Три роки після збиття літака МАУ над Тегераном: родичі та колеги вшановують пам'ять загиблих та коментують розслідування

Три роки після збиття літака МАУ над Тегераном: родичі та колеги вшановують пам'ять загиблих та коментують розслідування

Ексклюзивно
Три роки після збиття літака МАУ над Тегераном: родичі та колеги вшановують пам'ять загиблих та коментують розслідування
. У Києві пройшла акція вшанування пам‘яті загиблих в авіакатастрофі 8 січня 2020 року в небі над Тегераном, 8 січня 2023 року, фото: Влада Прізова, Суспільне

У Києві відбулася акція вшанування пам‘яті загиблих в авіакатастрофі 8 січня 2020 року в небі над Тегераном. До меморіалу прийшли працівники МАУ, колишній президент авіакомпанії Євгеній Дихне та родичі загиблих.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Літак Тегеран
Літак Тегеран. У Києві пройшла акція вшанування пам‘яті загиблих в авіакатастрофі 8 січня 2020 року в небі над Тегераном, 8 січня 2023 року, фото: Влада Прізова, Суспільне

Якими родичі та колеги пам'ятають загиблих

"Мій син жив цією професією, для нього це був сенс його життя, він тільки прибіжить до мене, для пристойності чай вип'є, потім біжить. Він дуже був дуже відповідальною людиною. Це його життя було", — каже Євгенія Гапоненко, мати командира боїнга, пілота Володимира Гапоненка.

Жінка додала, що Володимир йшов у рейс без жодних вагань попри те, що це було небезпечно і багато хто відмовлявся: команда підтримувала командира і повністю йому довіряла.

Три роки після збиття українського літака над Тегераном: родичі та колеги згадують загиблих та коментують розслідування
У Києві пройшла акція вшанування пам‘яті загиблих в авіакатастрофі 8 січня 2020 року в небі над Тегераном, 8 січня 2023 року, фото: Влада Прізова, Суспільне

"Всіх пілотів я знав, особисто, багато років працювали. З кожним з пілотів я був і в кабіні, літав, і на тренажері був, тренував їх, класні хлопці", — сказав своєю чергою голова профспілки лінійних польотів авіакомпанії МАУ Олександр Полянський.

Як рухається розслідування

"Я не бачу абсолютно ніяких просувань, але я трішки заспокоїлась тим, що війна.Це дуже важливо, що це страшна катастрофа усього світу і чомусь мовчали довго. Залишати так не можна Треба розслідувати хто це, хто натиснув кнопку на цивільних людей усього світу", — наголосила Євгенія Гапоненко.

Водночас Полянський підкреслив, що просто так ракету не можна запустити, для цього потрібно зробити багато дій.

"То була чиясь команда, я б хотів і всі б хотіли знати, хто дав команду на збиття літака. Щоб ця людина відповіла по закону і по совісті", — сказав він.

Бортпровідник Андрій Борщ водночас вважає, що на борту літака МАУ міг бути хтось зайвий для Ірану. "Було багато злетів літаків, і влучили в наш літак чомусь", — каже він.

Три роки після літака МАУ над Тегераном: родичі та колеги вшановують загиблих та коментують розслідування
У Києві пройшла акція вшанування пам‘яті загиблих в авіакатастрофі 8 січня 2020 року в небі над Тегераном, 8 січня 2023 року, фото: Влада Прізова, Суспільне

Що відомо про збиття літака МАУ у Тегерані

Літак МАУ зазнав катастрофи 8 січня 2020 року незабаром після вильоту з аеропорту Тегерана. Він прямував до Києва. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

11 січня Іран визнав, що випадково збив літак Boeing-737, який належить українським Міжнародним авіалініям. Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за збиття українського літака.

24 червня 2021 року офіційна судово-медична експертиза катастрофи літака МАУ, яку проводили Канаді впродовж восьми місяців, нібито не виявила підтверджень, що літак було збито навмисно.

Іран взяв на себе всю відповідальність за збиття літака МАУ і заявив про готовність виплатити однакову компенсацію родичам всіх жертв.

Через майже два роки після катастрофи почали судити військових, причетних до трагедії, проте нікому крім іранського слідства досі невідомі ні їхні імена, ні військові звання. На всі вимоги українського уряду та урядів членів родин загиблих допустити незалежних експертів до розслідування влада Ірану відповідав відмовами.

Читайте також: "Імена іранських військових приховуються". Два роки розслідування збиття літака МАУ у Тегерані
На початок