"Індивідуальна необхідність чекати слушного часу". Кропивницький психолог – про синдром відкладеного життя під час війни

"Індивідуальна необхідність чекати слушного часу". Кропивницький психолог – про синдром відкладеного життя під час війни

"Індивідуальна необхідність чекати слушного часу". Кропивницький психолог – про синдром відкладеного життя під час війни
. pixabay / Фото ілюстративне

З 24 лютого 2022 багато українців відчувають, ніби життя зупинилось. Є люди, які перестали планувати життя, натомість почали мріяти про те, яким воно буде, наприклад, після перемоги України. Люди, які не можуть жити тут і зараз, мають синдром відкладеного життя – стан людини в очікування сприятливого часу для щасливого життя. Суспільне розпитало про його особливості у кризового психолога з Кропивницького Андрія Фоменка.

Серед ознак синдрому відкладеного життя можна виділити мрії про безхмарне майбутнє, постійне очікування слушного моменту, відкладання чи відмова собі у насолоді від приємних подій, відчуття себе спостерігачем власного життя.

Війна – період загострення синдрому

Українці нині перебувають в стані потенційної загрози, тому синдром відкладеного життя і подібні йому проблеми стають помітнішими, вважає психолог. Проблема, з його слів – в неприйнятті дорослих істин, перша з яких полягає в тому,що в житті завжди є причини для страждань, друга – в тому, що життя і смерть нерозривно пов’язані між собою. Синдром відкладеного життя важливо чітко діагностувати: "Бачачи чиєсь горе, починаємо горювати, співчувати, вважати себе не в праві радіти – почувати провину того, хто вижив. Це не те саме, що синдром відкладеного життя, треба чітко розуміти. Якщо людина виносить назагал свої почуття – у соцмережі, наприклад – це горювання, не обов’язково синдром. А ще, можливо, звичка відкладати з’явилася в людини ще під час карантину. Війна – привід підкреслити це, виправдати".

З точки зору психології синдром відкладеного життя – це невротизм, необхідність відмовити собі в чомусь, зберігаючи примарне розуміння,яким має бути майбутнє. Він дозволяє людині рухатись вперед, перебуваючи в постійній напрузі – без мотивації, але зі стимулюванням, сказав Андрій Фоменко: "Просто рух вперед без жодного позитиву призводить до невміння розпоряджатися власними емоціями, розслаблятися, дозволяти собі радість".

Про схильність до синдрому

Зі слів психолога, страждають ті ,у кого є схильність до невротичних розладів. Це можуть бути, як ті, хто виїхав за кордон чи переїхав в іншу область, так і ті хто нікуди не їхав і перебуває недалеко чи, навпаки, далеко від лінії фронту: "Головна їхня теза – якщо всім погано, то і мені має бути погано. Але, що важливо, війна не закінчиться для всіх в один день – хтось лікуватиметься, відбудовуватиме дім, чекатиме рідних з полону, шукатиме зниклих безвісти. Тому хтось сприйме новину про перемогу, як сигнал починати повноцінне, в їхньому розумінні, життя, а хтось ще певний час відпрацьовуватиме цей синдром".

Ще один бік проблеми: синдром відкладеного життя – це часто батьківський спадок: "Тут на перший план виходить ставлення до часу, відведеного тобі, грошей тощо. Найкраща стратегія для таких людей – зрозуміти, що єдиний день, який у них є насправді – це сьогодні".

Як позбутись синдрому

Позбутись синдрому під час психотерапії чи без неї, можна відносно швидко, упізнавши в собі його ознаки, прийнявши їх, виявивши готовність змінюватись. Потрібно почати діяти – робити щось вдома, задовольняти свої потреби, можна завести щоденник і записувати туди свої відчуття, емоції, планувати зустрічі, покупки. Підтримувати активність, максимально відкинувши негативний досвід минулого – перестати чекати якоїсь ключової події, наприклад: "Важливо відрізняти синдром відкладеного життя від психотравми чи депресії, пов’язаних із втратами близьких чи майна. Треба розбиратись в причинах. Бо синдром може бути існуючою реакцією на зміни подій, ситуацію в країні. Єдиного підходу немає. Важливими є бажання людини змінюватись і розуміння нею проблеми. У багатьох переселенців, з якими я працював, до речі, такого синдрому немає".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок