Кропивницькі хірурги вчаться оперувати хворих з найтяжчими вродженими патологіями серця

Кропивницькі хірурги вчаться оперувати хворих з найтяжчими вродженими патологіями серця

Ексклюзивно
Кропивницькі хірурги вчаться оперувати хворих з найтяжчими вродженими патологіями серця
. Суспільне Кропивницький

Кропивницьких кардохірургів навчають робити операції, які зменшать кількість раптових смертей серед хворих на гіпертрофічну кардіоміопатію. Це потовщення стінок серцевого м’яза та зменшення шлуночкових камер, може збільшуватися розмір серця.Для цього приїхав кардіохірург, заступник директора інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтин Руденко. Він перший в Україні, хто почав оперувати пацієнтів з такою патологією. Суспільне побувало на майстеркласі.

Під керівництвом Костянтина Руденка кропивницькі лікарі опановують методику проведення операції з вродженої серцевої патології – гіпертрофічної кардіоміопатії, що викликає раптову смерть. Зі слів заступника директора інституту імені Амосова, близько 70 тисяч українців мають цю складну патологію: "Переважна більшість з них не знають, що вони мають всередині бомбу сповільненої дії. Тобто людина живе, не знає, що вона хвора. Тому трапляються резонансні смерті, про які розповідають засоби масової інформації, коли школярі помирають на уроках фізвиховання, помирають молоді спортсмени".

Костянтин Руденко розповів, що серед ста людей, які мають цю патологію, щороку раптово помирають від п’яти до десяти. Виявлення хвороби і операція рятує людині життя. Кропивницький – десятий центр, де відбувається майстерклас: "За останні шість років ми досягли досить серйозних успіхів у лікуванні цієї хвороби, ми оперуємо за методикою італійського професора Паоло Феррацці. За цей час прооперували більше 500 хворих, які мають цю ваду. Вік пацієнтів - від восьми місяців до 86 років".

Кропивницьких хірургів навчає заступник директора інституту імені Амосова. Чому вчить
Заступник директора інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтин Руденко. Суспільне Кропивницький

Кардіохірург Павло Кіструга вважає, що незабаром такі операції почнуть робити на Кіровоградщині: "Потрошку-потрушку і ми почнемо, маючи діагностичну базу гарну, робити ці операції тут".

Суспільне бачило третю операцію з вродженої серцевої патології, яка відбулась у Кропивницькому. Її робили на зупиненому серці, тривала вода близько п’яти годин.

Першим у Кіровоградській області минулого літа прооперували кропивничанина Сергія Сіроткіна. Чоловік розповів, що про хворобу дізнався під час профогляду: "У мене виявили шуми в серці. Пішов на одне УЗД , інше. Не знав, що воно є таке".

Гіпертрофічну кардіоміопатію виявляють за допомогою ультразвукової діагностики. Додаткові обстеження і уточнення діагнозу відбувається в інституті імені Амосова, розповіла генеральна директорка обласного кардіоцентру Ганна Сухомлин: "Фінансування відбувається за пакетом "Хірургічне лікування". Національна служба здоров’я оплачує ці операції і ліки з національного переліку медикаментів".

Нині, сказала, в Кіровоградській області виявили п’ять пацієнтів з вродженою серцевою патологією, яка викликає раптову смерть.

Читайте також

  • Чи готові лікарні Кіровоградщини до зими в умовах "блекауту".
  • На Кіровоградщині під час блекауту скорочуватимуть кількість процедур гемодіалізу.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок