"У бесідці в Чернівцях записали трек на 7 мільйонів переглядів". Інтерв'ю з Chico і Qatoshi

"У бесідці в Чернівцях записали трек на 7 мільйонів переглядів". Інтерв'ю з Chico і Qatoshi

"У бесідці в Чернівцях записали трек на 7 мільйонів переглядів". Інтерв'ю з Chico і Qatoshi
Зліва на фото Chico, справа Qatoshi. Суспільне Чернівці

Виконавці Chico та Qatoshi написали трек "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ", який потрапив у топ музичних чартів та набрав понад 7 мільйонів переглядів на YouTube. До повномасштабного вторгнення чернівчанин Микола Сопронюк (Qatoshi) вів розважальний блог в Instagram, а Роман Коваленко (Chico) писав біти для українських та російських виконавців. Зараз вони записують треки разом, збирають повні зали на благодійних концертах і купують авто для ЗСУ.

Про те, як створюють треки, які переспівують самі військові, волонтерство та підписників з Росії — читайте в інтерв'ю виконавців Суспільному.

— До повномасштабної війни більшість треків Qatoshi були російською. Якби не війна, чи перейшли б на українську?

Qatoshi: Так, пісні були російською мовою. Втім, приблизно рік тому, ми з Ромчиком (Chico) написали перший україномовний трек "Панночку", після чого вирішили, що в дуеті будемо співати українською мовою.

— Чому почали співати про ЗСУ?

Qatoshi: Це не було сплановано. У Ромчика (Chico) був уже написаний біт і ми, творчі люди, хотіли зрозуміти, яку зараз пишуть музику. Також, звісно, що хотіли підтримати хлопців та дівчат, які зараз перебувають на службі у Збройних силах. Так і народилась фраза "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ". Ну і все, не було чіткого планування.

— Чи можна в умовах повномасштабного вторгнення співати не про війну?

Qatoshi: Авжеж можливо, у кожного музиканта болить по-своєму. У нас болить ця тема, відповідно є трек "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ" і "Ластівки". Пісня "Ластівки" має цей настрій повернення додому людей, які зараз перебувають далеко, виїхали за кордон і перебувають в зоні бойових дій.

Звісно, можливо писати про інше, і ми будем писати на інші теми. Я не бачу в цьому нічого поганого, не обов'язково писати лише про війну чи уникати цієї теми.

— Коли ви познайомилися, як почали створювати треки разом?

Qatoshi: Познайомились ми в Instagram через нашого друга. Є такий хлопець Артур Хвостенко, він мені розповідав про Ромчика (Chico), показував його пісні, а Ромчику про мене. І якось я сиджу вдома і прийшло сповіщення, що мене позначили в сторіс. Там Ромчик (Chico) запросив мене у студію і запропонував щось написати.

"Якщо нас захочуть бачити у військових частинах, то ми це зробимо з ентузіазмом". Інтерв'ю з музикантами Chico й Qatoshi
На фото Chico. Chico (Роман Коваленко). Фото: Суспільне Чернівці

Chico: Я з Луганської області, місто Стаханов (Кадіївка — ред.). У 2012 році приїхав навчатися у Київ, у лінгвістичний університет, я арабську мову вчив. Коли у 2014 році почалась війна на Донбасі, додому вже не повертався, продовжував вчитися. Потім почав займатися більш інтенсивно музикою, після проєкту "Гриби", написав їм “Копи”.

— Як опинилися в Чернівцях?

Chico: Після 24 лютого, повномасштабного вторгнення Росії, моя дружина була вагітна на сьомому місяці й нам просто необхідно було їхати. Я думав куди їхати й набрав Колю. Кажу: "Як там Чернівці?". Він мені: "Приїжджай". Так сюди й потрапив.

— Ромо, ви бітмейкер, писали біти для Тіни Кароль, Well Boy, чи співпрацювали ви з російськими артистами, чи були у вас звідти замовлення до війни?

Chico: Так, були. Я працював з репером Mотом, лейблом Black Star Inc., ну і були ще якісь "дрібні" артисти. Мот — найвідоміший, але після того, що відбулося, всі контакти з Російською Федерацією, прикриті.

— Це після 24 лютого?

Chico: Так.

— А раніше ви не планували припинити цю співпрацю?

Chico: Як вам сказати, ні, я про це не думав.

— Qatoshi, ви вели сторінку із розважальним контентом. Коли розпочалась війна, чи планували займатись чимось іншим, оскільки жарти тоді були не на часі?

Qatoshi: Так, є сторінка, вона заснована разом з чернівецьким активістом Євгеном Косовим. Там розважальний контент був, є і буде в перемішку з добрими справами, так би мовити. Тому що 5 років тому, як ми створили “NAPROCENTE”, у нас була якась думка така, що наша спільнота має нести щось корисне, крім того, що посміятися.

Для мене запам'ятався такий день, коли просто стоїмо на вокзалі з хлопцями, була похмура погода, як в старих фільмах воєнних, хтось щось робить, тягають мішки, ми всі стоїмо і щось вантажимо. Я питаю: "Куди це все йде?". Мені сказали, що в Харків. Весь перон був закладений їжею — картоплею, консервами. Це для мене не був шок, а переосмислення всього.

Згодом люди почали запитувати, чому ми не ведемо сторінку, не записуємо жарти. Ми вже не робимо такі відео, як раніше знімали, але ведемо сторіс, кидаємо пости. Людям потрібен контент, який буде відвертати увагу. Втім, ми завжди нагадуємо про те, що в країні йде війна.

— Понад 7 мільйонів переглядів за три місяці зібрала пісня "Орка тіло ляже в ґрунт, допоможе ЗСУ" на ютубі. Чи очікували на таке охоплення?

Qatoshi: Я точно ні. Коли писався трек, коли вже мали "кістяк", я вийшов, щоб покурити. Сів на лавицю і записав у TikTok відео зі шматком пісні. І майже за день схожих відео було сто, тоді я зрозумів, що людям буде це до душі.

Не здивувало, а зачепило так до душі, коли військові зняли відео з нашою піснею. Ми з Ромчиком подивись і у нас був такий трохи ступор, ми розуміли, що це підіймає людям дух.

— А самі військові вам писали?

Qatoshi: Писали, це надзвичайно приємно. Після концерту в Чернівцях підійшли до нас військові сфотографуватися, поговорити, це дійсно не те що приємно, а якось "потужно". Ця зворотну реакція для нас була важлива.

— Зараз ви організовуєте благодійні концерти. Розкажіть, яку найбільшу суму збирали.

Qatoshi: Ми провели два концерти у Києві та Львові. Чистими залишилось, незважаючи на витрати, 300 тисяч гривень. Хочемо наголосити, що це не лише ми проводимо концерти, у нас велика команда.

– Багато українських зірок їдуть на фронт до військових та в деокуповані міста. Чи плануєте ви їхати в такі тури з концертом?

Qatoshi: У нас були про це розмови. Якщо це доречно, якщо нас хочуть бачити люди у військових частинах, то зробимо це з ентузіазмом.

– Чи пропонував вам хтось з відомих українських чи закордонних зірок співпрацю?

Qatoshi: На цьому етапі хочеться сформуватись самим. У нас є новостворений гурт з двох артистів, які раніше писали пісні. Зараз ми хочемо закріпитись і показати, що ми вміємо. Тоді можна буде думати й про співпрацю з іншими артистами. Такої пропозиції не було чіткої, але ходили запитання: “А давайте фіт”.

– Від кого?

Qatoshi: Не скажу. Просто може вийти фітзалучення стороннього виконавця до створення пісні і хочемо, щоб це було несподіванкою. А може й не вийде.

– Раніше ви вели свої соцмережі російською. Чи були у вас підписники з Росії?

Qatoshi: Так, були. Я вів соцмережі не російською, а суржиком: міг опублікувати щось українською, міг російською. Для мене немає якихось заборон: у мене і зараз історії в Instagram бувають російською мовою. Я не кажу, що я виключно україномовний. До прикладу, моя мама за освітою вчителька російської мови. Я з нею з дитинства розмовляю російською, а з татом – українською.

– Як ви ставитесь до питання мови в музиці?

Qatoshi: Знаєте, хочеться, щоб розвивалася українська музика. Але якщо український артист заспіває російською, то я не бачу в цьому нічого поганого. Він хоче так, то нехай робить. Зараз є велика кількість артистів, які українською мовою випускають шикарні пісні. Тішить, що це розвивається. Всі зрозуміли, що мова милозвучна, що нею класно співати.

– Чи залишаються у вас зараз підписники з Росії? Що б ви хотіли їм сказати?

Qatoshi: А що їм казати? Думаю, що кожна адекватна людина вже все зрозуміла. Залишились ще, мабуть, підписники звідти, проте я зараз це не відстежую. Навіщо мені думати, чи вони є? Вони писали, коли виходила пісня “Допоможе ЗСУ”. Деякі люди писали, що ми там щось неправильно робимо. Були люди, які писали, що душа болить за те, що сталось. Були такі, що надсилали гроші на ЗСУ.

– Це з Росії?

Qatoshi: Так. Мені писали: "Кинь карту, будь ласка. Я перекажу гроші". І справді надсилали знімки з екрана, що вони переказувати гроші. Не знаю, як до цього ставитись. Нехай кожен ставиться до цього так, як хоче. Але я говорю речі, які були.

– Як змінилась ваша авдиторія підписників та слухачів?

Qatoshi: Їх просто стало більше. Бачимо, що людям подобається. У мене у житті був такий момент, бо Naprocente уже 5 років. Перші три роки я сидів в телефоні та перевіряв, хто та звідки приходить – все відстежував. Зараз просто робимо музику.

– Зараз усі пісні українські виконавці пишуть українською і на патріотичні теми. Як гадаєте, чи залишиться ця тенденція після війни?

Qatoshi: Якийсь період точно так. Думаю, що місяць, два, три після нашої перемоги, а там подивимось.

– З якою зіркою хотіли б записати спільний трек?

Qatoshi: 50 Cent.

– А ви вже щось робите в цьому напрямі?

Qatoshi: Отримали галочки в Instagram. Скоро будемо писати йому.

Поки плануємо працювати разом. Плануємо так само лікувати людей музикою і гріти людей музикою. От такі плани. Також будемо робити благодійні концерти.

"Якщо нас захочуть бачити у військових частинах, то ми це зробимо з ентузіазмом". Інтерв'ю з музикантами Chico й Qatoshi
На фото Qatoshi. Qatoshi (Микола Сопронюк). Фото: Суспільне Чернівці

– Це все, що ми хотіли запитати. Може ви хочете щось від себе сказати?

Chico: Дотаньте на ЗСУ. Не втомлюйтесь це робити, це важливо.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок