З російського полону повернули 140 українців. Що відомо

З російського полону повернули 140 українців. Що відомо

Важливо
З російського полону повернули 140 українців. Що відомо
. Обмін полоненими 31 грудня 2022 року. Фото: Telegram / Андрій Єрмак

Україна звільнила з російського полону 140 людей. Про це повідомив керівник ОП Єрмак.

"У Новий рік ми не тільки відбиваємо ракетні атаки ворога, але також повертаємо наших людей. Це черговий великий обмін, який вдалося здійснити — 140 людей повертаються додому", — написав він у Telegram.

Серед визволених з полону є поранені, а також захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТРО зі Славутича, причому батьки й сини, які разом перебували в полоні, а також українські військові з Бахмутського напрямку:

  • 82 бійці ЗСУ,
  • 15 з ТРО,
  • 22 із Нацгвардії,
  • 11 з ВМС
  • 10 з Держприкордонслужби.

За словами Єрмака з полону звільнено, 132 чоловіків та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів та солдатів.

"Поки вони стріляють, ми відбиваємось, відповідаємо та повертаємо. Повернемо всіх. Інакше — не буде. Дякую Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими. Ласкаво просимо додому, любі", — написав Єрмак.

Речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов в етері Суспільного повідомив, що колона зі звільненими військовополоненими прямує до шпиталю, де їм нададуть першу необхідну допомогу.

"Далі — до центру реабілітації. Справді 140 оборонців. Завершилася операція з обміну. Це українські захисники. Тут і нацгвардійці, і представники ТРО, ВМС — наші морпіхи, це Донецький напрямок, оборонці Маріуполя, Азовсталі. Луганський, Харківський напрямки. Є захисники о. Зміїний, один захисник ЗАЕС", — сказав він.

За словами Юсова, стан звільнених з полону різний і лікарі будуть давати оцінку їхнього стану та супровід, реабілітацію для українських захисників.

"Сам факт перебування в полоні, а є такі, що по 8 місяців і навіть більше, — це стрес і травма. Є поранені, важкий фізичний стан, люди, які потребують негайної медичної допомоги. Є ознаки того, що міжнародне право в низці випадків не дотримувалося стосовно умов поводження з військовополоненими. Умови були різні. Ця інформація буде збиратися й перевірятися українськими правоохоронцями", — сказав речник ГУР.

За словами Юсова, зараз триває паралельна робота над наступними обмінами.

Він зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення 1596 українців повернулися додому в результаті обміну. Серед них 187 українських жінок.

"Сьогодні завершився 35 обмін. Історія кожного бійця унікальна. таких історій не бракує. Це і батько й син, і брати-близнюки, і батько 12-річного хлопчика, який особисто писав листа президенту України з проханням визволити батька з полону. І власниця собаки з Азовсталі — Адіка, якого повернули, і власниця повернута, і собака", — сказав речник ГУР.

Юсов наголосив, що українська влада не коментує, скільки українців залишається в російському полоні і скільки росіян — в Україні.

"Тривають складні перемовини і будь-яка така інформація може вплинути на їхній перебіг. Але кожен повернеться додому. Наразі до Росії поїхали рашисти. Ми не будемо зараз озвучувати їхню кількість. Якщо росіяни захочуть сказати правду, вони це своєму суспільству донесуть. Ми можемо сказати, що ми своїх повертаємо, і обмінний фонд від цього не страждає, а продовжує поповнюватися", — зазначив Юсов.

Засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук показав фото звільненого пса.

"Додому також вдалося повернути собаку породи пітбультер’єр. Пес був евакуйований з Азовсталі разом з оборонцями Маріуполя, але потім був вивезений до Росії. Вірогідно, йдеться про собаку, якого росіяни після виходу українців з Азовсталі, встигли вкрасти і навіть подарувати Кадирову", — написав він у Facebook.

Що відомо про обміни полоненими

Перший повноцінний обмін полоненими відбувся 24 березня. Тоді було звільнено українських моряків з рятувального катера "Сапфір", яких направили на острів Зміїний. Надалі Україна та Росія обмінювалися як військовополоненими, так і цивільними.

Зокрема з полону окупантів вдалося звільнити волонтерку та медика Юлію Паєвську, відому під позивним “Тайра”, а також справжнього автора фрази про російський корабель.

На початку червня на лінії фронту відбувся перший обмін тілами загиблих військових за формулою "160 на 160". Всі загиблі були з руїн “Азовсталі”, і щонайменше 52 з цих тіл вважаються останками бійців полку “Азов”.

Від початку війни обміном полонених займалася міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, утім наприкінці травня вона передала свої повноваження ГУР та СБУ.

23 листопада відбувся черговий обмін. З полону Росії повернулись 36 українців. Серед звільнених — хлопці, які захищали Маріуполь, були на "Азовсталі", а також нацгвардійці, що були взяті у полон на ЗАЕС у перші дні вторгнення.

Україна 24 листопада провела черговий обмін — 50 українських військових повернули з російського полону. З полону вдалося повернути 19 військових, які обороняли Маріуполь, 12 з яких були евакуйовані з "Азовсталі", а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 з острова Зміїний.

26 листопада з полону росіян вдалося звільнити 12 українців — цивільних та військових.

1 грудня Україна провела черговий великий обмін полоненими з РФ. Звільнили 50 захисників.

Читайте також

"Брудні, голодні, в антисанітарії", — мама азовця з Вінниці закликає звільнити сина з полону

Мати морпіха, який сказав фразу про "русский корабль", розповіла про сина

Відновлення документів для звільнених з полону: Федоров розповів про новації у "Дії"

"Бути вільною – це подих свободи": звільнена з полону лучанка Людмила Кравчук повертається на службу

На початок