Як користуватись газовим котлом під час частих відключень електрики — кропивницький експерт

Як користуватись газовим котлом під час частих відключень електрики — кропивницький експерт

Як користуватись газовим котлом
. Суспільне Кропивницький

Як користуватися газовим автономним котлом під час частих відключень електропостачання, щоб він не вийшов з ладу? Про це Суспільному розповів експерт з експлуатації газового обладнання з Кропивницького Михайло Луценко.

Михайло Луценко працює у магазині, який продає запчастини до газових котлів та самі прилади. За його спостереженнями, кількість звернень на початку цього опалювального сезону вища на 10 відсотків. "Тобто не дуже збільшилась. Кожного року це відбувається сезонно: йдуть холоди, і починається сплеск ремонтів, бо всі тягнуть до останнього з ремонтом тих чи інших проблем з приладом, про які знають ще влітку".

Читайте також: Як зігрітися, що їсти, де знайти питну воду та як лишитися на зв'язку: поради на випадок блекауту

Михайло Луценко говорить перша хвиля звернень пішла від переселенців, які приїхали до Кропивницького через військову агресію Росії. "Вони автономні газові котли ніколи не бачили в очі. Тобто це були консультації про те, як ними користуватись. Ця інформація не обновлялась у зв’язку з війною, але раніше було відомо, що Кропивницький входить у трійку міст України за кількістю автономних, а не централізованих опалювальних систем, включно з містами-мільйонниками".

Які правила користування газовим котлом під час частих відключень електроенергії?

Котли, які встановлюють для опалення та підігріву води у квартирах та будинках – побутовий прилад. Він не розрахований на те, щоб його експлуатували тільки люди з технічною освітою, говорить Михайло Луценко. "Він достатньо захищений від непорозумінь – не туди включили, не туди повернули. Проте є прості правила".

Якщо ви не маєте спеціальних приладів для стабілізації напруги, вимикайте котел з розетки, коли виключили електроенергію. Виробники котлів рекомендують ставити стабілізатори напруги до них, навіть якщо ви не очікуєте проблем з електропостачанням, а деякі з них вказують, що це обов’язкова умова для експлуатації.

Читайте також: "Ми знали, скільки частин шини треба спалити, щоб приготувати страву". Історії про життя в блекаути

Стабілізатори напруги потрібні для того, щоб коли у момент подачі електроенергії станеться її сплеск, електроніка не вийшла з ладу. "У таких випадках кажуть, що котел "згорів" – розповідає Михайло Луценко. – Це не є пожежонебезпечним явищем – котел не вибухне, але його робота буде порушена або він повністю вийде з ладу".

За словами Луценка, стабілізатор напруги до ажіотажу з купівлею таких приладів коштував від 700 до 1500 гривень в залежності від виробника та потужності. Чим потужніший прилад, тим більше до нього можна під'єднати побутових приладів. Є невеликі прилади, до яких підключають, наприклад, тільки котел, а є такі, до яких можна під'єднати все помешкання – пральну, посудомийну машини, холодильник і так далі.

"Нині купують додаткові акумулятори, генератори окремо для котлів, щоб забезпечити їх роботу незалежно від того, чи є електрика — говорить Михайло Луценко. – Не вся техніка підійде до вашого пристрою, треба ставити багато питань продавцю з приводу співдії в технічних характеристиках".

Ще одне важливе застереження – більшість таких приладів потребують заземлення, якого часто не має в багатоповерхівках: у часи, коли їх будували, не думали про потужну побутову техніку, тому заземлення або занулення не передбачене. "Є господарі, які роблять це занулення на газові стояки. Це порушення техніки безпеки. Вже були випадки, коли дроти розжарились, і я бачив, як прогорів газовий шланг. Господарі були вдома, тож пожежі чи вибуху вдалось уникнути", – каже Михайло Луценко. Якщо для приватного сектора ця умова експлуатації легко здійснена, то для багатоповерхівок може стати проблемою.

Окрім того, після початку воєнних дій на території України є рекомендації вимикати котел з розетки ще й для того, щоб відрізати його від газопостачання. "І хоча в Кіровоградській області до цього часу ситуація з обстрілами не була інтенсивною, але так упереджують ситуацію, під час якої внаслідок ракетного обстрілу пошкодиться газопровід, станеться витік газу, котел запрацює відповідно до свого робочого циклу, і може статися вибух", – застерігає Михайло Луценко.

Головна порада в обслуговуванні газових котлів – він має бути обстежений спеціалістом один раз у рік.

Якщо котел все-таки зламався. На що звертати увагу, коли купуєте новий?

Михайло Луценко радить звертати увагу на те, який перелік гарантій пропонує продавець: "Тобто має бути чітко прописано, хто й де ремонтуватиме прилад у разі необхідності".

Якщо ж котел зламався, Михайло Луценко радить ретельно обирати майстра: "Часто їх шукають поспіхом. Я б радив відповідально поставитись до того, що ви викличете майстра за об'явою на під'їзді, чи знайдете контакти на сайті з безплатними оголошеннями. Як правило, у гарного майстра завжди є робота. Попитайте у знайомих і почекайте спеціаліста, якого вам рекомендують. Я працюю у магазині, і бачу, хто приходить купувати запчастини. Кваліфікація багатьох викликає сумнів, бо вони ремонтують газовий котел, маючи з обладнання одну викрутку. Краще впевніться у кваліфікації вибраного майстра – від цього залежить ваш комфорт та кількість витрачених грошей на облаштування опалення вашої оселі".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок