Ранковий обстріл "шахедами", премія Сахарова, повернення українських військових з полону РФ. 294 день війни. Онлайн

Ранковий обстріл "шахедами", премія Сахарова, повернення українських військових з полону РФ. 294 день війни. Онлайн

Ранковий обстріл "шахедами", премія Сахарова, повернення українських військових з полону РФ. 294 день війни. Онлайн
. Через огорожу видно будівлю, яка постраждала від російського обстрілу, у Києві, Україна, 14 грудня 2022 р. Фото: АР

14 грудня — 294-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Європарламент схвалив регламент, який дозволяє перерахувати пакет допомоги в розмірі 18 мільярдів євро Україні після того, як Угорщина наклала вето на початкову пропозицію.
  • Уранці 14 грудні Київ та область російські війська атакували дронами, ППО збити 13 "шахедів". Уламки від збитих безпілотників влучили в одну адмінбудівлю, ще чотири житлові будинки в Шевченківському районі столиці пошкоджені.
  • Україна повернула 64 військових з російського полону. Вони воювали на Донецькому та Луганському напрямках, зокрема брали участь в обороні Бахмута, повідомив керівник ОП Єрмак. Також звільнили громадянина США та повернули тіла чотирьох загиблих.
  • Адміністрація президента США Байдена завершує підготовку планів щодо відправлення в Україну системи протиракетної оборони Patriot.
  • Федеральний уряд Німеччини збільшить допомогу Україні для проходження зимового періоду. Німеччина надасть ще 50 мільйонів євро на зимову допомогу для України.
  • Російські війська можуть спробувати здійснити масштабний наступ на Україну у січні-лютому наступного року. Про це під час брифінгу заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 294 дня війни. Нову текстову хроніку 15 грудня — читайте тут.

Ситуація в енергосистемі України на цьому тижні покращилася

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Він зазначив, що ситуація в енергосистемі цього тижня "трохи покращилася".

"Нам вдалося в більшості областей вийти на графіки планових відключень. І це найперше, що ми вимагаємо від обленерго та областей: щоб люди розуміли, що є конкретний план, за цим планом і будуть відключення", – зазначив Тимошенко.

Заступник глави ОП додав, що наразі аварійні відключення застосовуються у кількох областях, але найближчими днями планується вийти на планові відключення у всіх регіонах.

Сейм Польщі визнав Росію спонсором тероризму

Як ідеться у резолюції, що була ухвалена Сеймом 14 грудня, "Росія несе пряму відповідальність за збиття літака малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів і членів екіпажу", а також за "катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську в квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі Президент Республіки Польща Лех Качинський, польські урядовці, вищі польські військові командири та військові командири країн НАТО, а також депутати польського парламенту".

"Сейм Республіки Польща визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм", — вказано у документі.

"Звіряча і незаконна агресія Російської Федерації проти України триває. Російські військові здійснюють напади по всій захопленій території, в результаті яких загинули тисячі людей, в тому числі багато дітей. Російська Федерація та підпорядковані їй структури і збройні формування здійснюють акти терору проти цивільної інфраструктури, страти без суду і слідства та викрадення людей, сексуальне насильство і тортури, виривання дітей з родин з метою їх русифікації, масові депортації населення, примусовий призов громадян України до російських збройних сил та пограбування майна. Росія неодноразово порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими", — вказано у тексті резолюції.

Сейм також заявив, що Російська Федерація вчинила акт міжнародного піратства, "військово заблокувавши українські порти та паралізувавши морські комунікації на шляхах, що ведуть до них, без оголошення війни".

На Миколаївщині прикордонники знищили російський дрон

Близько опівдня 14 грудня на Миколаївщині моряки-прикордонники знищили дрон-камікадзе "Ланцет". Російські військові намагалися атакувати катер прикордонників. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Обмеження в подачі електрики у Києві зменшились

Російська атака дронами по Києву 14 грудня не вплинула на ситуацію з подачею електроенергії, написав у Facebook гендиректор компанії YASNO Сергій Коваленко.

"Незважаючи на те, що прокинулися ми під звуки "шахедів" і вибухи, решта дня пройшла менш тривожно. І забезпечила нам цей день чудова робота ЗСУ, за що їм велика дяка. Енергетичні об’єкти цілі, а отже, ми – у графіках. Коротко по статистиці: обмеження сьогодні трошки знизилося. Майже всі "сірі" зони були зі світлом", – повідомив Коваленко.

Припинення бойових дій в Україні взимку є малоймовірним — Кірбі

Керівництво Сполучених Штатів не вважає, що бойові дії в Україні можуть припинитися цієї зими з огляду на зміну погодних умов. Про це під час брифінгу заявив координатор з питань стратегічних комунікацій Ради безпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє CNN.

Як зазначає видання, Кірбі сказав, що хоча військові аналітики припускають, що зимові морози можуть спричинити затишшя у бойових зіткненнях, оскільки умови стають менш придатними для бойових дій у повітрі та на землі в Україні, Білий дім вважає такий сценарій малоймовірним.

"Ми не очікуємо, що бойові дії припиняться в наступні зимові місяці", — наголосив посадовець.

Які наслідки обстрілів військами РФ житлового кварталу Херсона

У будинку в Херсоні, в який влучили російські снаряди 30 листопада, розкидана цегла, розтрощені меблі, а на стелі діра. Коли стався обстріл будинку в кімнаті була 77-річна власниця квартири, яка лежала на дивані. Жінку засипало уламками від стелі, вона загинула.

Сусідка загиблої Ольга Авраменко говорить, що поки їхала швидка вони намагалися прибрати уламки самостійно. А коли приїхала допомога, виявилося, що уламки пройшли крізь жінку.

"Нічого не можеш зробити, вона помирала на наших очах. Це страшно", — каже Ольга.

За словами жінки, під час влучання у цій квартирі був син померлої. Він дивом залишився цілим. Не травмувались і інші жителі. Від прямого влучання потрощило дах, зараз він виглядає, як решето і майже тиждень у ньому стирчала частина снаряда.

На Одещині ліквідували морську міну, яку винесло штормом до Дунаю

Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", морську міну виявили морські прикордонники та спільно з силами тероборони організували спостереження, не допускаючи наближення населення до небезпечного району.

США виділять 17 млн доларів на відновлення системи громадського здоров’я в Україні

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"З цих 17 млн доларів США 5,3 млн будуть спрямовані на запобігання, виявлення та реагування щодо стримування стійкості росту до протимікробних препаратів, 7,7 млн — на посилення систем епіднагляду та можливостей лабораторій, 2,6 млн — на посилення управління надзвичайними ситуаціями у сфері громадського здоров’я та 1,2 млн — на вдосконалення систем модернізації даних. Частина коштів буде направлена на подальшу підтримку та розвиток навчального курсу з польової епідеміології для українських спеціалістів, що позитивно вплине на безпеку громадського здоров’я України", — зазначив міністр.

Іран і Росія підписали в середу меморандум про взаєморозуміння

Меморандум про взаєморозуміння було підписано Іранським космічним агентством (ISA) і російською державною корпорацією "Роскосмос" на полях 11-го Іранського міжнародного авіашоу та аерокосмічної виставки на південному острові Кіш.

