Українську волонтерку Тайру звільнили із полону

Українську волонтерку Тайру звільнили із полону

Українську волонтерку Тайру звільнили із полону
. Фото: Особистий архів Юлії Паєвської

Українська волонтерка та медик Юлія Паєвська, відома під позивним Тайра, повернулась із полону окупантів.

Про це під час вечірнього відеозвернення повідомив президент Володимир Зеленський.

"Особливо радий повідомити, що звільнено Тайру – українського медика й волонтерку Юлію Паєвську, вона вже вдома", — розповів він.

За словами президента, Паєвська вже перебуває вдома.

"Будемо працювати й надалі, щоб забрати всіх наших людей і щоб отримати ще більше позитивних рішень для України", — наголосив Зеленський.

Юлія Паєвська — українська спортсменка та волонтерка. Понад двадцять років жінка займається айкідо. Має 5 дан, очолює федерацію "Мутокукай Україна". У 2014-му Паєвська на Майдані надавала медичну допомогу пораненим і травмованим.

15 березня під час евакуації жінку затримали на блокпості в селищі Мангуш, що в 15 кілометрах від Маріуполя. Згодом пропагандисти зробили про жінку декілька роликів на російському ТБ. При цьому, за словами віцепрем’єрки Ірини Верещук, Росія заявляла, що не знає, де знаходиться Паєвська.

Наприкінці травня інформаційна агенція Associated Press оприлюднила у своєму сюжеті відео, зняте з нагрудної камери Тайри у Маріуполі до того, як вона потрапила в полон. На записі Тайра допомагає людям та показує наслідки ударів російського війська по Маріуполю.

Також на відео є фрагмент, як беруть у полон російських окупантів. У відповідь на запитання місцевих жителів, чи будуть лікувати полонених, волонтерка дає ствердну відповідь.

Читайте також

Вона допомогла дістати з-під завалів 66 жінок, дітей, літніх людей. Історія парамедикині Тайри, яка потрапила у полон РФ

"Як маму звільню, то можу поплакати". Донька української парамедика "Тайри" – про полон матері і участь у Invictus Games

Вторгнення Росії в Україну, день 114. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок