Прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку військових Росії

Прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку військових Росії

Прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку військових Росії
Мобілізовані російські військові перед посадкою в потяг на залізничному вокзалі в Тюмені, Росія, 2 грудня 2022 р. AP

З початку повномасштабної військової агресії Росії українські прокурори зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку російських військовослужбовців.

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, про підозру повідомили 6 військовослужбовцям РФ. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо 2 осіб, одну особу засуджено.

"Нові факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом встановлюють на деокупованих територіях. Там працюють спільні мобільні групи прокурорів, міжнародних експертів та психологів", — розповіли в ОГПУ.

Пресслужба Офісу генпрокурора повідомляє, що на Херсонщині військовослужбовці РФ впродовж 4 місяців ґвалтували жінку. Ще одну місцеву жительку з березня 2022 року систематично оголювали та застосовували тортури. Зокрема, обливали окропом.

Також прокурори повідомили про факти гендерного насильства, коли дружин українських захисників, які брали участь в АТО чи мали відношення до ЗСУ, забирали з родин і катували.

"Прокурори виявили понад 30 фактів катування електрострумом геніталій, які застосовували до місцевого цивільного населення. Загалом встановлено понад 100 фактів тортур з використанням електроструму щодо місцевих чоловіків", — зазначили в ОГПУ.

14 жовтня в ОГПУ презентували стратегію для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

Читайте також

Військовий РФ зґвалтував жительку Малої Рогані на Харківщині — Human Rights Watch

Що є доказами воєнних злочинів і як їх правильно збирати? Розповідає правозахисник

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

На початок