У зверненні на церемонії підписання президент ISA Хасан Саларі сказав, що Меморандум охоплює широкий спектр співпраці між двома сторонами, включаючи виробництво супутників дистанційного зондування та телекомунікаційних супутників і розробку відповідної інфраструктури.

Читайте також: Британія запровадила нові санкції проти посадовців Росії й Ірану, через російське вторгнення в Україну

Сенат США визнав Голодомор 1930-х років в Україні геноцидом

Сенат Чехії визнав Голодомор в Україні у 1932-1933 роках геноцидом, спричиненим сталінським режимом.

"В умовах нинішньої російської агресії проти України, Верхня палата висловила рішучість сприяти просуванню міжнародних принципів, які б унеможливили повторення подібної трагедії в майбутньому в будь-якій точці світу. Сенат визнає штучно викликаний голод 1932-1933 років в Україні жахливим злочином геноциду проти українського народу та проти людства", — йдеться у резолюції, за яку проголосувала верхня палата парламенту Чехії.

Депутати рішуче засудили ці злочини проти українського народу та вшанували пам'ять мільйонів жертв Голодомору в Україні.

"Вшанування пам'яті про злочини проти людяності в європейській історії має сприяти запобіганню подібних злочинів у майбутньому", — йдеться у резолюції.

Зеленський увійшов у список 50 найвпливовіших людей світу за версією Bloomberg

Про це повідомляється у рейтингу ТОП-50 на сайті Bloomberg.

"Протягом 10 місяців Зеленський очолював опір російському вторгненню. Володимир Зеленський відкинув пропозиції США допомогти йому втекти на початку війни і використовував виступи в соціальних мережах, щоб переконати українців у тому, що вони переможуть. Зеленський, який здобув популярність як актор, зігравши президента в популярному телешоу, адаптував свій талант естрадного виконавця, щоб виступати перед парламентами по всьому світу та отримати підтримку для боротьби своєї нації. Це спрацювало. Українські війська витіснили російські війська з Київщини, а потім і з північного сходу", — йдеться у публікації.

Також автори нагадали, що у листопаді українські військові здобули велику перемогу, повернувши південне місто Херсон, єдиний обласний центр, який російські війська захопили під час вторгнення.

ВАКС арештував активи Віктора Януковича

Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави активи, які належали президенту-втікачу Віктору Януковичу та наближеним до нього особам, зокрема, нерухомість, твори мистецтва, а також портрет і скульптуру політика. Цю інформацію Суспільному підтвердило джерело у слідчих органах.

Суд здійснив арешт на підставі викладеного та керуючись статтями 242, 268, 263 Кодексу адміністративного судочинства України та частини 5, 5-1 Закону України про санкції.

"Частина — рухоме майно, частина — майно нерухоме та кошти, і майно, яка належить до історико-культурної і творчої цінності, ми так його характеризуємо", — зазначили у слідстві.

Серед арештованого майна — центр відпочинку та здоров’я у Нових Петрівцях Київської області, готельно-ресторанний комплекс, житловий будинок, кілька машиномісць, квартира, будинок та грошові кошти. Водночас, за даними джерела Суспільного, слухання щодо подальшої долі резиденції "Межигір’я" має відбутись пізніше.

"У рухомому майні — в основному твори мистецтва: картини, скульптури, в тому числі і його (Януковича — ред.) портрет, і його скульптура, що є дуже потішним", — зазначив співрозмовник Суспільного.

На Київщині біля кордону з Білоруссю на російській міні підірвався чоловік

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

"Прикордонники зафіксували вибух протипіхотної міни російського виробництва ПМН-4, в наслідок якого постраждала людина", — йдеться у повідомленні.

На місце події викликали фахівців, а постраждалому надали домедичну допомогу та доправили в медзаклад.

"В прикордонних областях продовжують діяти режимні обмеження, зокрема заборонено перебувати в лісових масивах, не варто з'їжджати з дороги на узбіччя, заходити в ліси та підіймати невідомі предмети з землі", — наголосили у ДПСУ.

Рада Європи виділила €50 млн на підтримку євроінтеграції України

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рекордний План дій на 2023-2026 роки вартістю 50 мільйонів євро на підтримку української євроінтеграції. Про це повідомила генеральна секретарка організації Марія Пейчинович-Бурич.

За її словами, Рада Європи залишається повністю відданою підтримці та допомозі Україні і ця допомога та підтримка займатиме важливе місце в порядку денному майбутнього саміту ЄС у Рейк’явіку в травні 2023 року.

Пейчинович-Бурич зазначила, що План дій "Стійкість, відновлення та реконструкція" розроблений у тісній консультації з українською владою.

"Це частина внеску нашої Організації у процес відбудови та відновлення країни, яка зіткнулася з жорстокою агресією РФ та величезними руйнуваннями. Новий План дій має на меті підвищити стійкість державних інституцій шляхом зміцнення демократичного врядування та верховенства права, а також захисту прав людини", — сказала вона.

Зеленський прокоментував загибель хлопчика в Херсоні

"Коли отримуємо такі повідомлення, як сьогодні з Херсона, де від чергового російського обстрілу загинула дитина, хлопчик… Вісім років йому було... Можна сказати лише одне: білий чи будь-який нейтральний прапор для російських спортсменів неможливий, усі їхні прапори – у плямах крові", — заявив президент у вечірньому зверненні.

Читайте також: Внаслідок обстрілів Херсона загинув 8-річний хлопчик

Зеленський провів засідання Ставки головнокомандувача

Про це президент повідомив під час вечірнього звернення за підсумками 294 дня війни.

"Провів сьогодні засідання Ставки. Говорили, зокрема, і про захист неба. Постійно посилюємо нашу протиповітряну й протидронну оборону. І робимо все, щоб отримати для України більш сучасні та більш потужні системи. За цей тиждень ми маємо важливий прогрес у питанні щодо ППО", — зазначив Володимир Зеленський.

Він додав, що на Ставці також обговорили ситуацію на Донбасі та інших напрямках на передовій.

"Кожен день і кожен метр даються надзвичайно тяжко. І особливо там, де вся тактика окупантів зводиться до знищення артилерією всього перед собою, щоб залишалися тільки голі руїни й воронки в землі", — наголосив Зеленський.

На Київщині відновили 4500 об'єктів

Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

"Відбудова країни потребує колосальних зусиль. Наполегливо працюючи кожного дня, в області вже відновили понад 4 500 об’єктів. Це житлові будинки і багатоповерхівки, заклади освіти та охорони здоров’я", — йдеться в повідомленні.

Зеленський: Росія знищує на Донбасі місто за містом – Маріуполь, Волноваху, Бахмут

Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Нічого легкого й простого немає. Кожен день і кожен метр даються надзвичайно тяжко. І особливо там, де вся тактика окупантів зводиться до знищення артилерією всього перед собою, щоб залишалися тільки голі руїни й воронки в землі. Росія знищує на Донбасі місто за містом – як Маріуполь, як Волноваху, як Бахмут. Оборонятися в таких умовах – це не просто героїзм, це щось більше. І я дякую всім нашим воїнам, які витримують тиск окупантів", — наголосив Зеленський.

Президент також подякував зенітникам і Повітряним силам за відбиття чергової атаки іранськими дронами: "Небо Київщини обороняє 96-та зенітна ракетна бригада Повітряних сил – дякую вам, хлопці!".

СБУ завершила перевірку храмів УПЦ МП

Служба безпеки завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській і Херсонській областях.

У пресслужбі повідомили, що на території єпархій знайдено російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і "методички" Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян.

"Крім цього, виявлено склади з прокремлівською літературою, у тому числі авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях представники РФ заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність", — йдеться в повідомленні.

Під час огляду церковних приміщень у селищі Чорнобаївка Херсонської області співробітники СБУ виявили бланки перепусток до окупаційних органів РФ. В єпархії на Львівщині знайдено фото прихованих російських документів.

На території церков у Закарпатській області знаходився прапор так званої "Республіки Підкарпатська Русь" з текстом гімну "підкарпатських русинів".

Також встановлено, що місцевий священник у проповідях називав "безбожниками-сатаністами" людей, які святкують Різдво 25 грудня.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

На території одного з монастирів Рівненщини викрито послушника з російським паспортом і контактами в РФ. Наразі СБУ перевіряє його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності на користь спецслужб країни-агресора.

А в Роменській єпархії виявлено клірика з партквитком Комуністичної партії колишнього СРСР. Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

У разі ядерного удару в укриттях Києва всім місця не вистачить — Кулеба

У Києві та області триває підготовка до можливого ядерного удару, який може завдати Росія. Зокрема облаштовуюсь укриття. Проте у бомбосховищах скоріше за все місця вистачить не всім. Про це The Washington Post розповів голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

У виданні зазначається, що у Києві вже є мережа укриттів, готових до можливого ядерного удару. Йдеться про систему метрополітену, яка була побудована Радянським Союзом під час холодної війни як ядерні бункери. Зокрема, найглибша у світі станція "Арсенальна", глибина якої 346 футів (105,5 метрів — ред).

В області готується ще 425 бомбосховищ з запасами їжі, води, а також обладнані радіоапаратурою, повідомив Олексій Кулеба.

Але, за його словами, в укриттях не вистачить місця для всіх і туди двері зачинять за п’ять хвилин до будь-якого очікуваного вибуху, щоб захистити тих, хто всередині, від радіаційних опадів.

Для всіх інших уряд розробив детальні інструкції, які необхідно виконати, щоб вижити:

  • якщо ядерний вибух застав вас на вулиці, в жодному випадку не дивіться на нього, адже можна осліпнути. Ляжте на землю обличчям вниз, ногами в напрямку вибуху. Закрийте всі відкриті частини тіла, дочекатися проходження вибухової хвилі та зверніть увагу на те, звідки дме вітер. Потім рухайтеся в напрямку, перпендикулярному напрямку вітру, щоб знайти якийсь внутрішній притулок, бажано внутрішню кімнату.
  • перед входом у приміщення зніміть верхній одяг і покладіть його в поліетиленовий пакет. Увійшовши всередину, заклейте двері та будь-які вікна клейкою стрічкою. Візьміть з собою радіо та налаштуйтесь, щоб отримати пораду, коли безпечно вийти, тому що мобільні мережі навряд чи працюватимуть.

Однак і ці поради не гарантують 100%-го порятунку. Все залежить від розміру ядерного пристрою, який може бути використаний, або місця, куди він може влучити, йдеться у виданні The Washington Post.

Росіяни призначили "головою адміністрації" Енергодара співробітника "Росатома"

Окупаційна влада тимчасово окупованого міста Енергодар Запорізької області незаконно призначила "голову адміністрації міста". Ним став працівник російської корпорації з атомної енергії "Росатом" Едуард Сєновоз.

Про це 14 грудня у своєму телеграм-каналі повідомив міський голова Дмитро Орлов.

Про ситуацію у самому місті Суспільному розповіла керуюча справами виконавчого комітету Енергодарської міської ради Яна Дабіжа:

"За декілька останніх днів обстріли зменшилися. По місту взагалі обстрілів не відбувається. З основного, що турбує людей – це введення рублів в обіг і виведення гривні. За моєю інформацією, людям обмінюють українську гривню на рублі, які вже виведені з обігу в Росії".

Яна Дабіжа зазначила, що мешканцям Енергодара продовжують нараховувати усі соціальні виплати, які були призначені до 24 лютого:

"Після 24 лютого тим категоріям людей, які мають право на ці виплати, не можуть їх призначити, тому що потрібно особисто на підконтрольній Україні території їх призначати. А виїхати з Енергодару майже не можливо", — каже вона.

Залужний обговорив з головнокомандувачем ЗС НАТО в Європі війну в Україні

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів розмову з Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі.

"Обмінялися оцінками стратегічної обстановки з Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі. Обговорили наші потреби в озброєнні та техніці", — написав Залужний.

Головнокомандувач ЗС України додав, що Сили оборони, докладаючи всіх зусиль для стабілізації ситуації на сході, готуються до різних сценаріїв розвитку подій у найближчі місяці.

Рада Європи виділила 50 мільйонів євро Україні

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рекордний План дій для України на 2023-2026 роки вартістю 50 мільйонів євро.

"План дій "Стійкість, відновлення та реконструкція" (2023-2026) був розроблений у тісній консультації з українською владою. Це частина внеску нашої Організації у процес відбудови та відновлення країни, яка зіткнулася з жорстокою агресією Російської Федерації та величезними руйнуваннями. Новий План дій має на меті підвищити стійкість державних інституцій шляхом зміцнення демократичного врядування та верховенства права, а також захисту прав людини", – сказала генеральна секретарка Марія Пейчинович Бурич.

Крім забезпечення постійної підтримки зусиль країни щодо виконання своїх зобов’язань як держави-члена Ради Європи, План дій спрямований на підтримку програми реформ України з європейською перспективою після рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про надання статусу кандидата в ЄС на Україну.

Загальний бюджет чотирирічної програми співробітництва оцінюється в 50 мільйонів євро, що робить його найбільшим в історії бюджетом Плану дій Ради Європи для окремих країн.

Рада Європи працюватиме з українською владою для вирішення її нагальних потреб і пріоритетів, включаючи підтримку реалізації кроків, викладених у висновку Європейської Комісії щодо заявки України на членство, зокрема у сферах конституційного правосуддя, боротьби з корупцією та відмиванням грошей; розвиток незалежного, ефективного та надійного правосуддя; сприяння свободі слова та свободі ЗМІ, посилення захисту прав національних меншин.

У Горлівці українське підпілля допомогло знищити понад сотню окупантів — Центр національного спротиву

В окупованій Горлівці українське підпілля допомогло знищити понад сотню російських окупантів. ЗСУ 12 грудня завдали точкового удару по місцю розташування окупантів та техніки, повідомили в Центрі національного спротиву.

"Операція стала можливою завдяки координації підпілля та ЗСУ. Військовим були передані дані щодо розміщення особового складу окупантів та їх техніки. В результаті за координатами відпрацювали українські сили. За попередніми даними було знищено понад 100 особового складу ворога та техніку", — йдеться у повідомленні.

Зеленський повідомив про 184 загиблих спортсменів і тренерів через війну в Україні

Президент України Володимир Зеленський назвав нові дані щодо втрат країни серед спортсменів та тренерів, спричинених повномасштабним вторгненням РФ. Про це він розповів під час розмови з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом.

З початком повномасштабної війни в Україні частина спортсменів і тренерів вступили у лави української армії. Інша частина застала вторгнення Росії під час наступу та бойових дій на територіях України.

"Із лютого 184 українські спортсмени загинули від дій Росії, а сама вона використовує спорт із пропагандистською метою. Сказав про це під час розмови з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом. А також закликав МОК сприяти відновленню зруйнованої Росією спортивної інфраструктури України", - зазначив президент України.

Байден поставив умови для передачі Україні систем Patriot — WP

Президент США Джо Байден погодить передачу Україні систем ППО Patriot лише після того, як Пентагон відповість на низку питань. Про це пише газета The Washington Post з посиланням на джерела.

Високопоставлений чиновник адміністрації США сказав, що Байден підпише план надання Україні системи Patriot лише після того, як Пентагон відповість на всі запитання щодо навчання та технічного обслуговування, законності передачі та її впливу на військову готовність США.

За його словами, Міністерство оборони зараз працює над параметрами програми підготовки, яка, ймовірно, відбудеться в Німеччині. За нормальних умов навчання може тривати понад шість місяців.

Інший американський чиновник сказав, що зброя буде надходити зі складів США, але не з оперативних підрозділів.

Очікується, що Остін підпише пропозицію перш ніж її передадуть Байдену, повідомили чиновники.

"Це буде найскладніша частина обладнання, яку Україна отримувала на сьогодні. Якби в українців був рік-два, щоб опанувати Patriot, це не було б проблемою. Я припускаю, що Пентагон дуже нервує з цього приводу, — сказав військовий офіцер США у відставці з Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Ф. Кансіан.

За його словами, Пентагон "досить ризикує", розгортаючи систему Patriot.

"Я думаю, що вони вирішили, що оскільки потреба в протиповітряній обороні була настільки великою, вони готові піти на ризик, чого не було в минулому", — сказав Кансіан.

РФ відправила поранених "вагнерівців" до венерологічного диспансеру — Генштаб

Російське військове командування відправило поранених членів приватної військової компанії "Вагнер" на лікування до шкірно-венерологічного диспансеру, розташованого в окупованому Луганську, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Ворог і далі використовує мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених військовослужбовців окупаційних військ та найманців приватних військових кампаній. Так, у місті Луганськ, на території міського шкірно-венерологічного диспансеру проходять лікування поранені представники ПВК "Вагнер", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, Генштабу вдалося підтвердити результати удару 12 грудня по району зосередження російських окупантів біля Вербового Запорізької області.

"Знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу, втрати серед військовослужбовців противника уточнюються", — зазначили в ГШ.

Зеленський закликав якнайшвидше направити експертів ООН на об’єкти української енергетики

Президент Володимир Зеленський закликав генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріша якомога швидше відправити експертів ООН на об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомляється на Telegram-каналі президента.

"Подякував Антоніу Гутеррішу за участь у конференції з підтримки України в Парижі. Обговорили нашу формулу миру та Global Peace Formula Summit. Закликав якнайшвидше направити експертів ООН на об’єкти української енергетики", — зазначив він.

Окрім того, Зеленський і Гутерріш обговорили розвиток Чорноморської зернової ініціативи та програми Grain From Ukraine.

23 листопада президент виступив перед Радою Безпеки ООН, що була скликана на запит України у зв’язку з масованим ракетним ударом Росії по українських містах. Зеленський заявив, що Україна пропонує резолюцію, яка буде засуджувати будь-які форми енергетичного терору.

"Рада безпеки має надати оцінку дій терористичної держави, відповідно до глави 7 Статуту", — сказав український президент.

Він також запросив експертів ООН відвідати об'єкти критичної інфраструктури України для того, аби оцінити та задокументувати, "що був нанесений удар по інфраструктурі, яка підтримує життя десятків мільйонів людей".

Окрім того, українська влада неодноразово звертала увагу на безпекову ситуацію Запорізькій атомній електростанції, яка перебуває під постійними обстрілами РФ.

Внаслідок обстрілів Херсона, загинув 8-річний хлопчик

Внаслідок обстрілів Херсона, через мінно-вибухову травму загинув 8-річний хлопчик, повідомив пресофіцер комендатури оборони міста Херсон Дмитро Плетенчук.

Японія обрала ієрогліфом року символ, що означає "війна", через вторгнення Росії до України

У Японії за результатами всенародного голосування визначили ієрогліф 2022 року. Ним став символ 戦, що означає "війна". Про це 14 грудня повідомило видання The Guardian.

Японці обрали ієрогліф як символ, що підсумовує 2022 рік — рік, позначений конфліктом в Україні та вбивством колишнього прем'єр-міністра Сіндзо Абе. Голосування проводило Товариство ієрогліфічного тестування. Усього було подано 223 тисячі заявок, із них майже 11 тисяч за цей ієрогліф.

"Вторгнення Росії в Україну, розстріл колишнього прем'єр-міністра Абе, а також швидка девальвація ієни та інфляція, з якими стикаються в повсякденному житті, викликали занепокоєння у багатьох людей", — йдеться в заяві організації.

Хоча багато людей посилалися на вторгнення Росії в Україну, інші говорили, що на їхній вибір вплинули північнокорейські ракетні запуски і щоденна боротьба, спричинена зростанням цін на їжу. Дехто сказав, що їх надихнули спортивні події, серед іншого — зимові Олімпійські ігри в Пекіні, японський професійний бейсбол і Чемпіонат світу з футболу в Катарі.

З України виїхали майже 8 мільйонів біженців — омбудсман

Через війну 4,9 мільйона громадян України стали внутрішньо переміщеними особами, ще 7,9 мільйона виїхали за кордон. Про це повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець під час брифінгу в медіацентрі "Укрінформ".

"Ми фіксуємо, що 4 мільйони 900 тисяч громадян України стали внутрішньо переміщеними особами всередині нашої держави. З них 30% ВПО складають пенсіонери та особи з інвалідністю. Кожна друга сім’я має одного чи більше дітей", — зазначив посадовець.

За його словами, при цьому кількість українських біженців, які були змушені залишити територію України, сягнула майже 8 мільйонів громадян.

"7 мільйонів 900 тисяч осіб виїхали за межі країни, шукаючи прихистку за кордоном. Це — 20% від фактичного населення всієї нашої держави", — зазначив Дмитро Лубінець.

Окрім того, омбудсман додав, що 13 мільйонів громадян України все ще перебувають у районах інтенсивних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. За словами Лубінця, уряд започаткував практику вивозу громадян України з місць, які перебувають на межі гуманітарної катастрофи.

Бойовика "армії ЛНР" засудили до 15 років за ґратами

До 15 років ув'язнення засудили жителя Луганщини, який з 2014 року воював проти України у лавах "армії "ЛНР". Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

За інформацією прокуратури, він чергував на блокпостах навколо Лисичанська після того, як місто захопили окупанти. Засуджений перевіряв документи, оглядав особисті речі та автівки людей, які проїжджали через блокпост.

Суд визнав його винним в участі у терористичній організації та у діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України). Зараз засуджений перебуває під вартою.

ЄС погодив виділення 20 млрд євро для реформ заради відмови від російського газу

Європейський Союз 14 грудня погодився виділити 20 мільярдів євро для фінансування реформ в галузі енергетики, які дозволять зменшити залежність європейської економіки російського газу. Про це повідомляє Reuters.

