Кропивничан просять не викидати опале листя у контейнери для сміття. Куди можна привозити

Кропивничан просять не викидати опале листя у контейнери для сміття. Куди можна привозити

Доповнено
Кропивничан просять не викидати опале листя у контейнери для сміття. Куди можна привозити
. фото Кропивницької міськради

Жителів Кропивницького просять не викидати опале листя у контейнери для збору твердих побутових відходив. Його потрібно збирати у пакети, мішки чи ящики та відвозити на міське сміттєзвалище. Це інформація від начальника міського управління житлово-комунального господарства Віктора Кухаренка.

Читайте також: Власники будинків, які хочуть прибрати свої обійстя від листя, можуть зробити з нього добриво. Як саме

За його словами, послуга прийому листя на міському сміттєзвалищі, яке працює за адресою вулиця Ірпінська, 124 – платна. Директорка підприємства "Екостайл" (яке займається вивезенням сміття у Кропивницькому) Олена Домбровська у коментарі Суспільному сказала, що питання платного прийому листя на міському сміттєзвалищі стосується комунальних підприємств та управлінських компаній.

"Для населення багатоквартирних будинків нічого не змінюється. Мешканці приватного сектору зобов'язанні розділяти зелені відходи від твердих побутових – без додаткових нарахувань та необхідності самостійно привозити листя на міське сміттєзвалище, – говорить Олена Домбровська. – На сьогодні у трьох районах Кропивницького компанія "Екостайл" реалізовує пілотний проєкт із окремого збору "зелених" відходів. Більше місяця окремий автомобіль збирає у приватному секторі виключно листя та подрібнене гілля".

Що відомо

  • За спалювання опалого листя працівники міської спецінспеції складають протоколи та штрафують кропивничан. Для містян сума штрафу складає від 340 до 1700 гривень, для підприємств – від 750 до 1700 гривень.
  • Через спалювання опалого листя виділяються небезпечні речовини – сполуки аміаку, чадний газ, бензопірен тощо. Вони можуть викликати у людини онкологічні та серцево-судинні захворювання, алергію, бронхіальну астму. Це інформація від доцентки екологічної кафедри Центральноукраїнського державного університету Тетяни Тунік. Крім шкоди для здоров’я людини, спалювання листя шкодить довкіллю, забруднює повітря та ґрунт.
  • У лютому 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій. Штрафи за спалювання листя збільшили, ввели кримінальну відповідальність.

Читайте також

  • Опалювальний сезон на Кіровоградщині розпочали із заборгованостями.
  • Кропивничани долучились до написання диктанту національної єдності.
  • На Кіровоградщині прокуратура у суді вимагає сільраду зробити харчування для дітей-переселенців безкоштовним
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок