Музичний спротив: 12 пісень, що стали символом незламності українського народу в 2022 році

Музичний спротив: 12 пісень, що стали символом незламності українського народу в 2022 році

Музичний спротив: 12 пісень, що стали символом незламності українського народу в 2022 році
.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну музика змінилась. Зараз її основне завдання – підбадьорити людей, підтримати та покращити настрій. Саме тому популярними стають багато енергійних та швидких пісень, під які хочеться танцювати, адже саме рух та активність допомагають перемкнутися від нав'язливих думок.

"Доброго вечора, ми з України", "Ой у лузі червона калина" можна почути на радіо, телебаченні, під час футбольних матчів, у громадських закладах тощо. І ці пісні справді підтримують усіх нас. До вашої уваги топ пісень, що стали символом незламності духу та сили українського народу у 2022 році.

"Ой у лузі червона калина"

"Ой у лузі червона калина" – пісня українських січових стрільців, яку написав громадський та культурний діяч Степан Чарнецький. У 1914 році її почув чотар УСС Григорій Трух. До першої строфи "Ой у лузі…" він додав ще три, які й склали текст патріотичного гімну українських січових стрільців "Червона калина".

Друга хвиля популярності цієї пісні настала в 2022 році, після вторгнення Росії в Україну. Андрій Хливнюк, лідер гурту "Бумбокс", заспівав її на Софійській площі та зняв відео. Воно стало вірусним і безліч людей почали робити кавери та викладати їх у соцмережах.

Pink Floyd - Hey Hey Rise Up (feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox)

Після того, як відео "Ой у лузі червона калина" з Андрієм Хливнюком завірусилося, культовий гурт Pink Floyd створив на неї кавер під назвою "Hey, Hey, Rise Up!" У квітні ця пісня посідала перше місце у чартах iTunes 25-ти країн світу, серед яких США, Італія, Велика Британія, Греція, Польща, Чехія, Фінляндія та інші. Також було випущено вініл.

24 грудня лідер Pink Floyd Девід Гілмор написав у Facebook, що завдяки виходу цієї пісні вдалося зібрати 500 тисяч фунтів (понад 600 тисяч доларів). Пожертви слухачів склали понад 450 тисяч фунтів стерлінгів (більше 483 тисяч доларів), а учасники гурту Девід Гілмор та Нік Мейсон додали власні кошти та збільшили суму. Її буде розподілено між такими організаціями, як-от Медичний батальйон "Госпітальєри", The Kharkiv and Przemyśl Project, Восток SOS, Київ Волонтерський, Лівий Берег.

Пісні спротиву
Фото: pinkfloyd.com

Мюслі UA – "Вова, *баш їх, бл*ть"

У березні YouTube-канал "Мюслі UA" випустив пісню "Вова, *баш їх, бл*ть". В її основі крилата фраза керівника "Агрофірми П'ятихатська" та президента футбольного клубу "Інгулець" Олександра Поворознюка, яку він сказав у зверненні до президента України Володимира Зеленського.

Пісня швидко стала хітом та очолила українські чарти Spotify та Apple Music. На момент виходу цієї статті, 26 грудня, вона входить у топ-100 пісень в Україні, а відео на YouTube має понад 6,3 млн переглядів.

Як вказано під відео Мюслі UA, це крик душі не лише одіозного президента Футбольного Клубу "Інгулець" Олександра Поворознюка, а й мільйонів українців.

PROBASS ∆ HARDI – "Доброго вечора, ми з України"

PROBASS ∆ HARDI – це електронний дует двох саунд-продюсерів із Кременчука. Пісню "Доброго вечора, ми з України" було написано восени 2021 року. Цю фразу сказав вокаліст українського гурту DakhaBrakha Марк Галаневич під час виступу в США.

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну трек завірусився та став символом незламності, а люди почали використовувати цю фразу як привітання під час зустрічі, її пишуть на марках. Наразі у цього треку на YouTube понад 17 млн переглядів, а в TikTok із цим звуком зняли 832 тисячі відео.

Jockii Druce – "Шо ви, браття"

Трек з'явився в перші тижні війни й починається він зі слів: "Що ви, браття, мої рідні, сіли затужили?" Дизайнери Стефанія Верейці та Даня Нестеревич хотіли створити відео, що підбадьорить людей. З такою ідеєю вони й звернулися до репера Jockii Druce.

У кліпі на пісню "Шо ви, браття" можна побачити безліч фрагментів мультфільмів, мемів, відео зі знаменитостями, фото людей із домашніми улюбленцями з метро тощо. Його завантажили на YouTube кілька користувачів, сумарно він набрав понад 2 млн переглядів.

Пісня є рефлексією, вона допомагає пережити шок. Іронія допомагає посміятися над ворогами. Текст наче закликає тебе не опускати руки та переконує в тому, що перемога буде за нами. Це те, що потрібно було на початку повномасштабної війни.

Kalush Orchestra – Stefania

Kalush Orchestra – новий гурт від колишніх учасників гурту Kalush. Пісню Stefania вони презентували в лютому для Нацвідбору на "Євробачення-2022". Конкурсна пісня була присвячена мамі Олега Псюка, яку звуть Стефанія. З нею вони й перемогли у травні на

Після виступу у фіналі Kalush Orchestra закликав врятувати Маріуполь і "Азовсталь". "Я прошу кожного з вас, будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть Азовсталі прямо зараз!" — сказав Олег Псюк, доспівавши пісню.

З піснею "Стефанія" гурт Kalush Orchestra перемогли у травні в Італії на міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2022". У червні став найпрослуховуванішим треком у Spotify у країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Суспільне Культура презентує фільм про Kalush Orchestra

Після виходу кліпу фронтмен гурту Олег Псюк розповідав, що хоч у тексті немає ані слова про війну, багато людей почали асоціювати цей трек з Україною-мамою й навіть називати його гімном війни. Наразі кліп має 46 млн переглядів на YouTube.

Chico & Qatoshi – "Допоможе ЗСУ"

"Допоможе ЗСУ" – спільний трек виконавців Chico та Qatoshi. Музиканти створили його за 3 дні з біту, який вже був готовий, та мали на меті підтримати наші Збройні сили Україні. Спершу з'явилася фраза "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ", а далі решта тексту.

Ця пісня підбадьорює і бійців на фронті, і цивільних людей у тилу. Популярність до виконавців прийшла спершу через TikTok, також їхню пісню на YouTube викладали різні канали, тож кількість переглядів порахувати складно, але це понад 12 млн.

"У бесідці в Чернівцях записали трек на 7 мільйонів переглядів". Інтерв'ю з Chico і Qatoshi

Паліндром & Ship Her Son – "Спи"

На початку березня під час повномасштабної війни вийшла пісня Паліндрома та Ship Her Son – "Спи". Як каже сам музикант, це агресивний індастріал хіп-хоп із закликом до якихось дій, щоб опанувати стрес.

Музикант написав пісню за рік до повномасштабного вторгнення й вкладав у неї сенс, що в кожному з нас війна. Він зробив його разом зі своїм другом Ship Her Son. У ній є рядки, які описують стан кожного українця – один день плач, інший день – сміх.

Ed Sheeran & Antytila – 2step

Співак Ed Sheeran та гурт "Антитіла" у травні цього року презентували спільну пісню 2Step, яка є рімейком треку з останнього альбому британського музиканта. В цій пісні лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя заспівав свій куплет українською мовою про те, як розпочалась війна для його родини та мільйонів українців. Також на цю пісню зняли кліп у Харківській області, Ірпені та Києві.

За задумом, усі виручені кошти від роялті та переглядів на YouTube передають на благодійність до Music Saves UA – проєкту Всеукраїнської асоціації музичних подій. Зараз кліп переглянуло понад 15 млн разів.

Христина Соловій – "Українська лють"

У березні співачка Христина Соловій випустила кавер на італійську народну пісню Bella Ciao. Вважається, що саме цю пісню в часи Другої світової війни співали учасники італійського Руху Опору.

Христина Соловій присвятила пісню нашим захисникам. У своїй версії пісні співачка згадала і про джавеліни, і про байрактари, і про ТРО. Також вона назвала свій український тур за назвою цієї пісні – "Українська лють".

Сергій Жадан знявся у новому кліпі Христини Соловій

Стас Корольов – "Який день війни"

Влітку цього року Стас Корольов випустив пісню "Який день війни". Це аудіовізуальний твір, створений разом із артдиректоркою гурту Весною.

Музиканта надихнула на створення цієї пісні Весна, яка відкрила Google, щоб дізнатися, який же день війни. Вони почали читати найпопулярніші запити, що починалися зі слова "який". Далі Стас Корольов з музикантами зі свого гурту створили цілу пісню, а в кліпі використали скріншоти цих запитів.

Сповідь, коти та орки – про що люди запитують Google

Енджі Крейда – "Враже"

У травні 2022 року гурт "Енджі Крейда" випустив пісню "Враже" на слова Людмили Горової, яка виклала вірш у Facebook. В цій пісні використовуються магічні формули, які відомі нам із замовлянь, наприклад у рядках:

Скільки в святу землю

Впало зерен жита –

Стільки разів буде

Тебе, враже вбито.

Наразі кліп набрав понад 10 млн переглядів на YouTube. Цікаво те, що згодом після виходу кліпу "Враже" російські пропагандисти зняли відео, де перераховують та ілюструють начебто переваги життя в Росії. Там вони показують фрагмент відео "Енджі Крейди" з дівчиною з різними очима й видають її за "красиву росіянку".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок