G7 та Австралія погодили обмеження цін на російську нафту

G7 та Австралія погодили обмеження цін на російську нафту

G7 та Австралія погодили обмеження цін на російську нафту
. Нафтовий танкер San Sebastian біля нафтопереробного заводу ISAB (Сицилія, 31 травня 2022 року). ISAB належить російському Лукойлу. Фото: АР

Слідом за ЄС країни G7 та Австралія запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Росії, на рівні 60 доларів за барель. Про це повідомляє міністерство фінансів США.

"G7 і Австралія приєднуються до ЄС у прийнятті обмеження ціни в 60 дол. за барель нафти з РФ. Обмеження ціни є важливим інструментом для обмеження доходів, які Росія отримує для фінансування незаконної війни в Україні, одночасно зберігаючи надійне постачання нафти на світові ринки", — йдеться у повідомленні.

У Мінфіні США зазначили, що ця політика особливо важлива для того, щоб забезпечити доступність постачання нафти в країни з низьким і середнім рівнем доходу, які сильно постраждали від наслідків російської війни.

Сторони також планують відмовитися від російської нафти та нафтопроводів із РФ на внутрішніх ринках.

Рішення почне діяти 5 грудня або "невдовзі після цієї дати". Окремо буде призначено граничну ціну для нафтопродуктів з високою та низькою собівартістю.

У відповідь на це повідомлення голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що ціну на російську нафту потрібно було б встановити на рівні 30 доларів, щоб швидше знищити економіку РФ.

"Все те, що пропонувала група Макфола-Єрмака, хоча знизити потрібно було б до 30$, щоб швидше знищити економіку ворога. Ми завжди досягаємо своєї мети і економіка РФ все одно буде зруйнована, а сама Росія платитиме та відповідатиме за всі злочини. З трибуналом буде так само. Вони дуже цього бояться, бо знають, що Україна доб‘ється свого", — написав Єрмак.

Що відомо

  • На початку травня Єврокомісія представила країнам-членам ЄС проєкт нового пакету санкцій проти Росії, в якому, серед іншого, передбачено нафтове ембарго для РФ. На тлі цього повідомлення на світових ринках зросли ціни на нафту.
  • На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі. Механізм має запрацювати 5 грудня 2022 року.
  • 6 жовтня ЄС затвердив 8-ий пакет антиросійських санкцій, який в тому числі закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7. Обмеження мають набути чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти.
  • Однак 25 листопада стало відомо, що Європейський Союз призупинив переговори про обмеження цін на російську нафту, оскільки Польща та країни Балтії вважали попередню пропозицію щодо ціни на рівні $65 за барель "занадто щедрою" для Росії.
  • 2 грудня після тривалих переговорів країни ЄС домовилися встановити граничну ціну на російську нафту морського походження на рівні 60 доларів за барель.

Читайте також

Зеленський закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель

У світі формують "тіньовий флот" для перевезення російської нафти — Bloomberg

"Росія зацікавлена у продажі енергоносіїв" — Блінкен про ліміт цін на нафту та погрози РФ не постачати паливо

На початок