Як виникла перша стрілецька пісня "Ой, у лузі червона калина"

Як виникла перша стрілецька пісня "Ой, у лузі червона калина"

Як виникла перша стрілецька пісня "Ой, у лузі червона калина"
.

Українська народна пісня "Ой, у лузі червона калина" набула нової популярності на тлі війни Росії проти України – і після того, як лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк заспівав її на Софіївській площі. В ефірі програми "Золотий фонд Українського радіо" розповідаємо історію гімну Українських січових стрільців, що і сьогодні надихає українських воїнів, які захищають рідну країну.

1914 року режисер українського театру "Руська бесіда" Степан Чарнецький здійснював постановку трагедії Василя Пачовського "Сонце руїни" про долю гетьмана Дорошенка.

У фіналі п’єси мала звучати пісня. Спочатку вибрали "Чи я в лузі не калина була", але режисеру хотілось чогось оптимістичного, тож він запропонував іншу пісню – "Розлилися круті бережечки" і трохи переробив текст.

Останній куплет залишив без змін, але дещо змінив мелодію. У такому варіанті вистава і прозвучала на сцені. Вона мала гучний успіх. А пісню, особливо останній куплет "Ой у лузі червона калина" одразу підхопила галицька молодь.

У серпні 1914 року у Стрию її вперше почув чотар УСС Григорій Трух від стрільця Іваницького, котрий навчився її від артистів львівського театру. Трух до куплету "Ой у лузі" додав ще три куплети та навчив пісні бійців свого підрозділу.

Так "Червона калина" зазвучала спершу у Стрию, далі по Галичині та стала гімном Січових Стрільців, а невдовзі її заспівала уся Україна.

Наприкінці 1980-х років у пісні зявився ще один куплет "Не хилися, червона калино", який додали його наші сучасники дисиденти – Надія Світлична та Леопольд Ященко – керівник хору "Гомін". Українське радіо записали цей варіант пісні 1991 року.

Не хилися, червона калино, маєш білий цвіт.

Не журися, славна Україно, маєш вільний рід.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Режисер Степан Чарнецький стверджував, що мелодію пісні підібрав він сам. Володимир Гордієнко, історик Січових Стрільців, вважає, що музику написав відомий композитор, автор стрілецьких пісень Михайло Гайворонський. Музикознавці вважають пісню народною.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок