У Долинській громаді на Кіровоградщині з 24 лютого не працює жоден дитсадок

У Долинській громаді на Кіровоградщині з 24 лютого не працює жоден дитсадок

Ексклюзивно
У Долинській громаді на Кіровоградщині з 24 лютого не працює жоден дитсадок
. Суспільне Кропивницький

У Долинській громаді Кропивницького району Кіровоградської області з 24 лютого, початку повномасштабної війни, не працює жоден з 11 дитячих садків. Там не було укриттів, і батьки бояться приводити дітей через обстріли російськими військовими території України – розповіла Суспільному начальниця управління освіти Долинської міськради Оксана Фомічова. Суспільне дізнавалось, чи облаштували укриття.

Директорка дитсадка у місті Долинська Любов Цвітна розповіла, що востаннє батьки приводили дітей 23 лютого. Показала – на термометрі шість градусів тепла, акваріум без риб, годинник зупинився. В закладі працюють 70 людей, 32 з яких – вихователі, решта – технічні працівники. З квітня їх відправили у простій: "На час простою вони отримують дві третини від зарплати. Весь день працюють директорка і бухгалтерка. Бухгалтерка нараховує заробітну плату, здійснює оплату комунальних послуг. Я також. Видаємо якісь накази, робимо звіти, дивимось за територією закладу – робота весь час є. Вихователь же, наприклад, нині отримує до трьох тисяч".

У Долинській громаді на Кіровоградщині з 24 лютого не працює жоден дитсадок
Приміщення дитсадка. Суспільне Кропивницький

До вторгнення РФ дитсадки у Долинській відвідували понад 600 дітей. З 11 дитсадків укриття є в трьох, розповіла начальниця управління освіти Долинської міськради Оксана Фомічова. З її слів, до облаштування укриттів долучились керівники й працівники садків та батьки вихованців: "Але була перевірка обласної і міської комісій – дев’ять закладів освіти не відповідають вимогам. Підвищена вологість. І ми своїми силами не можемо це виправити, бо під землею проходять комунікації".

У дитсадку, яким керує Любов Цвітна – два укриття. Їх облаштували в овочесховищі. Висновок комісії, яка перевіряла – вони придатні для перебування тут дітей з вихователями, сказала директорка: "Є лави для сидіння, ігрові зони, ємності з питною і технічною водою, контейнери для продуктів і спальні місця".

У Долинській громаді на Кіровоградщині з 24 лютого не працює жоден дитсадок
Укриття в дитсадку. Суспільне Кропивницький

У разі повітряної тривоги, в кожному укритті можуть сховатись пів сотні дітей з вихователями. За словами директорки, у вересні хотіли відкрити садок, та з необхідної для цього кількості заяв батьків – 45 – набрали третину. Підписи продовжують збирати, сподіваються, що три групи запрацюють на початку 2023 року.

Мама вихованця дитсадка Ірина Швець розповіла, що влітку хотіла віддати сина в садок, та він не працює дотепер. Жодної інформації про терміни відновлення роботи не чула: "Вихователі говорять, що підвал не пристосований. Ми говорили, і вихователі згодні з нами, що з лютого можна було б його відремонтувати. Казали за інший садок. Я б віддала туди сина, але він приймає дітей працюючих батьків. Вихователі казали, що, можливо, був би якийсь прогрес, якби батьки пішли до голови і просили, щоб приймали якісь міри".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок