Тест на грип: навіщо його робити, розповів кропивницький лікар

Тест на грип: навіщо його робити, розповів кропивницький лікар

Тест на грип: навіщо його робити, розповів кропивницький лікар
. Суспільне Кропивницький

Лихоманка, слабкість та біль у горлі — такі симптоми викликають ГРВІ, бактеріальні інфекції та грип. Ці три захворювання лікуються по-різному, тому встановити правильний діагноз, щоб розпочати потрібне лікування є головним завданням лікаря та пацієнта. Як це зробити, розповів сімейний лікар з Кропивницького Дмитро Корольков.

Грип – одна з понад 200 видів інфекцій, які можуть викликати симптоми з боку дихальних шляхів. Його можна сплутати з ГРВІ чи бактеріальною інфекцією.

Чому грип виділяють поміж інших хвороб

Грип може давати важчі ускладнення ніж інші віруси. Окрім того, препарати, якими лікують це захворювання за різними протоколами ефективні або в перші 48 годин, або в перші 72 години. Тобто якщо препарат дати пізніше, ефекту не буде. Допускається їх приймання пізніше цього терміну вагітним, або коли у людини знижений імунітет, але великого ефекту чекати не варто. При своєчасному початку лікування, можна уникнути багатьох ускладнень і зменшити тривалість хвороби.

Тести на грип

Тести на грип можна зробити у сімейного лікаря, якщо є в наявності або купити в аптеці. Держава ці тести не закуповує. В аптеці ціна на них майже 400 гривень. Це – звичайний мазок з носа. Результат стає відомим за п'ять хвилин. Окрім того, тест на вірус грипу показує наявність коронавірусної інфекції.

Коли потрібно робити тест

Якщо різко підвищилась температура тіла, швидке і значне погіршення самопочуття, з'являється тяжкий кашель, який супроводжується біллю в грудній клітці — це привід зробити тест, щоб почати своєчасне лікування. Як правило нежить для перших днів грипу не характерна.

Тест дасть змогу виключити насамперед бактеріальну інфекцію, бо її ми лікуємо антибіотиками, на вірусні інфекції ці ліки не діють. Їх прийом може погіршити стан людини, бо цим вбивають всю чутливу міклофлору, яка буде реагувати на цей антибіотик. Відповідно вірусу починає житися легше, інша патологічна бактеріальна мікрофлора приходить на пусте місце, яке для неї звільнив антибіотик, і вірусне захворювання може ускладнитися ще й бактеріальною інфекцією. Тому прийом антибіотиків під час захворювання грипом значно знижує захисні сили організму.

Читайте також

  • Медична допомога під світло ліхтарів. Як на Кіровоградщині працює "швидка" без електропостачання.
  • Кропивницькі хірурги вчаться оперувати хворих з найтяжчими вродженими патологіями серця.
  • Чи готові лікарні Кіровоградщини до зими в умовах "блекауту".
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок