Немає договору з НСЗУ. У Новомиргороді на Кіровоградщині замість планових пологів приймають невідкладні

Немає договору з НСЗУ. У Новомиргороді на Кіровоградщині замість планових пологів приймають невідкладні

Немає договору з НСЗУ. У Новомиргороді на Кіровоградщині замість планових пологів приймають невідкладні
. фото Суспільне Кропивницький

Двоє невідкладних замість пів сотні планових: у лікарні міста Новомиргород Новоукраїнського району Кіровоградської області більше року не можуть укласти договір з Національною службою здоров’я України щодо повноцінної роботи пологового відділення. Нині ті жінки, які отримують консультації і проходять обстеження, не народжують там. Найближчі пологові будинки – у Малій Висці за 20 кілометрів та Кропивницькому за 65 кілометрів. Суспільне з'ясовувало, чому НСЗУ не заключає договір з лікарнею.

Планово породіллі не народжують у Новомиргородській лікарні з 2021 року. Це пов'язано з тим, що Національна служба здоров’я додала умову під час укладання договору на надання медичного пакету – у пологовому мають приймати щонайменше півтори сотні пологів на рік.

"Національна служба здоров’я України платить за ту допомогу, яку лікарня надає пацієнту. Якщо у відділенні протягом року прийняли від 30 до 50 пологів, то європейська практика свідчить про те, що це небезпечна лікарня. Без потоку пологів, належного досвіду і готовності лікарів, пацієнтка не зможе отримати якісну і безпечну медичну допомогу", – сказала директорка департаменту комунікацій НСЗУ Лілія Гудзь.

пологовий
фото Суспільне Кропивницький

Пологове відділення відремонтували сім років тому. З того часу, щороку до 2021, там народжували від 40 до 50 дітей, розповіла начальниця управління здоров’я Новомиргородської міської ради Альона Колодяжна: "Звісно, ургентні пологи ми нікуди не дінемо. Якщо приїжджає вагітна, яка вже народжує, то ми будемо вимушені прийняти її. На сьогоднішній день у нас на обліку стоїть майже сотня жінок".

пологовий
фото Суспільне Кропивницький

"Я сумую за пологами, але нині теж вистачає роботи, – сказала акушерка-гінекологиня Марина Медвєдєва. – Ми ведемо вагітність в амбулаторних умовах, маємо палати патології вагітних.

пологовий
фото Суспільне Кропивницький

пологовий
фото Суспільне Кропивницький

34-річна Христина – переселенка з Краматорська. З чоловіком і двома дітьми з літа 2022 року живе у селі за 15 кілометрів від лікарні. Вона – на п’ятому місяці вагітності. У пологовому відділенні лікується вдруге: "У цій лікарні непогане харчування, що мене дивує. У нас в Донецькій області немає таких ремонтів і умов. Коли я вперше сюди потрапила, то була дуже здивована, що такий пологовий закритий. У нас вони у гіршому стані і працюють. А тут всі умови для вагітних – і прекрасні лікарі, і приміщення, ванні кімнаті, душові кабіни – це дуже зручно. Я б хотіла тут народжувати".

Народжувати Христина планує їхати в Кропивницький.

Читайте також

  • Кіровоградщина вперше отримала вакцину від коронавірусу для дітей від 5 до 11 років.
  • Уряд збільшив відшкодування батькам за зарплату няні. Як оформити на Кіровоградщині.
  • Подружжю лікарів новоархангельської лікарні, що на Кіровоградщині, придбали житло.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок