"Побратимів, з якими Роман потрапив у полон, звільнили, а мого сина і досі немає". Матір бійця з Кіровоградщини

"Побратимів, з якими Роман потрапив у полон, звільнили, а мого сина і досі немає". Матір бійця з Кіровоградщини

"Побратимів, з якими Роман потрапив у полон, звільнили, а мого сина і досі немає". Матір бійця з Кіровоградщини
. Фото Анжели Маляр

Житель села Мошорине Суботцівської громади Кропивницького району Роман Маляр потрапив у полон 24 лютого, у день російського вторгнення в Україну. Про це Суспільному розповіла матір захисника Анжела Маляр. Жінка говорить, побратимів, з якими його ув'язнили, повернули додому внаслідок обміну військовополоненими у квітні. Де нині перебуває син та коли його звільнять, не знає.

Роман Маляр служив за контрактом у 36 окремій бригаді морської піхоти. З 1 грудня бійці стояли на бойовому чергуванні у першій лінії під Маріуполем Донецької області. "24 лютого у мене день народження, син зателефонував та привітав. Це був останній його дзвінок. Зі слів побратимів, вони стояли по групах та охороняли дуже велику територію. Був наказ відступати, але вони його не чули, тому що не було зв’язку. Хлопці відстрілювались до останнього патрона".

Анжела говорить, військові потрапили у полон одні з перших, їх показували по російському телебаченню.

"26 лютого вранці я поїхала у військкомат, зв'язку з бригадою уже не було. Коли повернулась додому, прийшло сповіщення, що син з’явився у мережі. Коли я набрала його номер, взяв трубку якийсь чоловік і сказав російською мовою, що мій Роман перебуває у Донецькій комендатурі. Питаю, ви взяли його у полон? Кажуть: Так. Говорю, дайте йому слухавку, я хочу знати, що з ним все гаразд! Сказали, що передзвонять завтра. Більше так ніхто і не набрав".

У кінці квітня президент України нагородив Романа Маляра орденом "За мужність".Чи є він у списках по обміну військовополоненими, матері не говорять, тому що ця інформація засекречена.

"Пройшло уже десять місяців, як мій син перебуває у полоні. Мені кажуть, Україна подає списки, а Росія вже сама вирішує кого звільняти, а кого ні".

В кінці серпня Анжелі Маляр зателефонували з Червоного Хреста та передали листа від Романа, який він написав на початку червня.

"Він писав, що перебуває у Російській Федерації. Але побратими говорили, що він перебував в Оленівці. Де мій син нині та що з ним нині, нічого не знаємо".

Роман Маляр був не одружений. Навчався у педагогічному коледжі. Замість того, щоб здобути вищу освіту, пішов на військову службу. "Це було у 2015 році, після строкової служби він підписав контракт та пішов в АТО. Він мене оберігав, казав увесь час, що на полігоні. Коли приїхав у відпустку, я знайшла у нього посвідчення учасника бойових дій. У сина є контузія, через це він страждає на головні болі. Роман дуже часто сниться мені та каже, що хоче додому".

Читайте також

  • "Чоловік для мене герой, тому що витримав і не зламався". Дружина звільненого з полону бійця з Кіровоградщини.
  • З російського полону у вересні визволили військового "Азову" з Долинської Кіровоградської області.
  • "Вітя пообіцяв приїхати у гості". Директорка дитбудинку з Кіровоградщини, де виховувався звільнений з полону боєць.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок