"Брудні, голодні, в антисанітарії", — мама азовця з Вінниці закликає звільнити сина з полону

"Брудні, голодні, в антисанітарії", — мама азовця з Вінниці закликає звільнити сина з полону

"Брудні, голодні, в антисанітарії", — мама азовця з Вінниці закликає звільнити сина з полону
. Військовий парамедик із Вінниці Назарій Гринцевич — після евакувації з Азовсталі, місяць у полоні. Фото: Суспільне

Маріанна Колос мама азовця з Вінниці 19-річного Назарія Гринцевича закликає ООН, Червоний Хрест й інші міжнародні інституції, врятувати її сина і решту захисників Маріуполя. Зокрема, звернути увагу на те, в яких умовах тримають оборонців у російській колонії.

"Ми просимо Червоний Хрест, ООН, щоб вони поліпшили їм умови. Вони тримають їх у тюрмі, бараках. Немає в що передягнутися. Брудні, голодні, в антисанітарії. Вони на це не заслужили. Вони нас врятували, давайте тепер ми їх врятуємо", — говорить Маріанна Колос.

На "Азовсталі" Назарій із позивним "Грінка" тримав оборону 3 місяці, був парамедиком —рятував поранених. Там його контузило, а ще отримав осколкове поранення обличчя. 16 травня захисникам Маріуполя Президент дав наказ скласти зброю і вийти з оточення, аби зберегти їм життя.

"Вони до останнього стояли. Ні їсти, ні пити не було. Були такі моменти, коли він прощався з нами. Тричі за три місяці. Це жахіття. Передати словами неможливо, що я відчувала у той момент", — каже Маріанна Колос.

Місяць у російському полоні
Фото: Суспільне

Дівчина Назарія Катерина Перець приїжджала до нього у Маріуполь за кілька днів до початку повномасштабного наступу Росії. Відтоді його більше не бачила.

"Казав, щоб я його чекала вдома і що він мене кохає. Я ним безмежно пишаюся. Для мене він справжній чоловік, можу завжди на нього покластися. Війна все пришвидшує, починаєш думати, хто тобі насправді важливий. В майбутньому планувати одружитися, але для цього спершу потрібно, щоб він повернувся", — говорить Катерина Перець.

Місяць у російському полоні
Фото: Суспільне

Відео, на якому Назарій дає інтерв'ю журналістам так званої ДНР, дівчина разом із мамою хлопця переглядають по кілька разів на день. На ньому він розповідає окупантам, хто такий і де служить, хто такі насправді сепаратисти.

Місяць у російському полоні
Фото: Суспільне

Назарій змалку хотів бути військовим. Коли виповнилося 18 — підписав контракт з ЗСУ, служив в "Азові". За порятунок поранених побратимів Президент нагородив його орденом "За мужність" 3 ступеня. У Вінниці на нього чекають мама, кохана, батько, молодші брат і сестра.

Що відомо

  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • У Росії заявили, що можуть визнати "Азов" терористичною організацією. Вивезених з "Азовсталі" військових хочуть допитати. Згодом повідомлялось, що бійці "Азову" нібито не підлягають обміну. Водночас у Міноборони України назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою.
  • 19 травня Міноборони РФ повідомило, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених. Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) розпочав реєстрацію військових, які залишають завод “Азовсталь”. У тому числі — поранених.
  • Міністерство оборони поки що триматиме в секреті інформацію щодо перебігу перемовин про обмін українських бійців із заводу "Азовсталь", які опинились у російському полоні.
  • 4 червня Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що українські розвідники підтримують зв’язок із полоненими бійцями полку "Азов".
  • Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон закликали президента РФ Путіна звільнити захисників "Азовсталі".
Читайте також: У Вінниці відкрили філіал Харківського національного університету внутрішніх справ
На початок