СБУ проводить перевірки на п'яти об'єктах УПЦ МП у Львівській області

СБУ проводить перевірки на п'яти об'єктах УПЦ МП у Львівській області

Оновлено
СБУ проводить перевірки на п'яти об'єктах УПЦ МП у Львівській області
. Суспільне Львів

У середу, 14 грудня, у Львові Служба безпеки України проводить обшуки у Свято-Георгіївському кафедральному соборі УПЦ Московського патріархату. Про це повідомив заступник голови Львівської облради Юрій Холод. Інформацію Суспільному підтвердили власні джерела в СБУ.

Свято-Георгіївський кафедральний собор розташований на колишній вулиці Короленка, а нині вулиці Тараса Бобанича "Хаммера".

"Давно кажу, що тут, відразу поряд з Будинком воїна, на колишній вулиці Короленка, а тепер Тараса Бобанича (Хаммера) треба створити краще центр військового капеланства. Бо прихистку рускава міра точно тут не місце", — написав заступник голови облради.

У коментарі Суспільному речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська повідомила, що на території храму проводять безпекові заходи співробітники СБУ у Львівській області.

"Заходи проводять для того, аби перевірити, чи немає на території храму забороненої літератури, такої яка буде нівелювати значення України, української армії та прославляти здобутки Росії та підтримувати війну проти України. Також перевіряють документи і чи немає на території храму осіб, що можуть загрожувати державній та національній безпеці України", — повідомила Роксолана Яворська.

Також за словами Роксолани Яворської, безпекові заходи проводять у трьох районах області. Зокрема, у Храмі преподобного Амфілохія Почаївського у Мостиськах, Церкві Покрову Пресвятої Богородиці у Бориславі та Притулку для обездолених у Дрогобичі. Також СБУ проводить обшуки у Свято-Троїцькому храмі на вулиці Антоновича у Львові.

У Свято-Георгіївському кафедральному соборі Суспільному підтвердили, що обшуки тривають. Зі слів співробітників єпархіального правління, раніше митрополит Львівський і Галицький Філарет (Кучеров) у травні висловив думку щодо діяльності церкви. Йдеться про те, що у травні 2022 року Українська православна церква від'єдналася від російської церкви і де-юре позбавилася додатку МП. Більше подробиць перевірки у церкві не розповідають.

СБУ проводить перевірки на п'яти об'єктах УПЦ МП у Львівській області
СБУ проводить перевірки на п'яти об'єктах УПЦ МП у Львівській області. Фото: Служба безпеки України

У середу, 14 грудня, Служба безпеки України повідомила про те, що їхні співробітники проводять "безпекові заходи" на об’єктах УПЦ (МП) у дев’яти областях України. Окрім Львівщини, перевірки відбулися у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Житомирській та Херсонській областях.

Що відомо про обшуки та заборону УПЦ Московського патріархату

15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

Згодом працівники СБУ перевірили монастир УПЦ МП на Закарпатті, у якому чорниці закликали до "пробудження матушки Русі". В СБУ заявили, що знайшли там пропагандистські матеріали, авторства російських діячів і видані російськими друкарнями. У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську правоохоронці знайшли антиукраїнську агітаційну літературу. Ще в трьох областях у єпархіях УПЦ МП виявили кремлівські методички та нацистську символіку.

2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією. На розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт. У рішенні йдеться, що РНБО доручила правоохоронцям "активізувати заходи з виявлення підривної діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України".

Увечері 2 грудня на тлі обшуків та заборони УПЦ МП Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

3 грудня СБУ опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО і були затверджені президентом Володимиром Зеленським. Ідеться про 10 фігурантів, які є представниками УПЦ Московського патріархату або тісно пов’язані УПЦ МП.

8 грудня СБУ заявила, що знайшла в єпархіях УПЦ МП російські паспорти та прапор "Новоросії".

Читайте та дивіться також

Як "русский мир" поширюється в церкві — Кирило Говорун

Держава відокремлена від церкви, але дії установ не відокремлені від держави — Данілов прокоментував обшуки в УПЦ МП

На початок