"Європейський союз залучить додаткові 20 мільярдів євро на своєму вуглецевому ринку для інвестицій, щоб допомогти якнайшвидшому припиненню залежності блоку від російського викопного палива відповідно до досягнутої в середу політичної угоди", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, вранці 14 грудня учасники переговорів із країн ЄС та Європейського парламенту домовилися залучити 60% грантів з Інноваційного фонду ЄС — наявного резерву доходів від ринку вуглецю, який нині витрачається на проривні зелені технології. Інші 40% планується забезпечити завдяки надходженням від продажу дозволів на викиди діоксиду вуглецю (CO₂), які були проведені раніше, ніж планувалося.

Вуглецевий ринок ЄС змушує електростанції та заводи, які забруднюють довкілля, купувати дозволи на викиди діоксиду вуглецю CO₂. Вартість цих дозволів останніми роками різко зросла, що збільшило доходи, які країни отримують від продажу цих квот компаніям, що викидають газ.

Очікується, що погоджене фінансування буде спрямоване на такі галузі, як розширення використання відновлюваних джерел енергії, енергоощадну реконструкцію та проєкти з декарбонізації важкої промисловості. Деякі країни, у тому числі Нідерланди та Данія, виступили проти цієї ідеї, попередивши, що гра з резервом може підірвати довіру до вуглецевого ринку та призвести до падіння відповідних цін у Євросоюзі.

Цього тижня учасники переговорів з ЄС також спробують укласти угоду про ширшу розбудову вуглецевого ринку, що має центральне значення для мети ЄС щодо скорочення чистих викидів парникових газів на 55% порівняно з рівнем 1990 року до 2030 року, додає Reuters.

В РФ перебуває понад 12 тисяч українських дітей

Омбудсман України Дмитро Лубінець під час брифінгу повідомив, що підтверджене перебування у РФ понад 12 тисяч українських дітей, з них близько 8600 примусово депортовані.

"Напевно, цифри відрізняються від того, коли ви в публічній площині зустрічаєте, що "близько 150 тисяч українських дітей знаходяться на території РФ". Як Омбудсман, разом з правоохоронними органами, з Офісом генерального прокурора, ми знаємо, звідки конкретна дитина була депортована, де і в якому статусі вона проживала на території України, де вона зараз знаходиться на території РФ, в якому статусі, які дії проводяться щодо неї російською владою. По кожному випадку ми відкриваємо кримінальне провадження. Я можу казати лише про верифіковані, підтверджені цифри", — зазначив він.

Маляр пояснила, чи буде в Україні нова хвиля мобілізації

Чутки про те, що нібито найближчим часом в Україні оголошуватимуть нову хвилю мобілізації, не відповідають дійсності. Подальші плани з мобілізації залежатимуть насамперед від ситуації на фронті.

Про це на своєму Telegram-каналі повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона пояснила, що її слова, сказані в ефірі телеканалу 1+1, невірно інтерпретували деякі засоби масової інформації.

"Якщо ви бачите сьогодні заголовки про нібито анонсовану мобілізацію — це неправда, яку сліпо поширюють, навіть не перевіряючи першоджерело", — підкреслила вона.

Посадовиця зазначила, що мобілізація проводитиметься відповідно до ситуації на фронті.

"Продовження мобілізації залежить від ходу війни. Тому тут прогнози некоректні", — наголосила Маляр.

Окрім того, заступниця міністра оборони нагадала, що мобілізацію оголошує президент Володимир Зеленський, при цьому вона розпочалася у перший день вторгнення Росії в Україну.

"Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року і періодично продовжується указами президента через триваючу широкомасштабну збройну агресію Росії проти України. Наразі, вже декілька разів мобілізацію продовжували на 90 днів", — зауважила посадовиця.

Минулого разу мобілізація була продовжена на 90-денний період починаючи із 21 листопада.

"Мобілізаційні потреби (кількість) залежать від декількох факторів. Потребу розраховують військові. Питання стосовно мобілізації впорядковані Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Конституцією України", — пояснила чиновниця.

Відповідно до цих норм президент України здійснює загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації держави, а також визначає мету, завдання, вид, обсяги, порядок і строки проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації, підсумувала Маляр.

Європарламент погодив надання Україні 18 мільярдів євро

Європарламент погодив надання Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги в 2023 році. Гроші мають направити на роботу лікарень, шкіл, забезпечення житлом і відновлення інфраструктури, йдеться на сайті Європарламенту.

Україна може готуватися контрнаступ на Мелітополь — NYT

Тимчасово окупований Мелітополь Запорізької області може бути "наступним важливим етапом" війни — контрнаступом ЗСУ для деокупації півдня України. Про це пише The New York Times.

Зазначається, що Україна нарощує зусилля з ізоляції і послаблення російських сил у стратегічно важливому місті Мелітополь і навколо нього напередодні українського наступу з метою витіснити російські війська з півдня України.

"Київ використовує високоточні ракетні удари великої дальності та диверсійні заходи, щоб взяти під контроль стратегічно важливе місто. Мелітополь відомий як ворота до Криму через його розташування на перехресті двох основних автомагістралей і залізничної лінії, що з'єднує Росію з окупованим Кримом та іншими захопленими територіями на півдні України", — йдеться у матеріалі.

Видання нагадало, що у передмісті окупованого Мелітополя підірвали міст через річку Молочна, яким росіяни перевозили військову техніку зі півдня. Вчинок, який і українські, і російські офіційні особи приписували силам Києва, зазначає NYT.

Газета також нагадала, що і українські, і російські офіційні особи визнали нещодавні українські удари та спроби вразити російські командні центри, склади боєприпасів і шляхи постачання в Мелітополі.

"Незрозуміло, чи були ці удари прелюдією до наступу чи відволіканням, оскільки українські сили готуються атакувати росіян з іншого напрямку. Але військові аналітики назвали їх значущими і сказали, що вони відповідають схемі використання Україною високоточних ракет для ударів по матеріально-технічних цілях Росії", — пише газета.

NYT зазначає, що Мелітополь є ключовим вузлом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським захисникам повернути під свій контроль не лише всю Запорізьку область, а й решту сусідньої Херсонської області. Це потенційно може навіть відкрити шлях для витіснення російських військ назад до окупованого Криму.

Папа Римський закликав святкувати Різдво скромніше, а гроші передати Україні

Папа Римський Франциск закликав вірян відсвяткувати Різдво скромніше, а заощаджені кошти передати Україні. Про це він сказав під час загальної аудієнції в середу, 14 грудня, передає Vatican News.

Понтифік закликав молитися за український народ, який багато страждає.

"Святкувати Різдво, влаштовувати свято – прекрасно. Але проведімо скромніше Різдво, зі скромнішими подарунками. А заощаджене відправмо українському народові, який цього потребує. Там великі страждання, там голодують і страждають від холоду. Багато людей помирають через те, що поблизу немає лікарів і медперсоналу", — сказав Папа Франциск.

Він закликав святкувати Різдво з народом України в серцях.

"Не забуваймо: Різдво – так, у мирі з Господом – так, але з українцями в серці. І зробімо цей конкретний жест для них", — зазначив Папа Римський.

Українські десантники знищили позиції окупантів під Бахмутом

Українські десантники знищили позиції російських військових неподалік Бахмута. Відповідне відео опублікувала пресслужба 71-ї єгерської бригади десантно-штурмових військ ЗСУ.

Українські військові кілька разів накрили артилерійським та мінометним вогнем укріплення окупантів, а після на позиції військ РФ зайшли десантники. "Вони й завершили остаточний опір російських окупантів", — написали військові.

Загалом українські військові ліквідували близько десяти окупантів.

Українські десантники знищили позиції російських військових неподалік Бахмута. Відповідне відео опублікувала пресслужба 71-ї єгерської бригади десантно-штурмових військ ЗСУ.

Ситуація на кордоні та відновлення енергосистеми: Зеленський збирав Ставку

Президент Володимир Зеленський 14 грудня провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Члени Ставки заслухали доповіді щодо оперативної ситуації на фронті та розглянули нагальні потреби Сил оборони. Також були проаналізовані останні дії противника та шляхи протидії йому.

В ОП зазначають, що окрему увагу учасники засідання приділили гарантуванню безпеки на державному кордоні. Крім того, продовжилася робота над питаннями посилення протиповітряної та протиракетної оборони, захисту енергетичної інфраструктури. Було також розглянуто перебіг відновлення енергетичної системи України.

Україна отримала ще €500 мільйонів від ЄС

"Сьогодні ми виплатили 3-й транш у розмірі €500 мільйонів у рамках виключної макрофінансової допомоги Україні у розмірі 5 мільярдів на 2022 рік. Це сприятиме макроекономічній стабільності України та зміцнить її загальну економічну та фінансову стійкість", — ідеться у повідомленні Єврокомісії.

На окупованих військами Росії територіях були дитячі катівні — Лубінець

На окупованих військами Росії територіях є дитячі катівні, повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець 14 грудня під час брифінгу, передає кореспондентка Суспільного.

"Я думав дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я в Балаклії (Харківської області) побачив дві катівні, один хлопець там перебував 90 днів, його виводили на розстріл. У Херсоні 10 катівень, в одній окрема камера, де тримали дітей. Нами зафіксовано, що дітям давали воду через день, не давали їжу, розказували, що "батьки від вас відмовились". Був один затриманий хлопчик, в якого телефоні фото російської техніки — його тримали в катівні із застосуванням тортур", — розповів Лубінець.

На Херсонщині зафіксували 64 факти сексуального насильства з боку російських військових — ОГП

У Херсонські області зафіксували 64 випадки сексуального насильства. Це більше, ніж в інших звільнених від російських військових областях України, повідомляє Офіс генерального прокурора.

"З’ясуванням цих фактів на Херсонщині займається спеціальна мобільна група, яка вже двічі відвідала регіон. У складі групи прокурори, поліцейські, психологи та експерти Global Rights Compliance. Протягом 7-11 грудня вони відвідували звільнені населені пункти і документували випадки злочинів російських військових. Попередній виїзд відбувся у жовтні", — ідеться у повідомленні.

Члени групи безпосередньо спілкуються з людьми. Розповідають, що саме відноситься до СНПК і чому важливо такі випадки не замовчувати. Пояснюють, яку допомогу постраждалі можуть отримати, як їхні персональні дані будуть захищені.

"На жаль, випадки сексуального насильства під час окупації – непоодинокі", – зазначив прокурор профільного управління Офісу генпрокурора Олександр Клещенко.

Серед найбільш поширених фактів – примусове оголення, зґвалтування, катування електрострумом геніталій.

"Наше основне завдання – виявити факти сексуального насильства, вчинені російськими військовими. Отримуємо таку інформацію під час спілкування з населенням, головами громад, місцевим медперсоналом. Допомагає, що в складі мобільної групи є жінки і психологи", – зазначив заступник начальника управління превентивної діяльності — начальник відділу дільничних офіцерів поліції ГУНП в Херсонській області Андрій Хурса.

Загалом українські прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства після повномасштабного вторгнення росіян.

Народу України вручають Премію Сахарова

Зеленський та народ України 14 грудня отримує премію імені Сахарова — трансляція Суспільне Новини.

Це відзнака Європарламенту, яка вручається за захист прав людини, дотримання міжнародного законодавства. Цьогоріч її вручають з формулюванням: "Премію отримує хоробрий Український народ, представлений президентом країни, обраними лідерами та громадянським суспільством", — йдеться у заяві Європарламенту.

Президентка Європарламенту Роберта Мацола повідомила, що українці стали лауреатами премії Сахарова, бо борються за те, у що вірять.

"Борються за цінності, захищають демократію, свободу та верховенство права, ризикують своїм життям. Ніхто більше за Україну не заслуговує на премію, вітання хороброму народу України", — написала вона.

Посли G7 відвідали один із "пунктів незламності" в Україні

Посли країн "Групи семи" відвідали один із "пунктів незламності", де надають допомогу постраждалим від нападів Росії на цивільну інфраструктуру України..

"Посли G7 відвідали “пункт незламності”, щоб побачити вражаючі зусилля української влади щодо надання тепла, електроенергії та основних послуг тим, хто постраждав від нелюдських і жорстоких нападів росії на цивільну інфраструктуру. Ці напади є воєнним злочином", — ідеться у повідомленні.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що "пункти незламності", які почали діяти по всій Україні в умовах знеструмлення через російські ракетні удари, функціонуватимуть цілодобово та безкоштовно як місця тимчасового перебування.

В Естонії спростять процедуру реєстрації авто для українських біженців

Міністерство економіки та комунікацій Естонії направило на погодження законопроект про спрощення процедури реєстрації в країні автомобілів українських біженців. Про це повідомляє національний мовник ERR.

"Реєстрація автомобілів українських біженців дасть державі більш чітке уявлення про транспортні засоби, що знаходяться тут", — пояснила міністр економіки та інфраструктури Рійна Сіккут.

Частина українських автомобілів не призначалася для ринку ЄС, тому вони не мають європейського підтвердження типу транспортного засобу, тобто немає впевненості в тому, що транспортні засоби відповідають вимогам, що діють в Естонії.

Надалі естонський Департамент транспорту зможе видавати підтвердження типу навіть у тому випадку, якщо власник не подав усі документи, які вимагаються, але за умови, що департамент переконався у безпеці транспортного засобу. Якщо транспортний засіб не належить водієві, то для реєстрації автомобіля також потрібна згода власника.

Якщо автомобіль було виготовлено в ЄС, то він уже має європейське підтвердження типу, і процедуру підтвердження типу індивідуального транспортного засобу в Естонії йому проходити не потрібно, тобто його можна реєструвати в звичайному порядку.

Читайте також: Єврокомісія виділила Естонії €10 млн на допомогу українським біженцям

З російського полону повернулись 64 українських військових і громадянина США

14 грудня відбувся черговий обмін полоненими, повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Продовжуємо повертати своїх. 64 воїни ЗСУ, які воювали на Донецькому та Луганському напрямку, зокрема брали участь в обороні міста Бахмут, їдуть додому. Це офіцери, рядові та сержанти, наші герої", — повідомив він.

Також, за його словами, вдалося також звільнити громадянина США, який допомагав нашим людям — Мурекезі Суеді.

Також повернули тіла 4 загиблих.

Жінка, яка лікує у звільнених селах під обстрілами | Доктор Наташа

Наталія Лелюх (Доктор Наташа) — перша героїня проекту Суспільне Новини «Так, я жінка». Волонтерка, яка їздить на звільненні території, аби привезти ліки та надати медичну допомогу. Доктор Наташа волонтерить з часів Революції Гідності та допомагає цивільним впродовж восьми років війни в Україні. Наталія їздила на Донбас, деокуповану Київщину та Херсонщину. Як жінка допомагає цивільним у селах та містах, куди не доїжджають лікарі, немає медикаментів та не діють медичні заклади — у відео. Проект «Так, я жінка» — це п’ять історій про жінок на війні. Його героїні — лікарка, волонтерка, військова, вчителька та директорка реабілітаційного центру. За їхніми плечима країна. В їхніх історіях ти впізнаєш себе, а якщо ні, то згадаєш свою кохану, сестру чи маму. Дивіться спецпроєкт Суспільного «Так, я жінка».

Мінекономіки: Очікуємо на значний приплив капіталу в економіку після війни

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) готує для України програму на 3 млрд дол., а Міжнародна фінансова корпорація — 2 млрд дол. Після завершення війни приплив капіталу в економіку значно збільшиться, повідомляє Мінекономіки.

Як зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, надання Україні військової, фінансової, гуманітарної допомоги, а також введення економічних санкцій проти Росії "є надзвичайно важливими для нашої країни".

Водночас не менш важливою є співпраця за іншими напрямками, зокрема в підтримці нашої держави на шляху євроінтеграції.

Свириденко нагадала, що триває підготовка до офіційного початку переговорів про набуття повноправного членства України в ЄС.

"Йдеться про послідовну реалізацію потенціалу Угоди про асоціацію, промисловий безвіз, митний безвіз. Також ми проводимо ретельну перевірку та підготовку до переговорів по окремих секторах, зокрема: «Вільний рух товарів», «Продовольча безпека», «Митний союз». Вважаємо, що такий підхід дозволить зберегти політичну динаміку та посилити практичну інтеграцію України до внутрішнього ринку ЄС", — зазначила Свириденко.

Росіяни обстріляли будівлю Херсонської ОВА

Російські війська близько 11:00 обстріляли будівлю Херсонської ОВА, пошкоджені два поверхи. За попередньої інформацією, загиблих та поранених немає, повідомив заступник керівника ОП Тимошенко.

Під час ранкової атаки жоден енергооб'єкт не постраждав — Укренерго

Під час ранкової атаки дронами жоден енергооб'єкт не постраждав, але ситуація в системі все ще складна, повідомили в Укренерго.

​​"Середа 14 грудня почалась з масованої атаки дронів. Завдяки блискучій роботі сил протиповітряної оборони об’єкти енергетичної інфраструктури не зазнали ушкоджень - всі 13 БПЛА було збито", — зазначили там.

В Укренерго зазначили, що напередодні було введено в роботу ще один блок на атомній станції — це допомогло не застосовувати минулої доби аварійні відключення для збалансування енергосистеми.

"Але ситуація в енергосистемі України все ще залишається складною через великий обсяг пошкоджень в енергетичній інфраструктурі. Зберігається значний дефіцит електроенергії", — додали в Укренерго.

Найскладніша ситуація на сході — через майже щоденні обстріли енергооб’єкти постійно зазнають пошкоджень. Ремонтні роботи сповільнюються через небезпеку для життя ремонтників.

Українські судді пройдуть навчання в Британії для суду над росіянами — ЗМІ

Група із 90 українських суддів пройде навчання від Великої Британії для проведення судових процесів щодо воєнних злочинів російських військових. Про це пише Sky News.

Як зазначається, перша група суддів відвідала сесії в секретному місці в регіоні минулого тижня. Протягом найближчих місяців навчання пройде решта учасників, на яке Британія виділила фінансування у розмірі 2,5 мільйона фунтів стерлінгів.

Генеральний прокурор Британії Вікторія Прентіс сказала, що програма забезпечить безпрецедентне масштабне переслідування винуватців злочинів, поки триває війна.

СБУ проводить обшуки в УПЦ (МП) у 9 областях України

Співробітники Служби безпеки України проводять обшуки на об’єктах УПЦ (МП) у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях.

В Службі додали, що "заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів".

За участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу.

СБУ проводить обшуки у Львові у соборі УПЦ МП

У середу, 14 грудня, у Львові Служба безпеки України проводить обшуки у Свято-Георгіївському кафедральному соборі УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив заступник голови Львівської облради Юрій Холод. Інформацію Суспільному підтвердили власні джерела в СБУ.

Зеленський: дякуємо ППО і не забуваєм про сирени

Росіяни попередньо випустили 13 дронів "шахедів" по Києву та області. Усі безпілотники збили українські сили Протиповітряної оборони, повідомив у терміновому зверненні президент України Володимир Зеленський.

Він подякував військовим та закликав цивільних не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Атака дронів: прильотів у області немає, є наслідки успішної роботи ППО — Кулеба

Повітряна тривога на Київщині тривала понад три години. Від самого ранку область атакували безпілотники. У регіоні прильотів немає. Це наслідки успішної роботи ППО, повідомив глава Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Країна-терорист знову цілилась у критичну інфраструктуру області та столиці. Наразі служби приступили до виявлення місць падіння збитих шахедів. Маємо один пошкоджений уламками дрону приватний будинок. На щастя, без постраждалих", — зазначив він.

Він нагадав, що якщо ви знайшли підозрілий предмет, не наближайтеся до нього. Телефонуйте за номерами 101 або 102.

В Запоріжжі було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. В місті та області оголошена повітряна тривога.

Росія у війні з Україною втратила біля 96 тисяч своїх військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 14 грудня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 96 000 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 740 солдатів.

На Луганщині окупанти забрали дві лікарні під потреби своїх військових — Генштаб ЗСУ

У звʼязку зі значною кількістю поранених окупантів так званим “указом” окупаційної влади під потреби військових передали лікарню №15 у населеному пункті Ювілейне Луганської області та лікарню №3 в місті Луганськ. По це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 грудня.

В ніч з 12 на 13 грудня, в районі населеного пункту Новоайдар Луганської області, було знищено понад 15 військовослужбовців збройних сил РФ. У Запорізькій області втрати росіян становлять до 100 поранених окупантів, знищено склад боєприпасів.

Обстріли Миколаївщини. Під вогнем армії РФ опинилася прибережна зона

Збройні сили Російської Федерації 13 грудня обстріляли прибережну зону Очаківської громади. Завдали ударів зі ствольної артилерії.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Як повідомили в ОВА, військові РФ о 13:50 завдали ударів по прибережній території Очаківської громади. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула відносно спокійно.

На Донеччині від обстрілів отримали поранення двоє людей

Протягом 13 грудня через обстріли армії РФ на Донеччині ще двоє людей отримали поранення — у Гірнику та Кліщіївці.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 13 грудня стало відомо про 2 мирних жителів Донеччини, поранених росіянами: у Гірнику та Кліщіївці", — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1255 людей, поранення отримали 2738 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російські війська обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини: пошкоджені приватні будинки, підприємство

У ніч на 14 грудня російські війська обстріляли Нікополь, що на Дніпропетровщині. Про це сказано в ранковому зверненні міського голови Олександра Саюка.

За його словами, пошкоджено близько 6 приватних будинків, комерційне підприємство.

Загиблих та поранених немає.

Як додав голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, війська РФ загалом випустили понад 50 снарядів.

У Нікополі пошкоджені кілька приватних будинків, СТО, газопровід та лінії електропередач. У Марганці російські снаряди понівечили з десяток приватних будинків та господарських споруд, авто, газогони та електромережі.

У приватних будинках спалахнули пожежі, їх вже загасили.

Люди не постраждали внаслідок двох хвиль атак дронами на Київ — КМВА

Київ зазнав дві хвилі атаки дронів, повідомили в КМВА. Люди не постраждали, уламки дронів влучили в адмінбудівлю і ще 4 житлові будівлі тимали незнчні ушкодження, повідомили в КМВА.

Знищено 13 дронів-камікадзе — КМВА

Завдяки роботі підрозділів ППО та РЕБ знищено 13 дронів-камікадзе, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

Відбій повітряної тривоги у Києві.

Повітряні Сили повідомили про 10 збитих Шахедів

14 грудня вночі російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136/131", повідомили у Повітряних Силах України.

"Ударні БпЛА летять із напрямку східного узбережжя Азовського моря", — йдеться у повідомленні.

Радіолокаційними засобами виявлено більше десяти баражуючих боєприпасів, зазначили у Повітряних Силах.

Наразі зенітними ракетними підрозділами та іншими вогневими засобами Повітряних Сил Збройних Сил України станом на 8 ранку було знищено десять "шахедів".

У Вишневому на Київщині пошкоджено приватний будинок — Тимошенко

У селі Вишневе на Київщині внаслідок атаки "Шахедами"пошкоджений приватний будинок, повідомили в ОПУ.

КМВА: збито 11 дронів

Станом на 8 ранку загальна кількість збитих дронів становить 11, повідомили у Київській міській військовій адміністрації.

За попередньою інформацією уламок від дрону пошкодив дві адмінбудівлі в Шевченківському районі, зазначили в КМВА.

Внаслідок ранкового удару по Києву постраждалих немає, повідомила Суспільному речниця ДСНС Світлана Водолага.

Щодо Київщини інформація з‘ясовується.

Генштаб ЗСУ розповів про обстріли на фронті

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ у ранковому зведенні.

На Сіверському та Слобожанському напрямках військо РФ обстріляло райони населених пунктів Леонівка, Бучки і Гай Чернігівської області; Кучерівка і Кіндратівка на Сумщині, а також Стрілеча, Стариця, Тихе, Амбарне, Вільхуватка, Хатнє, Мілове, Дворічна та Красне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка і Берестове на Харківщині; Новоселівське, Стельмахівка, М’ясожарівка, Греківка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Піщане Луганської області та Новосадове Терни Донецької.

На Бахмутському напрямку окупанти завдали вогневого ураження, зокрема, біля Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного, Білогорівки, Веселого, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Опитного, Кліщіївки та Курдюмівки Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків та артилерії в районах майже двадцяти населених пунктів. Серед них — Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках військові РФ завдали вогневого впливу поблизу населених пунктів Времівка, Вугледар, Нескучне, Пречистівка Донецької області та Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка і Ольгівське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти продовжують обстрілювати українські позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Ураження зазнали понад двадцять населених пунктів. Зокрема, Чорнобаївка, Антонівка, Микільське, Токарівка, Новокаїри, Республіканець, Милове Херсонської області та місто Херсон.

Більшість безпілотників збиті силами ППО - Кулеба

Голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив, що більшість безпілотників збиті силами ППО.

На Київщині і над столицею ППО збили 10 дронів-шахедів - Кличко

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про 10 дронів-шахедів, збитих ППО на Київщині і над столицею.

Генштаб ЗСУ: Сили оборони відбили атаки росіян на Харківщині і Донбасі

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Новоселівське, Червонопопівка, Серебрянське і Білогорівка на Луганщині та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 грудня.

Військо РФ завдало 1 авіаційний та 11 ракетних ударів, з них 3 по цивільній інфраструктурі Харківської, Донецької та Запорізької областей. Також окупанти здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Кличко повідомив про вибухи у Шевченківському районі столиці

Про вибухи у Шевченківському районі столиці повідомив мер Києва Віталій Кличко.

На Київщині працює ППО, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба. Він закликав людей перебувати в укриттях.

У Києві та області повітряна тривога. Кореспонденти Суспільного повідомляють про звуки вибухів у столиці.

ЦНС: росіяни кидають в бій штурмові загони з завербованих ПВК “Вагнер” ув‘язнених

Росіяни кидають в бій бійців ПВК “Вагнер”, яких Євгеній Пригожин завербував у російських в’язницях. Про це інформує Центр національного спротиву.

Загалом окупанти завербували 23 тис. ув’язнених, яких використовують при штурмі як “гарматне м’ясо“, наголошують в ЦНС.

“Причиною є те, що їх смерть не резонує в російського суспільства й тому дозволяє росіянам не думати про втрати. Фактично ворог обмінює життя дешевих бійців на життя українців“, — йдеться у повідомленні.

З ув’язнених формують штурмові загони, при штурмі використовують аеророзвідку, завдяки яким командири груп спостерігають за діями “підлеглих”. При цьому, ці втрати не деморалізують ПВК “Вагнер”, адже кваліфікований особовий склад й керівництво не бере участь в штурмі, зазначили в ЦНС.

Водночас, за даними Центру, місцеве підпілля продовжує надавати дані щодо розміщення вагнерівців на тимчасово окупованих територіях. Це дозволяє завдавати ударів по пунктах управління.

"Пункти незламності" ДСНС за добу відвідують понад 6 тисяч осіб

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час зустрічі з делегацією надзвичайних і повноважних послів країн "Великої сімки", організованій в одному "пунктів незламності".

Міністр подякував країнам G7 за підтримку органів системи МВС у поточному році. Також він відзначив внесок Німеччини, яка цьогоріч головувала у "Групі семи", зокрема докладені нею зусилля в зміцненні спроможностей органів внутрішніх справ України.

"Наступний рік не буде легким для нашої країни, але ми рухаємось вперед до перемоги", — підкреслив Монастирський.

За даними міністра, на сьогодні в Україні функціонує загалом понад 4 тисячі "пунктів незламності", найбільш популярними серед них є мобільні: їх відвідують майже 90% громадян.

Литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв в деокупованому Ізюмі

13 грудня литовський піаніст Даріус Мажинтас зіграв в деокупованому Ізюмі. Музикант виконав композиції з циклу "Наївна музика" українського композитора Валентина Сильвестрова.Про це Суспільне Харків повідомили організатори події.

"З початком війни я став більше цікавитися саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. В його музиці — вся Україна, її природа та люди", — сказав Мажинтас.

Мільярд евро підтримки від Європи, LED-лампи для українців. 294 день війни. Онлайн
Даріус Мажинтас. Даріус Мажинтас грає на горі в Ізюмі на Харківщині. 13 грудня, 2022. Фото: Євген Котенко/Looking at the Stars Foundation

На початок