Усі школи Долинської громади на Кіровоградщині мають генератори на випадок знеструмлення

Усі школи Долинської громади на Кіровоградщині мають генератори на випадок знеструмлення

Ексклюзивно
Усі школи Долинської громади на Кіровоградщині мають генератори на випадок знеструмлення
. Суспільне Кропивницький

Усі школи Долинської громади Кропивницького району Кіровоградської області мають генератори на випадок знеструмлення. Про це Суспільному розповіла – начальниця управління освіти Долинської міської ради Оксана Фомічова. З її слів, міськрада закупила їх, щоб, у разі відключень електроенергії за графіком і аварійних, навчання не переривалось.

За інформацією начальниці міського управління освіти, у 12 школах громади навчаються 2773 учнів. Для шкіл до повномасштабної війни придбали 15 генераторів, під час воєнного стану купили ще 12. На них з міського бюджету витратили 1,1 мільйона гривень: "Є заклади, які працюють на дистанційній формі навчання, але всі вони забезпечені генераторами. Тому що на базі деяких закладів розміщені пункти незламності".

Оксана Фомічова сказала, що місцеві депутати на сесії проголосували за виділення 335 тисяч гривень на закупівлю паливно-мастильних матеріалів: "На придбання бензину, дизпалива і мастила для генераторів".

З її слів, цього вистачить до кінця зими.

Село Першотравневе

У школі села Першотравневе Долинської громади є два генератори, розповіла завідувачка місцевої філії опорної школи Алевтина Салогуб. У школі навчаються 52 учнів: "Генератор розрахований на період тривалого відключення електроенергії. Він забезпечує світло та енергоживлення розеток, а ще подовжувачів і укриття. Ми використовуємо його в укритті, коли необхідно, для обігріву дітей, у випадку тривалого там перебування".

Інший генератор, зі слів завідувачки філії, під час знеструмлення працює у котельні: "Кочегар вмикає генератор для того, щоб не набиралась надмірна температура, і він тримав свою звичну температуру, підтримував тепло в закладі".

Місто Долинська

Директорка Долинського ліцею Інна Свічкарьова показала укриття, розраховане на 300-350 людей: "У першій половині дня маємо можливість розмістити учнів початкової школи, у другій – учнів базової та старшої школи".

Розповіла, як працює генератор під час погодинних відключень електроенергії. Вони в місті відбуваються кожні дві години: "В укритті працює генератор – це на випадок повітряної тривоги. Для укриття його достатньо. Шкільні ж приміщення не потребують великої потужності. Крім того, у нас дуже багато вікон, тому приміщення відносно світлі, ми не відчуваємо дискомфорту, пов’язаного з недостатнім освітленням".

Навчання в ліцеї організували у дві зміни: школярі з першого по четвертий класи навчаються з 8:00 до 11:00, учні з п’ятого по одинадцятий класи – з 11:00 до 15:00. Усього в ліцеї 750 учнів, 200 з яких навчаються дистанційно.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок