19, повідомляє Reuters.

МЕА прогнозує зростання попиту на нафту на два мільйони барелів на добу у 2023 році, при цьому Китай становитиме 900 тис. барелів на добу.

У зв’язку з тим, що авіаперевезення зростають у міру того, як пандемія продовжує послаблюватися, авіаційне паливо має стати центральною ланкою у відновленні глобального попиту, зазначає агентство.

Водночас МЕА прогнозує, що постачання з ОПЕК+ скоротяться через те що Росія перебуває під тиском санкцій

"Здається, що світова пропозиція нафти перевищуватиме попит протягом першої половини 2023 року, але баланс може швидко змінитися до дефіциту, оскільки попит відновиться, а видобуток у Росії припиниться", — зазначили в МЕА.

Reuters зазначає, що прогнози МЕА трохи не відповідають прогнозу зростання на 2,3 мільйона барелів на добу у звіті Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), яка разом із такими союзниками, як Росія, входить до групи ОПЕК+.

Що відомо про нафтові санкції

5 грудня набули чинності обмеження цін країн Європейського Союзу на російську нафту морського походження. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.

Слідом за ЄС країни G7 та Австралія запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Росії, на рівні 60 доларів за барель.

Росія збільшила продаж зі знижкою до Китаю та Індії, зокрема, після того, як вона постраждала від західних санкцій та цінової стелі G7, покликаної обмежити її здатність фінансувати війну в Україні за рахунок доходів від нафти.

Читайте також

Зеленський закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель

Росія створює "тіньовий флот" танкерів для обходу нафтових санкцій — Financial Times

"Росія зацікавлена у продажі енергоносіїв" — Блінкен про ліміт цін на нафту та погрози РФ не постачати паливо

На початок