Обмін: з полону РФ повернули 116 людей — Єрмак

Обмін: з полону РФ повернули 116 людей — Єрмак

Обмін полоненими з РФ 4 лютого
. Фото: з телеграм-каналу Андрія Єрмака

Черговий великий обмін полоненими відбувся між Україною та Росією. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. З російського полону вдалося повернути 116 людей.

За словами Єрмака, йдеться про оборонців Маріуполя, херсонських партизанів, снайперів із Бахмутського напрямку та інших українських захисників:

  • 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких — із ССО.
  • Вісім бійців ТрО, семеро з Нацгвардії, шестеро з Нацполіції, п‘ятеро з ДПСУ, двоє з ВМС та один представник ДСНС.
  • З них двоє офіцерів та 114 рядових і сержантів.

“Крім того нам вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів- добровольців - Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло загиблого воїна- добровольця – українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну - Кулика Євгенія Олеговича”, — написав Єрмак.

СБУ згодом оприлюднило ексклюзивні кадри обміну 4 лютого.

Що відомо про українців, які перебувають у полоні РФ

У полоні Росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни. Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

"15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)", — зазначила вона.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець за результатами перемовин України і Росії у Туреччині, які відбулися 16 січня повідомляв, що сторонам вдалося домовитися про створення коридору для обміну полоненими.

Читайте також: Повернути всіх. Як працює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Лубінець зазначив, що станом на 15 січня до нього звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних.

17 січня Тетяна Москалькова заявила, що не обговорювала з українським колегою Дмитром Лубінцем обмін полоненими. Вона додала, що такі питання — компетенція Міноборони Росії.

"Здивована публікаціями про можливі обміни полоненими між Росією та Україною, які поширилися у ЗМІ та соцмережах і в яких з київської сторони фігурує 800 осіб, а з російської – 200. У моїх переговорах з омбудсменом України Дмитром Лубінцем в Анкарі ніколи не йшлося про обміни, і я завжди роблю акцент на тому, що ці питання перебувають у компетенції Міністерства оборони Росії", — повідомила на своєму Telegram-каналі.

Також Москалькова зазначила, що вважає такий "нерівноцінний обмін" несправедливим.

Читайте також

США нададуть Україні далекобійні снаряди, Канада запровадила санкції проти артистів з РФ. 346 день війни. Онлайн

На початок