РФ повернулась до "зернової угоди", на Київщині попередили про тривалі перебої зі світлом. 252 день війни. Онлайн

РФ повернулась до "зернової угоди", на Київщині попередили про тривалі перебої зі світлом. 252 день війни. Онлайн

Оновлено
РФ повернулась до "зернової угоди", на Київщині попередили про тривалі перебої зі світлом. 252 день війни. Онлайн
. Київ без вуличного освітлення, 1 листопада 2022 р. По всій Україні — відключення електроенергії, уряд поспішає стабілізувати енергомережу після атак Росії. Фото: АР

2 листопада — 252-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • За даними уповноваженого з питань безвісти зниклих Олега Котенка, в Україні наразі близько 7000 зниклих безвісти. У Міноборони зауважили, що будь-які цифри, які виходять безпосередньо з зони бойових дій, завжди перебувають у стані уточнення.
  • Міноборони РФ заявило про відновлення "зернового" коридору. У заяві йдеться, що "українська сторона офіційно запевнила, що морський гуманітарний коридор буде використовуватися тільки відповідно до положень" Чорноморської ініціативи" і пов'язаним з нею Положенням про СКЦ".
  • Президент Реджеп Тайїп Ердоган проведе переговори з президентами Росії та України, щоб "врятувати зернову угоду за посередництва ООН". В Офісі президента Суспільному підтвердили, що розмова має статись найближчим часом, коли дозволять графіки президентів.
  • Станом на 2 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого сягнули близько 73 270 військовослужбовців. Крім того, за добу РФ втратила 16 танків, 24 броньовані машини, 7 артилерійських систем, 1 літак та 23 безпілотники.
  • Існує загроза, що Київська область залишиться без світла на кілька тижнів, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Найгірший сценарій енергетичної кризи настане, зазначив він, якщо Росія продовжить завдавати ракетних ударів по критичній інфраструктурі, а українські ППО не зможуть з цим справитися.
  • Зеленський анонсував енергетичний "Рамштайн" — кошти, технічна підтримка, трансформатори, генератори, енергоносії – це те, що життєво необхідне нашому захисту, зазначив він.
  • ЄС готовий виділити вже зараз 25,5 мільйонів євро, щоб забезпечити нагальні потреби енергопостачання України, заявила єврокомісарка з питань енергетики Сімсон.
  • Росія, ймовірно, перекидає на територію Білорусі гіперзвукові ракети "Кинджал", повідомила розвідка Британії. Там продемонстрували фото двох літаків МіГ-31К, судячи з усього, розміщені на білоруському аеродромі Мачулиші.
  • США передадуть Україні загалом вісім систем протиповітряної оборони NASAMS — дві з них будуть розгорнуті найближчим часом.
  • У колишній колонії в Луганській області утримують мобілізованих росіян, які відмовилися воювати.
  • Державна міграційна служба припиняє оформляти дозволи на імміграцію громадянам РФ.
  • ЗСУ уразили 19 районів скупчення техніки РФ, збили два "Орлани" та шість дронів "Шахед-136", повідомили в Генштабі.

Суспільне завершує текстовий онлайн 2 листопада. Хроніку 253 дня війни — читайте тут.

Укренерго вводить обмеження електропостачання у трьох регіонах

Укренерго запроваджує обмеження електропостачання у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

"Тимчасові обмеження необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян", — ідеться у повідомленні.

У Кривому Розі влучили дроном-камікадзе в об'єкт енергетичної інфраструктури

У Кривому Розі влучили дроном-камікадзе в об'єкт енергетичної інфраструктури, є значні руйнування, повідомив голова ВЦА Вілкул. Декілька районів міста залишились без світла та води.

В ООН відхилили заклик Росії розслідувати "використання біологічної зброї" Україною

Рада Безпеки ООН у середу 2 листопада переважною більшістю голосів відхилила спробу Росії створити комісію для розслідування її необґрунтованих заяв про те, що Україна та Сполучені Штати здійснюють "військово-біологічну" діяльність, яка порушує конвенцію про заборону використання біологічної зброї.

Про це повідомляє WP.

Під час голосування Росія отримала підтримку лише від Китаю. США, Велика Британія та Франція виступили проти російської резолюції, а 10 інших країн Ради утрималися.

Голосування відобразило скептицизм Ради щодо дій Росії після її вторгнення в Україну 24 лютого, зазначає видання. Минулого тижня Росія розповсюдила в Радбезі 310-сторінковий документ, у якому стверджувалося, що ця "біологічна діяльність" відбувається в Україні за підтримки Міністерства оборони США.

У Харкові пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області — повітряна тривога.

Росія запустила ракети через маршрути "зернового коридору"

Про це у вечірньому зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

Цього ранку російський літак запустив крилаті ракети неподалік Зміїного і вони фактично пролітали через маршрути «зернового коридору». І кожен такий російський запуск, а вони майже щоденні, прямо загрожує продовольчому експорту. Це відповідальність партнерів, працювати разом, щоб зменшити російську загрозу.

Водночас Зеленський повідомив, що на сьогодні є вагомий дипломатичний результат для всього світу — експортна зернова ініціатива продовжує працювати попри рішення РФ призупинити участь у "зерновій угоді".

"Російський шантаж ні до чого не призвів... Вкотре усі переконались, що у нас є одна загроза глобальній продовольчій безпеці — це РФ і більше ніхто".

В Івано-Франківську відкрили мандрівну виставку "Херсонщина – це Україна"

В Івано-Франківську відкрили виставку "Херсонщина – це Україна", аби зібрати кошти для ЗСУ та відбудови втрачених пам’яток. Про це повідомив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

"Херсонщина – це Україна. Виставка картин з однойменною назвою відкрилась в Івано-Франківську. Митці створювали культурну візитівку нескореної Херсонщини. Аби через мистецькі заходи, продаж художніх творів і товарів з принтами, зібрати кошти на відбудову культурних пам’яток. А також на підтримку Збройних сил України для звільнення окупованих територій від російської навали", — зазначив Марцінків.

50 картин створили 20 художників у рамках артрезиденції в Умані. Ще близько 50 картин художники передали для участі у виставках і подальшому продажі картин на офлайн і онлайн — аукціоні.

Росія втратила на війні проти України 1402 російських офіцерів – ОSINT

Втрати високопоставлених військових російської армії в Україні станом на 1 листопада склали 1402 особи. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій головнокомандувача ЗСУ із посиланням на дослідників ОSINT. Зокрема, загинули:

  • 2 генерал-лейтенанти;
  • 8 генерал-майорів;
  • 44 полковники;
  • 98 підполковників;
  • 193 майора;
  • 279 капітанів;
  • 471 старший лейтенант;
  • 235 лейтенантів;
  • 72 військових іншого рангу.

РФ атакувала Кривий Ріг на Дніпропетровщині

РФ атакувала Кривий Ріг на Дніпропетровщині дроном-камікадзе, повідомив голова ВЦА Вілкул.

В області триває повітряна тривога.

"Я – електрик, тому в бліндажі й розетки є": як військові утеплюються до зими

У бліндажах на першій лінії фронту на Харківщині бійці готуються до зими. Нацгвардієць Олег рубає дрова для обігріву бліндажа. В окопі на першій лінії Харківського фронту чоловік живе третій місяць. На позиціях є електрика. Процес підключення контролював Ігор – до повномасштабного вторгнення чоловік працював електриком.

"Павербанки, ліхтарі можна зарядити. Знаємо, як робити свічки, але поки не потрібно", — говорить Ігор. Як утеплюють свої позиції військові ЗСУ – у репортажі Суспільне Харків.

Подоляк закликав припинити пропонувати Україні капітуляцію, замасковану під дипломатію

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк закликав припинити пропонувати Україні капітуляцію, яка замаскована під дипломатію.

“Коли хтось говорить про “дипломатичне врегулювання”, він насправді пропонує Україні виконати ультиматум росії: віддати території, визнати поразку. Український народ на це ніколи не погодиться. Тому прохання: припиніть пропонувати Україні капітуляцію, замасковану під дипломатію”, — написав Подоляк.

Наприкінці жовтня радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю німецькому телеканалу Welt заявив, що РФ намагається змусити партнерів України тиснути на Зеленського задля прийняття ультиматуму РФ за столом переговорів і замороження війни з подальшою підготовкою російських сил для нового вторгнення.

Дрони-камікадзе, що летіли в напрямку Запоріжжя, знищено – мерія

Українська протиповітряна оборона знищила дрони-камікадзе, які летіли в бік Запоріжжя. Про це повідомляє в.о. міського Запоріжжя Анатолій Куртєв.

"Є інформація про атаку передмістя. Також працює наша протиповітряна оборона. Військові повідомляють, що всі "шахіди", що летіли в напрямку Запоріжжя, знищено", — написав він.

В мерії додали, що інформація уточнюється.

Також Куртєв додав, що на цей час на території Запоріжжя "прильотів" не зафіксовано. Зберігається загроза повторної атаки.

Спеціалісти з Камбоджі тренуватимуть українських саперів

Камбоджа надасть своїх спеціалістів з розмінування для тренування українських саперів, пише The Washington Post з посиланням на МЗС країни.

Видання зазначає, що Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Хун Сеном, після чого Камбоджа погодилася відправити своїх саперів для навчання українських військових.

Перша група саперів на територію України має прибути на початку грудня. А друга — у першому кварталі 2023-го — до квітня.

Червоний Хрест РФ вкрав майно українського Червоного Хреста — Лубінець

Російський Червоний Хрест вкрав майно українського Товариства Червоного Хреста в окупованому Криму за мовчазної згоди Міжнародної Федерації. Про це повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Українське Товариство Червоного Хреста мало на території Криму 10 приміщень у власності, загальною площею 641 квадратний метр, а також 6 автомобілів та оргтехніку для роботи персоналу. Все це майно було "окуповане" Російським Червоним Хрестом”, — написав Лубінець.

Омбудсман розповів, що звернувся до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця за роз’ясненнями. Лубінець просив пояснити "окупацію" росіянами майна Товариства Червоного Хреста в Україні та передачу його Російському Товариству Червоного Хреста. Відповіді станом на 2 листопада він не отримав.

Тож Лубінець зробив висновок, що фінансові внески Росії до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця цінніші за самі цінності організації.

“Чи вважати ці дії Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця визнанням законності анексії Кримського півострова і чи знають про таку позицію донори та волонтери Міжнародного руху Червоного Хреста з усього світу?” — зазначив Уповноважений Верховної ради з прав людини.

Очільник Запорізької ОВА Олександр Старух підтвердив удар по передмістю Запоріжжя. Повітряна тривога триває.

Зі звільнених територій евакуювали 22 тисячі людей — Верещук

Зі звільнених територій евакуювали 22 тисячі людей. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Ми допомогли 22 тисячам людей евакуюватися. Є люди, які їдуть на деокуповану територію, а є люди, особливо жінки з дітьми, маломобільні, люди пенсійного віку, які евакуйовуються", — розповіла Верещук.

За словами посадовиці, часто люди бояться евакуації, бо не знають, де їм жити і не мають коштів. Водночас Верещук розповіла, що Харківська обласна військова адміністрація пропонує евакуацію до Харкова. Там людей можуть розмістити у гуртожитках вишів. Як додала міністерка, щонайменше три області готові приймати людей, які хочуть виїхати з деокупованих територій.

"До прикладу Тернопільська область у нас готова прийняти людей з евакуаційних поїздів, Львівська область, а також Полтавщина, всі готові розмістити людей і пережити зиму", — сказала Верещук.

За її словами, на звільнених територіях Херсонщини, Харківщини, Донеччини тривають стабілізаційні заходи. Проводиться розмінування, людям надається гуманітарна та медична допомога, відновлюється електропостачання. Водночас деякі населені пункти досі піддаються обстрілам окупантів. Через це відновлення ускладнюється.

Міноборони закликає не постити фото військових, які потрапили у полон чи зникли безвісти

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не постити у соцмережах фото безвісти зниклих або полонених українських військовослужбовців у військовому однострої, не вказувати їхні прізвища, ім’я, по батькові та військові посади. Такі пости можуть зашкодити військовослужбовцю та перемовинам щодо обміну.

Такі пости, за словами Маляр, переважно супроводжуються підписами, на кшталт: “Ця особа перебуває в полоні, подивіться, може хто знає чи шукає цю людину” або "помоліться за повернення" та містять персональні дані військового.

“У чому небезпека таких постів? Річ у тім, що вказана особа дійсно може перебувати в полоні, але ворог при цьому вважає її цивільною”, — пояснила посадовиця.

"Хочу, щоб ми перемогли і я грався з друзями": на Харківщині 12-річний Максим вітає військових на трасі

Шестикласник Максим у вільний від навчання час виходить з прапором на в'їзді до Харкова та вітає українських захисників. Кореспонденти Суспільного зустріли хлопця 1 листопада. Він розповів, що вперше вийшов на трасу із прапором 24 лютого.

Максим
Харківщина, Максим махає прапором українським військовим, 1 листопада 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Спочатку стояв з маленьким прапором, потім знайомі подарували більший", — розповів Максим.

Школяр живе з мамою та бабусями у Подвірках Харківської області. Окрім прапора, хлопець має балаклаву, кепку, жетон та колекцію шевронів.

"Шеврони дарують волонтери та військові, які проїжджають. Маю вже понад 30 штук. Жетон подарували військові з 92-ої бригади", — каже Максим.

Машини, які проїжджають повз, сигналять, а хлопець махає рукою у відповідь. Каже, що реакції бувають різними: "Буває підходять, питають: "Чого ти тут стоїш?". Але зазвичай дякують, пригощають солодощами".

"Я стою, щоб просто вітати воїнів, які їдуть цією дорогою. Найбільше я чекаю перемоги, бо хочу повернутися до своїх однокласників, гратися з друзями", — розповів Максим.

Замість Кримського моста окупанти пустили всі вантажівки через Маріуполь — Андрющенко

Вантажівки, які раніше їздили Кримським мостом, відтепер їдуть через Маріуполь, заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Він нагадав, що від 27 жовтня окупанти обмежили рух вантажівок через Кримський міст.

"В центрі Маріуполя ніколи не їздили 40 тонні тягачі, бо це завжди було заборонено. Навіть корки зʼявились через ці великі тягачі", — розповів Андрющенко.

За його словами, окупанти ремонтують та приводять до ладу дорогу з Новоазовська до Криму.

Інформація щодо повторного наступу російських військ на Сумщину є фейком — генерал-майор Нестеренко

Генерал-майор Олександр Нестеренко повідомив, що інформація про відвід російських військ із напрямку Херсону та Сходу країни і їхню передислокацію на сумський напрямок з метою створення ударних угруповань є неправдивою.

Командувач ОТУ "Суми" повідомив, що військові ЗСУ мають можливість вести повітряну та спеціальну розвідки на глибину до 100 км від державного кордону в бік противника. І наразі ознак формування військових частин чи угруповань не виявлено.

Наші військові частини та підрозділи продовжують виконання визначених завдань — офіційні дані публікуються на сторінці ОТУ «Суми» в мережі Фейсбук.

Також генерал-майор повідомив, що з 00:00 години 3 листопада буде проводитися комплекс тактико-спеціальних командно-штабних навчань. це робитимуть задля підвищення рівня злагодженості підрозділів та військових частин. Тому мешканці Сумщини можуть спостерігати більш інтенсивний рух військової техніки, більшу кількість особового складу зі зброєю на вулицях населених пунктів.

Зеленський поговорив з президентом Туреччини

"Під час телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом подякував за активну участь у збереженні "зернової угоди", а також за потужну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України", — повідомив Зеленський.

Президент України також зазначив, що вони обговорили подальші кроки з повернення українських полонених і політв’язнів.

Окупаційна влада Херсонщини заявила про припинення руху транспорту через Дніпро

Окупаційна влада Херсонщини заявила про тимчасове припинення руху транспорту через Дніпро. Це стосується річкового таксі, барж та іншого виду водного транспорту. Також припиняє працювати понтонна переправа. Окупаційна влада пояснює це завершенням "евакуаційних" заходів.

Тімоті Снайдер став амбасадором UNITED24 і збирає на "Ловця Шахедів"

Американський історик і письменник, професор Єльського університету Тімоті Снайдер став новим амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Тімоті Снайдер підтримав Армію дронів та розпочинає збір на “Ловця Шахедів” через платформу UNITED24. Ціль — зібрати 1,25 мільйона доларів на систему захисту від іранських безпілотників”, — написав Федоров.

"Я історик і науковець і в перспективі хочу збирати гроші на відновлення бібліотек, шкіл та університетів. Але зараз ми маємо зробити те, що є більш нагальним, а саме зібрати кошти, щоб допомогти Україні захиститися від дронів-убивць", — сказав Снайдер.

Історик-інтелектуал зі світовим ім'ям підтримує Україну з початку повномасштабного вторгнення. Снайдер дав десятки інтервʼю та публічних виступів про вбивчу війну, розвʼязану Росією. Вивчив українську мову та розпочав свій публічний курс історії України в Єльському університеті для американських студентів і мільйонів слухачів по всьому світу.

Авіація Сил оборони завдала 20 ударів по окупантах — Генштаб

Авіація Сил оборони 2 листопада завдала 20 ударів по окупантах, інформує Генштаб ЗСУ станом на 18 годину 2 листопада. Ударили по районах зосередження озброєння та військової техніки, а також позиціях засобів протиповітряної оборони російського війська.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та 3 інших важливих військових об’єкти окупантів.

На Київщині запроваджують екстренні відключення світла

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що через зростання споживання електроенергії на Київщині ДТЕК розпочинає екстрені відключення.

"Наразі в Київській області значно зросло споживання електроенергії. Щоб уникнути масових аварій на енергообладнанні, НЕК "Укренерго" надав розпорядження провести екстрені відключення", — йдеться в повідомленні.

Наразі графіки стабілізаційних відключень не діють.

РФ наступає на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках — Генштаб

Військо РФ намагається утримати тимчасово захоплені території і стримувати дії Сил оборони на окремих напрямках. А також наступає на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ станом на 18 годину 2 листопада.

Російські військові обстрілюють підрозділи Сил оборони вздовж лінії зіткнення, облаштовують рубежі на окремих напрямках та ведуть повітряну розвідку. Продовжують завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом поточної доби росіяни завдали один ракетний та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Вночі окупанти знову атакували об’єкти інфраструктури України ракетами та іранськими ударними БпЛА “Шахед-136” в районах більш як 15 населених пунктів. Серед них — Кременчук Полтавської області, Вугледар і Водяне на Донеччині та місто Сміла Черкаської області.

Путін заявив, що Росія залишає за собою право вийти із "зернової угоди" в разі "порушення Україною зобов'язань"

Росія залишає за собою право вийти із "зернової угоди" підписаної Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів, в разі "нового порушення Україною своїх зобов'язань".

Про це заявив президент РФ Володимир Путін 2 листопада, під час оперативної наради з постійними членами Радбезу РФ, повідомляє російське агентство "Інтерфакс".

"Росія залишає за собою право вийти з цих угод у тому разі, якщо ці гарантії з боку України будуть порушені", — сказав Путін та додав, що "навіть у разі виходу Росії з цієї угоди ми, як і говорили раніше, готові будемо поставити весь обсяг зерна, який було поставлено з території України, на адресу найбідніших країн".

Він додав нібито лише 4% продукції з території України надійшло до найбідніших країн, а 46% пішло в країни ЄС.

Путін додав, що Росія не перешкоджатиме в майбутньому постачанню зернових з території України до Туреччини.

"Маю на увазі нейтралітет Туреччини в конфлікті загалом і можливості зернопереробної промисловості Турецької республіки та зусилля президента Ердогана, спрямовані на забезпечення інтересів найбідніших країн", — заявив Путін.

"Тут у нас сумнівів жодних немає. Ми будемо в будь-якому разі продовжувати співпрацювати з Турецькою республікою", — додав він.

2 листопада Росія оголосила про відновлення своєї участі у "зерновій угоді", яку РФ тимчасово призупинила 29 жовтня, після атаки на Чорноморський флот у Севастополі. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підтвердив цю інформацію.

ППО, протитанкові ракетні комплекси, снаряди: Іспанія передає Україні пакет військової допомоги

Іспанія передає Україні пакет військової допомоги: батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати, снаряди до них та інше військове спорядження. Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом Буено також повідомив на спільному брифінгу з очільником МЗС Дмитром Кулебою, іспанська влада також погодилась передати генератори та 30 машин "швидких" для вагітних.

"Ми довго працювали з Хосе Мануелем, і наші колеги з інших відомств, над тим, щоб Україна якнайшвидше отримала новий пакет військової допомоги з Іспанії. Я дуже радий, що новий пакет є, він уже на шляху до України, і найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність, отримавши батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них, а також інше військове спорядження. Це саме те, про що ми просили Іспанії, це те, що допоможе нам захистити нашу цивільну інфраструктуру", — зазначив Кулеба.

В Україні близько 7000 осіб вважаються зниклими безвісти — Міноборони

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону розповіла, що за даними, які озвучив уповноважений з питань безвісти зниклих Олег Котенко, в Україні наразі близько 7000 зниклих безвісти. Вона зауважила, що будь-які цифри, які виходять безпосередньо з зони бойових дій, завжди перебувають у стані уточнення.

"Будь-яка інформація, яка містить персональні дані військовослужбовця, що перебуває в полоні або зник безвісти, може зашкодити і його життю, і здоров'ю безпосередньо, і процесу обміну. Тому що ворог цю інформацію використовує", — заявила Маляр.

Вона порекомендувала родичам безвісти зниклих звернутися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє при Головному управлінні розвідки: 095-412-74-24, 044-425-12-09.

Швейцарія запровадила санкції проти Ірану через постачання дронів Росії

Уряд Швейцарії повідомив, що країна приєдналася до санкції Європейського Союзу проти Ірану у зв'язку з постачанням дронів-камікадзе Росії.

Водночас уряд вирішив не приймати санкції ЄС, введені проти Ірану у зв'язку з протестами. Там засудили застосування сили іранськими правоохоронцями та закликали Іран виконувати свої зобов’язання щодо прав людини на двосторонньому та багатосторонньому рівнях.

Зеленський сказав, що після перемоги України поїде в Крим

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю чеському телебаченню заявив, що після перемоги України над Росією він поїде у Крим, бо "дуже хоче побачити море".

На запитання журналіста, коли це станеться, Зеленський відповів: "Ну, не взимку. Бо що робити на морі взимку? Я поїду туди, коли буде тепліше".

Коли журналіст запитав, чи очікує український президент на перемогу наступного літа Зеленський відповів: "Я прагну. Я цього хочу. У нас буде наша перемога".

У Росії заявили, що "гіпотетично допускають" застосування ядерної зброї у відповідь на агресію

Росія може застосувати ядерну зброю винятково у відповідь на агресію, коли під загрозу поставлено існування держави.

Про це офіційно заявили у Росії, заяву публікує Міністерство закордонних справ РФ.

"Реагування із застосуванням ядерної зброї гіпотетично допускається Росією винятково у відповідь на агресію зброєю масового знищення, або агресію з використанням звичайного озброєння, коли під загрозу поставлено саме існування держави", — заявили в МЗС.

Водночас у Росії заявили, що "повною мірою підтверджують" прихильність спільній заяві лідерів п'яти держав, що володіють ядерною зброєю, щодо запобігання ядерній війні та недопущення гонки озброєнь від 3 січня 2022 р.

Росіяни закликали інші країни "ядерної п'ятірки" відмовитися від "небезпечних спроб обмежувати життєво важливі інтереси одна одної, балансуючи на межі прямого збройного конфлікту і заохочуючи провокації".

На деокупованих територіях Харківщині виявили 23 катівні — МВС

За словами міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, наразі у Харківській області виявили 23 катівні, три — у Херсонській та одну — в Донецькій. Зокрема лише на території Куп'янська було 8 катівень.

Очільник МВС розповів, що проводиться масштабна робота з документування злочинів та встановлення осіб, причетних до знущання з українців в катівнях.

"Я оптимістично дивлюся на питання встановлення фігурантів цих справ. Щодо деяких з них — ми вже розуміємо, хто там перебував безпосередньо. Зокрема, якщо говоримо про Балаклію, то це ОМОН з Тольятті. Зараз ми ідентифікуємо, хто персонально брав участь у катуваннях наших громадян там", — сказав він.

Міністр розповів, що найбільше його вразила катівня в Балаклії, яка була на місці поліцейського відділку і в камерах якої могли одночасно триматися до 40 осіб.

Монастирський повідомив, що російські окупанти застосовували до людей електричний струм, побиття, різноманітні знущання, зокрема — виривали нігті.

"На сьогодні у розпорядженні поліції є понад 25 тисяч годин аудіопереговорів окупантів, де вони говорять про свої злочини. Переконаний, що ми зможемо встановити, хто саме це вчиняв", — наголосив урядовець.

Кіпр зупиняє спрощений візовий режим для росіян — ЗМІ

Джерела у владі Кіпру повідомили, що острів більше не застосовуватиме спрощені візові правила для громадян Росії, які звертаються за туристичними візами, йдеться у матеріалі Financial Mirror.

Джерела в МЗС країни повідомили, що з 1 грудня країна почне стягувати плату з росіян. Відповідно до нових правил, власники російського паспорта повинні будуть заплатити 80 євро при подачі заяви на туристичну візу.

Ця плата буде поширюватися тільки на повнолітніх заявників, оскільки діти у віці від шести до 12 років повинні будуть заплатити половину ціни — 40 євро.

Рішенню Кіпру ввести плату за туристичні візи для росіян передувало повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму, ухвалене Європейським Союзом.

У вересні Рада ЄС погодила рішення про застосовування загальних правил візового кодексу до громадян Росії. Рішення офіційно набуло чинності 12 вересня, таким чином візовий збір збільшився з 35 до 80 євро.

Окрім того, що росіянам доведеться платити більше за візи, їм потрібно буде надавати більше документів, час обробки документів також збільшився.

До переліку країн ЄС, які повністю закрили свої кордони для російських туристів, окрім України увійшли Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія та Естонія.

Естонія, Латвія, Литва і Польща одними з перших припинили видачу віз росіянам і заборонили їм в'їзд.

Міністри закордонних справ цих країн заявили, що вирішили запровадити заходи на спільній основі захисту державної політики, внутрішньої безпеки та безпеки шенгенської зони.

У деяких районах Києва запроваджують екстренні відключення світла

У деяких мікрорайонах Києва через перевантаження мережі сьогодні застосовуватимуть екстрені відключення світла поза графіком.

Відключення можливі на Оболоні, Виноградарі, Мінському масиві, Святошині, Академмістечку, Біличах, Південній Борщагівці, Подолі та Куренівці, повідомили в ДТЕК "Київські електромережі".

Українські військові посилюють оборону Києва

Навколо Києва продовжують вдосконалювати системи інженерного обладнання та зведення фортифікаційних споруд.

"Виходячи з висновків аналізу захисту столиці в лютому-квітні, вживаються додаткові заходи щодо посилення оборони. В першу чергу, проводимо обладнання вогневих позицій та укриттів для особового складу. Крім цього, нарощуємо фортифікаційне обладнання рубежів оборони за допомогою встановлення довготривалих вогневих споруд різного типу. Також встановлюємо вибухові та невибухові інженерні загородження перед позиціями наших військ", — зазначив командувач Угрупування сил та засобів оборони Києва генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

США мають намір відправити Україні систему боротьби з безпілотниками Vampire — Пентагон

США мають намір відправити Україні систему боротьби з безпілотниками Vampire до середини 2023 року, підписання контракту очікується протягом декількох місяців, повідомляє Defense News з посиланням на представника Пентагону.

Ще 24 серпня Пентагон оголосив, що відправить Україні систему пускових установок ракет з лазерним наведенням, які можуть бути швидко встановлені на кузові цивільної вантажівки. Пентагон ще не затвердив контракт на поставку цієї системи.

"Протиповітряна оборона залишається нашим пріоритетом, і ми будемо продовжувати зосереджуватися на цьому і працювати так швидко, як тільки зможемо", — заявив прессекретар Пентагону Пет Райдер.

"Що стосується Vampire, то ми очікуємо на підписання контракту протягом наступних кількох місяців, і наразі ми очікуємо, що поставка буде здійснена в середині 2023 року", — додав він.

Модульне палетоване ракетне обладнання L3Harris використовує боєприпаси з лазерним наведенням для ураження наземних або повітряних цілей, в тому числі безпілотних авіаційних комплексів.

За словами представника компанії, L3Harris планує поставити Vampire протягом 9-місячного терміну, як того вимагає Пентагон, після того, як компанія отримає контракт.

Німецький дизайнер робить фото, щоб підтримати Україну

Щодня з початку війни німецький дизайнер Френк Вільде вигадує унікальний образ на підтримку України. В ліфті він робить фото з жовто-блакитними кольорами чи з українською символікою.

“Я не міркував про це як про модний вибір. Я справді відчуваю причетність до того, за що б'ється Україна”, — каже Вільде. В Берліні він волонтерив та допомагав українцям, які були змушені поїхати з дому. Більше про німецького дизайнера — у матеріалі Суспільного.

Постачання іранської зброї до РФ: ГУР просить громадян ділитися будь-якою інформацією

Головне управління розвідки Міноборони України просить громадян повідомляти будь-яку інформацію, яка допоможе визначити логістичні шляхи постачання іранського озброєння. А також ідентифікувати конкретних людей, відповідальних за ці поставки. Про це повідомили у ГУР.

Розвідники просять повідомляти їм такі дані:

  • інформація про осіб, відповідальних за організацію поставок – імена, займані посади, місця проживання та адреси офісів;
  • розташування логістичних пунктів, складів (бажано з геолокацією);
  • розташування залізничних станції та портів в яких відбувається завантаження-розвантаження;
  • точні маршрути, якими переміщуються військові вантажі з Ірану до РФ;
  • бортові номери та фотографії автомобільного та морського транспорту, який переміщує ці вантажі.

“Нагадуємо, що всі особи, які задіяні у постачанні іранської зброї для використання у війні проти України, порушують міжнародне право і стають співучасниками злочинів, які РФ вчиняють на території України”, — йдеться у повідомленні.

У Херсоні російські військові грабують швейну фабрику

Наразі військові РФ розграбовують найбільше підприємство легкої промисловості у Херсонській області – ТОВ "Швейна компанія "ВІД". Про це повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

"Окупанти фурами вивозять звідти швейні машини, розкрійні столи, вишивальні машини, офісну та комп’ютерну техніку та інше обладнання. Через цей грабунок з боку росіян завдано збитків близько 200 тисяч доларів США", — повідомив Ярослав Янушевич.

Також за інформацією голови адміністрації, військові РФ поступово розграбовують ще п’ять філій швейної фабрики, які розташовуються на окупованих територіях.

Зеленський назвав пріоритет України і світу після перемоги над Росією

Після закінчення війни в Україні пріоритетом Києва і всього світу залишиться безпека. Про це в інтерв'ю чеському телебаченню заявив президент Володимир Зеленський.

"Вже зараз всі розуміють, але після цієї війни особливо предметно всі будуть ставитися до безпеки. Я вважаю, що безпека буде пріоритетом номер один. Ми розіб'ємо Росію на нашій землі, але це не означає, що не повернеться через 10-20 років. Хочеться вірити, що вони змінять своє ставлення до світу і до свого суспільства", — сказав він.

Зеленський наголосив, що Україна має убезпечити себе на кордонах, на вулицях, оборонна частина безпеки.

Він зазначив, що запропонував прем'єр-міністрові Чехії Петрові Фіалі створити оборонні відносини між країнами.

"Люди хочуть бачити безпеку на землі, на воді та у небі. "Ми, лідери сьогоднішнього світу, Європи, в якій триває найбільша за останні 70 років війна, маємо це забезпечити – стратегічно розпочати, щоб політики після нас могли це продовжити", – заявив Зеленський.

Колишнього посадовця з Херсонщини викрили у факті розкрадання держбюджету на суму понад 60 млн гривень

Так званого "керівника адміністрації Херсонської області, колишнього народного депутата України та члена проросійської партії ОПЗЖ викрили в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, повідомляє Бюро економічної безпеки України.

У дописі сказано, що порушник працював на різних посадах в державних органах різних рівнів у період з 2001 по 2022 роки. В березні, після початку війни та окупації Херсонщини, чоловік почав співпрацювати з військовими РФ та добровільно обійняв посаду так званого "керівника адміністрації Херсонської області.

"У 2018 році чоловік зареєстрував право власності на низку об’єктів нерухомого майна: приміщення готелю, багатоповерхову будівлю та земельні ділянки. Орієнтовна ринкова вартість нерухомості перевищує розмір офіційно отриманих його доходів за період з 2010 по 2018 роки майже на 310 млн грн, що в понад 200 разів перевищує офіційні доходи. Таким чином бюджет України недоотримав понад 60 млн грн від ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору", — йдеться у повідомленні.

Триває досудове розслідування.

ЗАЕС відновила теплопостачання Енергодару

В "Енергоатомі" повідомили, що 2 листопада ЗАЕС відновила теплопостачання в Енергодарі. Також у житлових будинках з’явилася гаряча вода. Це стало можливим після переведення двох блоків станції у стан гарячого зупину.

"Наразі температура води становить 51 градус за Цельсієм. Цього недостатньо для забезпечення Енергодару теплопостачанням та гарячою водою в повному обсязі. Однак навіть така температура дає можливість уберегти комунальні мережі міста від пошкодження у разі настання холодів", — йдеться в повідомленні.

Велика Британія запровадила санкції проти чотирьох олігархів РФ

Про це йдеться у повідомленні британського уряду.

Під санкції потрапили найбільші акціонери російського монополіста Evraz Олександр Абрамов та Олександр Фролов. До списку також додано Айрата Шаймієва — сина першого президента Татарстану Мінтімера Шаймієва, главу "Татавтодора" та співвласника нафтопереробної компанії "ТАИФ-НК", а також Альберта Шигабутдінова — главу "ТАИФ".

"Путін продовжує покладатися на свою змову своєї еліти, щоб зберегти контроль над промисловим комплексом і підживлювати незаконне вторгнення в Україну. Сьогодні ми запроваджуємо санкції проти ще чотирьох олігархів, які покладаються на Путіна через свої владні позиції і, своєю чергою, фінансують його військову машину", — наголосив глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі.

У Мінінфраструктури прокоментували розблокування Росією "зернової" угоди

"Повернення Москви мало вирішальне значення для вирішення проблем безпеки страховиків, які попереджали, що без цього вони не зможуть запропонувати покриття ризиків для суден, що транспортують зерно через зону бойових дій. Зараз страховка діє ще на сім днів. А далі її потрібно поновлювати", — заявив Financial Times заступник Міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

У Житомирі до кінця дня скорочують випуск електротранспорту

Другого листопада з 15.00 у Житомирі скорочують випуск громадського електротранспорту. Це пов'язано з обмеженням потужностей електропостачання, пише Житомирська міська рада на сторінці в мережі Facebook.

З 15:00 до кінця дня не буде курсувати трамвай. За маршрутом трамвая їздитимуть комунальні автобуси. Також не курсуватиме тролейбусний маршрут №4. Кількість випуску інших тролейбусів скоротиться, збільшиться інтервал між їхнім рухом.

Громадський електротранспорт 2 листопада працюватиме до 20:00. Маршрутні автобуси (комунальні і приватні) курсуватимуть без змін.

Одеські піротехніки показали знищення понад 150 снарядів, які знайшов собака Йорна

Піротехніки знищили 159 снарядів Другої світової війни, які протягом двох днів виявили у лісосмузі в Подільську Одеської області. Серед знахідок 130 артснарядів калібру 45 мм; 32 снаряди — 76 мм; шість одиниць 45 мм та один снаряд 85 мм. Про це повідомили у пресслужбі ГУ ДСНС Одеської області.

Снаряди вдалося знайти завдяки службовому собаці на кличку Йорна, який під час тренувань 31 жовтня із навчальними закладками знайшов справжні боєприпаси.

РФ відновила роботу "зернового" коридору, на Київщині попередили про тривалі перебої зі світлом. 252 день війни. Онлайн
Фото: ДПСУ

Протягом двох днів піротехніки обстежували небезпечну ділянку. Усі боєприпаси підірвали у спеціально відведеному місці.

Майже 9000 українських бійців отримали спорядження від армії Британії

Про це повідомляє Міністерство борони України.

Глава МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес прибув до України

Про це політик повідомив у Twitter.

"Я щойно прибув до Києва, щоб передати прихильність та підтримку Іспанії народу та уряду України у захисті їх суверенітету, їхнього миру та свободи; і підтримати та подякувати співробітникам посольства Іспанії в Україні за їхню роботу", — написав Хосе Мануель Альбарес.

.

Зеленський закликав не боятися ядерної загрози з боку РФ

Про це президент України заявив у інтерв’ю чеському телебаченню. На питання, чи може бути ядерна війна, Володимир Зеленський відповів, що він не впевнений.

"Я не хочу судити, тому що Росія любить робити речі з точністю до навпаки. Коли він чує доповідь, він запитує: "Що сказала ця Україна? Що вона має на увазі? Вони казали, що так буде? Тож давайте зробимо навпаки. Що ми не будемо застосовувати ядерну зброю? Давайте подумаємо, як ми можемо її використати", — зазначив Зеленський.

Він додав, що "той факт, що така загроза існує, не дає мені бажання взагалі її оцінювати".

"Але я не думаю, що ми повинні цього боятися. Ми не повинні боятися Росії. Я не думаю, що вони знають, що роблять. Вони можуть щось робити, або не робити, але ми не повинні серйозно ставитися до їхніх ультиматумів і тиску, щоб виконати їхні умови застосування (ядерної) зброї. Ці речі не пов'язані між собою. Вони абсолютно не пов'язані між собою", — наголосив президент України.

Як працюють станції мобільного зв’язку під час відключення світла

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів консультант, експерт телекомунікаційного ринку Роман Хіміч.

"Абсолютна більшість базових станцій мобільного зв’язку в Україні в якості джерел живлення використовують акумулятори. Акумулятори можуть підтримувати функціонування протягом кількох годин. Оператори називають 4-5 годин, гадаю, це відповідає дійсності", — каже Хіміч.

На його думку, проблема номер один — на відміну від мобільного телефону, який заряджається кілька годин, а потім може добу працювати, в базових станціях все навпаки відбувається.

"Вона заряджається приблизно добу, а потім видає живлення лише кілька годин. Тож, якщо мережі електропостачання вирубають надто часто, то акумулятори на базових станціях не встигають перезарядитися. Другий момент — абсолютна більшість базових станцій, українських мереж стільникового зв’язку зберігають свою функціональність. Вони дозволяють бодай телефонувати або відправляти смс. Головні проблеми з мобільним інтернетом. А тут відбувається проста річ. Коли вимикається світло, коли зникає електропостачання в побутових електромережах, то “вмирають” на цей час і мережі фіксованого зв’язку, які забезпечують абсолютну більшість трафіку даних. А коли люди кидаються перемикати мобільний інтернет, то виникає перенавантаження стільникового зв’язку", — зазначив експерт.

Двоє жителів Золочівської громади загинули: авто наїхало на міну

Загиблим було 38 та 59 років, сказав Суспільне Харків голова громади Віктор Коваленко. За його словами, подія сталася 1 листопада близько 18:00.

ДБР розслідує понад тисячу проваджень щодо зрадників та колаборантів

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Загалом з 24 лютого 2022 року ДБР розслідує 1 тис. 50 злочинів проти основ національної безпеки, а саме: 872 кримінальні провадження за фактом державної зради (ст. 111 КК України), 138 кримінальних проваджень – за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), 10 кримінальних проваджень – щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 ККУ) та інші.

413 фігурантам уже повідомлено про підозру, 305 осіб оголошено у розшук, 1 тис. 131 особа перевіряється на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. До суду за цими статтями вже направлено 82 провадження.

Найбільшу кількість проваджень відкрито у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях.

На Харківщині готують кілька типів пунктів обігріву — Терехов

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів міський голова Харкова Ігор Терехов.

"Ми готуємося до надзвичайно важкого періоду, коли російські агресори розбивають нам інфраструктуру, яка забезпечує енергопостачання Харкова. Ми готуємо кілька типів пунктів обігріву. Перший — це школи, де будуть розміщуватися пункти обігріву, які будуть оснащені генераторами, можна буде зарядити мобільні телефони та інші пристрої. Буде готуватися гаряча їжа. Сьогодні я презентуватиму харків’янам такий пункт обігріву, щоб люди розуміли, що там буде", — розповів Терехов.

Другий пункт обігріву, за його словами, це — станції метрополітену.

"На початку війни там перебувало понад 150 тис. людей. Тож, сьогодні ми більш ретельно готуємо станції метрополітену до можливості прийняти людей, зігріти, нагодувати і зробити, щоб людям було більш-менше комфортно. Ще один тип пунктів обігріву — це наші безпечні зупинки. Ми туди поставимо генератори, теплові гармати, завіси та джерело енергії, щоб люди могли підзарядити пристрої. І там буде гаряче харчування", — додав він.

В мікрорайонах міста розмістять намети, у яких будуть створені умови для харчування, і джерело живлення, і люди там зможуть перечекати: "І ще невеликі пункти обігріву — будиночки, які ми будемо локально розставляти по житлових мікрорайонах Харкова".

Військові РФ обстріляли Вовчанськ на Харківщині: п'ятеро людей поранені

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Внаслідок обстрілів поранено чотирьох жінок та чоловіка", — написав Синєгубов.

Людей забрали до лікарні. Медики оцінюють їхній стан як середньої тяжкості.

Ердоган підтвердив відновлення роботи "зернового" коридору

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив під час виступу на зборах партійної групи Партії справедливості і розвитку (ПСР).

"Міністр оборони РФ Шойгу подзвонив нашому міністру національної оборони Хулусі Акару, і повідомив, що відвантаження зерна буде продовжуватися, як і планувалося, з 12 години. Ми працюємо не регіонально, ми працюємо глобально. Перш за все, цей коридор до бідних країн в Африці", — наголосив Ердоган.

Міноборони РФ заявило про відновлення "зернового" коридору

Повний текст заяви Міноборони Росії опублікувало державне російське агентство "РИА Новості".

"Завдяки участі міжнародної організації, а також сприянню Туреччині вдалося отримати необхідні письмові гарантії з боку України щодо невикористання гуманітарного коридору та українських портів, визначених в інтересах вивезення сільськогосподарської продукції, для ведення бойових дій проти РФ, направлені до спільного координаційного центру 1 листопада 2022 року", — зазначається в заяві.

Там додали що "українська сторона офіційно запевнила, що "морський гуманітарний коридор буде використовуватися тільки відповідно до положень" Чорноморської ініціативи"і пов'язаним з нею Положенням про СКЦ".

У зв'язку з цим, Російська Федерація відновлює реалізацію Угоди – ініціатива з безпечного транспортування зерна і продовольства з портів України "Чорноморська ініціатива".

Суспільне звернулося до Міністерства інфраструктури України за коментарем з цього приводу.

Правозахисника Максима Буткевича відзначили чеською премією "Історія несправедливості"

Про це повідомляє "Громадське радіо" з посиланням на батька Буткевича, якому вручили премію.

"Ми вирішили присудити премію відомому в Україні правозахиснику та військовополоненому Максиму Буткевичу. Нагородою The Strories of Injustes Award ми хочемо висловити нашу підтримку всім хоробрим українцям, які захищають свою Батьківщину", — сказав директор некомерційної організації People in Need Шимон Панек.

Буткевич потрапив у полон окупантів наприкінці червня. За наявними даними, Буткевич опинився в кінці червня в районі захоплених пунктів Золоте і Гірське. Його визволенням займається Обʼєднаний центр із пошуку та звільнення полонених.

Максим Буткевич — журналіст та правозахисник, допомагає біженцям, займається правами людини, досліджує мову ворожнечі. Він був активістом кампанії за звільнення з Росії українських політв’язнів, зокрема Олега Сенцова і Сашка Кольченка. Буткевич — співзасновник "Громадського радіо", засновник центру прав людини "ЗМІНА", був членом правління українського центру Amnesty International. Останні роки відомий за своєю діяльністю в проєкті "Без кордонів", який допомагає шукачам притулку, внутрішнім переселенцям.

У Великій Британії вийшла книжка про культурну спадщину України

У британському видавництві Thames & Hudson вийшла книга про культурну спадщину України "Скарби України: культурна спадщина народу" (Treasures of Ukraine: A Nation’s Cultural Heritage). Про це стало відомо 1 листопада із сайту видавництва. Також книгу уже можна знайти на Amazon.

"Скарби України" розповідає про мистецтво та спадщину України в той час, коли народ, культура, пам'ятки та витвори мистецтва країни стикаються з руйнуванням та спустошенням", – йдеться в описі.

У книзі мова йде про мистецтво й спадщину України. Вона організована в хронологічному порядку за вісьмома розділами, містить понад 220 кольорових зображень, що демонструють усе: від скіфського золота, візантійських ікон і дерев’яних церков до золотоголових соборів, шедеврів авангарду та політичного мистецтва після Помаранчевої революції.

Енергетичний "Рамштайн", російські "Кинджали" в Білорусі, у Києві світла може не бути тижнями. 252 день війни. Онлайн
Фото: Thames & Hudson

Служба безпеки затримала шпигунку ФСБ, яка намагалася стати "подвійним агентом"

Контррозвідка Служби безпеки викрила законспіровану шпигунку ФСБ на Луганщині.

"Жінка прикидалася українською патріоткою, яка намагалася втертися у довіру СБУ. При чому насправді вона виконувала завдання російських спецслужб, які хотіли зробити із неї "подвійного агента" для розвідувально-підривної діяльності проти Сил оборони України", — повідомили у СБУ.

Зловмисниця вийшла на представника одного з підрозділів СБУ і запропонувала свою допомогу у боротьбі з агресором. Але співробітники СБУ встановили, що у 2019 році вона була завербована російською спецслужбою через підконтрольне окупантам так зване "МДБ ЛНР".

Співробітники української контррозвідки вивели зрадницю на підконтрольну територію і затримали. Жінці повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Росія стала частіше запускати дрони-камікадзе з Білорусі та Курської області — Ігнат

Як повідомив в ефірі Суспільного речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат, росіяни використали вже близько 400 штук іранських дронів-камікадзе, близько 320 знищено.

"Замовили (росіяни - ред.) велику партію 2400 штук, використали вже близько 400 штук, близько 320 знищено. Відповідно треба поповнювати та підвозити до тих напрямків, звідки вони запускають. Раніше запускали з Херсонської області та Криму. А тут вони вже зі сходу більше йдуть. Також вони йдуть з півночі — з Білорусі, Курської області. Тому, можливо, логістичне питання. Другий момент, можливо, вони перефарбовують хвости, пишуть "Герань", — зазначив Ігнат.

Він також додав, що загроза передачі іранських ракет Росії зберігається.

"Проти балістичних ракет немає в нас ефективних засобів знищення. Вона летить фактично з космосу. Бойова частина відокремлюється в тих ракет, що Іран пропонує, і летить на величезній швидкості вниз. Збивати їх фактично не реально. Але протидіяти можна. Йти в укриття однозначно, коли тривога, реагувати, використовуючи дані, розвідки. І найкращий спосіб — знищити їх там, звідки їх запускають. А це дальність ракет 300 км і 700 км", — наголосив Юрій Ігнат.

Росія не має можливості протистояти українським партизанам

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Кремль досі не зміг ефективно протистояти організованому партизанському руху в Україні і навряд чи має для цього можливості", — йдеться у звіті.

В інституті зазначили, що українські партизани почали нападати на колаборантів та російських військовослужбовців менш ніж за тиждень після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого.

"Погана російська оперативна безпека сприяла атакам українських партизанів. Російські сили не змогли ефективно приховати особи проросійських колаборантів та забезпечити базову безпеку окупаційних чиновників у їхніх будинках та на робочих місцях. Російські сили не змогли захистити вразливі ділянки критично важливих російських наземних комунікацій, таких як залізничні вузли та мости, особливо у сільській місцевості", — зазначили в ISW.

Війська РФ вночі обстріляли міську лікарню Торецька

Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними внаслідок обстрілів російської армії пошкоджений хірургічний корпус та пологове відділення міської лікарні, а також три приватні будинки, дві багатоповерхівки, адмінбудівля й гаражі.

Наразі інформації про загиблих та поранених немає.

У коментарі Суспільному директор "Центральної міської лікарні" Торецька Сергій Халаімов розповів, що вночі було вісім "прильотів" по території лікарні та пошкоджені усі будівлі медичного закладу.

"Укренерго" припиняє дію графіків погодинних відключень у трьох областях

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

"На жаль, графіків погодинних відключень сьогодні для підтримки стабільної роботи енергосистеми недостатньо. Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" вимушений надати з 11:00 операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання всіх категорій споживачів у Сумській, Харківській та Полтавській областях. Дію графіків погодинних відключень в цих областях тимчасово припинено", — зазначили у пресслужбі.

В компанії нагадали, що обмеження всіх категорій споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, підтримати стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян.

Це дає можливість енергетикам якомога швидше відновити ушкоджені енергооб’єкти, балансувати систему та забезпечувати енергоживленням споживачів.

Російські військові лідери обговорювали застосування ядерної зброї — NYT

Як пише The New York Times з посиланням на високопоставлених американських посадовців, нещодавно російські військові керівники мали розмови про те, коли і як Москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

Видання зазначає, що президент Володимир Путін не брав участі в цих розмовах, які відбувалися на тлі посилення ядерної риторики Росії та її невдач на полі бою. Але той факт, що вищі російські військові керівники навіть брали участь у дискусіях, занепокоїв адміністрацію Байдена, оскільки показав, наскільки розчаровані російські генерали своїми невдачами на місцях, і припускає, що завуальовані погрози Путіна застосувати ядерну зброю можуть бути не просто словами.

Водночас американські офіційні особи заявили, що вони не бачили жодних доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю на місця або вживають інших тактичних заходів для підготовки до удару.

Розвіддані про ці розмови були поширені всередині американського уряду в середині жовтня.

Опендатабот створив реєстр церков московського патріархату

Про це повідомляє сервіс Опендатабот.

17 січня 2022 вступила у дію оновлена версія статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", згідно з якою, усі релігійні установи, що підпорядковуються релігійним організаціям з країни-агресорки зобов’язані у своїй повній назві відображати свою приналежність.

Таким чином, церкви та інші релігійні об'єднання під керівництвом Московського патріархату мали внести зміни до своєї офіційної назви та подати відповідні зміни до свого статуту або положення на реєстрацію в ЄДР.

Опендатабот перевірив зміни у засновниках та назвах релігійних організацій в ЄДР та знайшов, що 67 церков лише з Чернівецької отримали офіційну назву "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРО ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ". Загалом наразі в реєстрі є інформація про 109 таких релігійних установ.

Цікаво, що ще перед вторгненням РФ лише 34 церкви офіційно мали ознаки зв'язків з патріархатом країни-агресора.

Польща відмежується від Калінінграда загородженням

"Ці заходи посилять безпеку на кордоні з Калінінградською областю, — заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. — Ми розпочнемо будівництво тимчасового загородження, яке посилить охорону кордону".

Він додав, що буде задіяна необхідна кількість військовослужбовців. Висота загородження становитиме 2,5 м, а ширина — 3 м.

"Ми не ставимо кінцевої дати, але будівництво триватиме недовго", — сказав Блащак.

За добу в Україні внаслідок агресії РФ загинули дев’ятеро цивільних

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

У Донецькій області дев‘ять загиблих, у тому числі п‘ять убитих росіянами раніше, та десять поранених. У Запорізькій області виявлено одну поранену людину, у Сумській області – одну поранену, у Харківській області – сім поранених, серед них двоє дітей.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Вінницькій, Кіровоградській, Запорізькій, Хмельницькій, Чернівецькій, Тернопільській областях, на Житомирщині та Київщині, йдеться у ранковому зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Черкащина: вночі війська РФ тероризували одну з громад Черкаського району. Два "шахеди" збили сили ППО. Один влучив в об’єкт інфраструктури. Люди не постраждали. Деталі щодо наслідків уточнюються.

Полтавщина: вночі над областю було зафіксовано проліт БПЛА, в Кременчуцькому районі працювала ППО. Інформація щодо наслідків уточнюються.

Сумщина: вночі росіяни обстріляли п’ять прикордонних населених пунктів, під час яких зафіксовано 22 прильоти. Під обстрілами були Миропільська, Есманська, Зноб-Новгородська громади. На ранок — обстріли Шалигинської та Есманської громад. В усіх випадках інформація про постраждалих та руйнування не надходила, дані уточнюються.

Також за минулу добу майже сотню снарядів та мін війська РФ спрямували на прикордоння області. Росіяни вели вогонь по шістьох громадах.

Дніпропетровщина: За ніч українська ППО знищила над областю 6 дронів-камікадзе. Вночі й на ранок росіяни знову обстріляли Нікополь і Червоногригорівську громаду. Попередньо, люди не постраждали. Масштаби руйнацій уточнюються.

Харківщина: протягом минулої доби війська РФ обстрілювали міста Куп'янськ, Вовчанськ та населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів. Минулої доби в с. Петропавлівка Куп'янського району внаслідок російського обстрілу поранення отримала мати 25 років та 2 дітей – 4-річний хлопчик та 6-річна дівчинка. Стан матері оцінюють як середній, діти у важкому стані.

В Куп'янському районі з пораненнями госпіталізовано двох чоловіків, в Чугуївському районі зазнав поранень та був госпіталізований один чоловік. Вчора біля с. Липці Харківського району на міні підірвався та отримав поранення 73-річний чоловік.

Луганщина: підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 4 райони зосередження солдатів, озброєння і військової техніки, три склади боєприпасів та 6 інших важливих військових об’єктів військ РФ. З різних видів озброєння росіяни обстріляли на Куп’янському та Лиманському напрямках Греківку, Макіївку, Надію, Невське. За добу російські військові 7 разів штурмували позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення. Здійснили 20 артилерійських та мінометних обстрілів, 2 авіаудари.

Донеччина: вночі — артобстріл Торецька. Пошкоджені будинки, хірургічне відділення та пологовий будинок. Інформація щодо потерпілих уточнюється. Росіяни також здійснюють постійні обстріли с. Торське та Зарічне Лиманської громади. На деокупованих територіях триває відновлення електропостачання, підготовка до зими.

За минулу добу по області: 4 загиблих, 10 поранених.

Миколаївщина: вранці 2 листопада внаслідок російського обстрілу пошкоджено житловий будинок у населеному пункті Первомайської громади. Постраждалих немає. Також сьогодні вночі обстрілів зазнав населений пункт Широківської громади. Внаслідок влучання боєприпасів та їх уламків виникло загоряння одного будинку. Також влучання були в раніше зруйновані будівлі. Постраждалих немає. Тривають обстріли Березнегуватської громади. Так, ввечері 1 листопада було обстріляно один з населених пунктів громади. Без постраждалих.

Херсонщина: тривають активні бойові дії. Війська РФ обстріляли нещодавно звільнені села Бериславського району. Зафіксовано численні пошкодження та знищення цивільної інфраструктури. За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російську окупаційну адміністрацію Херсона перенесли до міста Скадовськ. Територію Новокаховської громади російські війська готують до оборонних боїв. У зв'язку з цим на лінії лівого берега, на якій розташовані Нова Каховка, Дніпряни, Корсунка, в межах близько 20 км риють траншеї.

У Зеленського підтвердили перемовини з Ердоганом щодо "зернового коридору"

Про це повідомив Суспільному речник Володимира Зеленського Сергій Никифоров.

"Так, така розмова планується, формат та дата обговорюється", — сказав Никифоров Суспільному.

Він додав, що розмова має статись найближчим часом, коли дозволять графіки президентів.

В Одесі облили фарбою пам’ятник Катерині ІІ та надягли ковпак ката

В Одесі вкотре облили червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ, а також вклали у руку імператриці зашморг.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного Одеса.

Енергетичний "Рамштайн", російські "Кинджали" в Білорусі, у Києві світла може не бути тижнями. 252 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Одеса

Енергетичний "Рамштайн", російські "Кинджали" в Білорусі, у Києві світла може не бути тижнями. 252 день війни. Онлайн
На голову пам'ятника надягли ковпак ката. Фото: Суспільне Одеса

Виробник Jagermeister зупинив постачання лікерів у Росію

Про це заявив російському "РИА Новости" віцепрезидент Федерації рестораторів і готельєрів Росії Миронов.

Постачальники вже повідомили ресторанам про підвищення цін на лікер, що залишився. Також повідомляється, що асортимент імпортного алкоголю у великих торгових мережах РФ скоротився на 40-95%. До кінця поточного року очікується зниження до 50% решти запасів і збільшення цін.

В Україні запускають освітній хаб Google Знання

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації.

"Завдяки сервісу українські користувачі зможуть легко знаходити ресурси, які має Google, отримувати нові навички, розвивати кар'єру, а Україні та рухатися до цифровізації навчання. Освітній хаб допоможе будь-кому в Україні вивчати будь-що у світі незалежно від того, чи це знання для школи, роботи чи життя", — зазначили у Мінцифри.

Освітній хаб містить 3 розділи:

Знання для школи – включає ресурси Google, призначені для освітян, учнів та їхніх батьків, щоб відкрити нові інструменти для навчання і викладання онлайн.

Знання для роботи допоможуть отримати практичні навички, знайти роботу та розвинути власний бізнес.

Знання для життя – щоб відкривати світ, розвиватися та заохочувати допитливість.

Знайти хаб можна за посиланням Google Знання.

Росіяни протягом 1 листопада атакували три громади Чернігівщини

Цю інформацію Суспільному підтвердила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова. За її словами, зранку Городнянську громаду ворог обстріляв з мінометів 4 міни 120 мм калібру випущено з району населеного пункту Чорноземний Городок.

Опівдні Новгород-Сіверську громаду з району російського села Погар окупанти розстрілювали також з мінометів. Прикордонники зафіксували 14 вибухів мін 120 мм калібру. Надвечір безпілотні літальні апарати ворога скинули два вибухові пристрої на територію Семенівської громади. Без жертв.

"Зернова угода": Ердоган поговорить з Путіним і Зеленським

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що президент Реджеп Тайїп Ердоган проведе переговори з президентами Росії та України, щоб "врятувати зернову угоду за посередництва ООН".

Чавушоглу зазначив, що Туреччина продовжить свої зусилля і закликав всі сторони об'єднатися для подолання операційних проблем.

"Якщо є операційні проблеми, ми повинні подолати їх разом, і ми продовжуємо наші зусилля", — сказав Чавушоглу журналістам в середу.

На Київщині 16 тисяч домівок залишаються без електропостачання

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Наші енергетики працюють третю добу в режимі нон-стоп. Протягом дня відновимо електрику для всіх абонентів", — каже Кулеба.

Він зазначив, що близько 6:00 ранку по регіону почалися планові стабілізаційні вимкнення.

Пригожин перестав дистанціюватися від ПВК "Вагнера" та намагається заробити авторитет

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Власник російської приватної військової компанії ПВК "Вагнера" Євген Пригожин в останні два місяці відмовився удавати, що він не пов'язаний з ПВК, і став більш відвертим у публічних заявах. Ймовірно, він намагається відшліфувати свій авторитет в системі національної безпеки Росії, пишуть розвідники.

"Пригожин заявив 23 жовтня, що сили "Вагнера" просуваються вперед на 100-200 м за добу, що, за його словами, є "нормальним для сучасної війни". Згідно з військовою доктриною, російські війська планують просуватися на 30 км і більше за добу в більшості умов. У лютому російські війська планували просунутися на 1000 км територією України протягом місяця. У вересні українські війська досягли просування більш ніж на 20 км за добу", — йдеться у повідомленні.

Росія втратила у війні з Україною близько 73270 війсковослужбовців

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат за добу росіяни зазнали на Авдіївському та Лиманському напрямках. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 2 листопада орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 73270 (+800) осіб,
  • танків ‒ 2714 (+16) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5525 (+24) од,
  • артилерійських систем 733 (+3) од,
  • РСЗВ – 387 (+4) од,
  • засоби ППО ‒ 198 (+1) од,
  • літаків – 277 (+1) од,
  • гелікоптерів – 258 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1438 (+23),
  • крилаті ракети ‒ 397 од,
  • кораблі /катерів ‒ 16 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4153 (+10) од,
  • спеціальна техніка ‒ 154 од.

На Черкащині один з "Шахедів" влучив у пустий резервуар з пальним

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Російські терористи обстріляли Черкащину з "Шахідів". Два БПЛА були збиті силами ППО. Один влучив в порожній резервуар з пальним. Наслідки влучання ліквідовано. Постраждалі відсутні", — зазначив Тимошенко.

В Україні зросла кількість дітей поранених від обстрілів РФ

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Станом на ранок 2 листопада 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося - 430. Зросла кількість поранених — понад 825. Загалом, більше ніж 1255 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 420, Харківській — 262, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 58, Дніпропетровській — 31.

1 листопада внаслідок обстрілу росіянами Петропавлівка Куп’янського району Харківської області поранено двох дітей 3 та 6 років.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

"Укренерго" запровадило графіки погодинних відключень

"2 листопада, з 6 години ранку введено в дію графіки погодинних відключень. Наразі Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" надав операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання саме в форматі погодинних відключень для споживачів у Центральному (Київ, Київська, Чернігівська, Черкаська та Житомирська області) та Північному (Сумська, Харківська та Полтавська області) регіонах країни", — повідомила пресслужба "Укренерго".

Що таке графіки погодинних відключень

ГПВ передбачають, що певні групи споживачів будуть обмежувати щодня, але за певним розкладом, складеним операторами розподільчих мереж для кожної області. Графіки відключення саме в цьому форматі вже мали бути розроблені та оприлюднені обленерго заздалегідь.

Обмеження необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян.

Графіки можна знайти на сайтах розподільчих компаній (обленерго).

Щоранку о 9:00 хвилиною мовчання вшановуємо пам'ять загиблих у війні українців.

Російська армія повернула у Чорне море корабель з ракетами

Армія РФ повернула в Чорне море корабель з ракетами типу "Калібр". Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Серед десяти кораблів, які маневрують біля кримського узбережжя, зафіксували один надводний ракетоносій, споряджений вісьмома "Калібрами".

У МОН розповіли, скільки закладів освіти готові до опалювального сезону

В Україні до опалювального сезону готові близько 94% закладів освіти, однак якщо не буде світла чи тепла, то примушувати дітей до очного навчання не будуть. Про це в етері телемарафону заявив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Він зазначив, що наприкінці минулого тижня готовність закладів освіти до опалювального сезону була на рівні 91%, а сьогодні це 94%.

"В розрізі категорій закладів освіти: коледжі готові на 81%, заклади професійно-технічної освіти — на 92%, загальної середньої освіти, де найбільше учасників освітнього процесу, — на 94%, дошкільна освіта — на 95%", — сказав міністр.

За словами Шкарлета, у Києві та 13 регіонах до опалювального сезону заклади освіти готові стовідсотково і ще в семи регіонах — на 90% та вище.

Водночас міністр наголосив, що заклад освіти може бути переведений на дистанційне навчання, якщо температурний режим в укритті не буде відповідати санітарним нормам.

За його словами, якщо в закладах освіти не буде світла чи тепла, то примушувати дітей до очного навчання не будуть.

На Донеччині від обстрілів російської армії загинули четверо людей

1 листопада від обстрілів російської армії у Донецькій області загинули четверо мирних жителів, ще десятеро людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він зазначив, що двоє жителів загинули у Торському, один у Бахмуті та один у Колодязях.

"Крім того, правоохоронці виявили тіло п'ятьох цивільних, загиблих під час окупації, — у Рубцях", — повідомив очільник Донеччини.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1143 людей, ще 2513 людей отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо.

Відбій повітряної тривоги у Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Донецькій та Харківській областях.

Армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 2 листопада російські військові з артилерії вдарили по Нікопольщині. Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, під атакою опинився Нікополь та Червоногригорівська громада. Били з реактивних систем залпового вогню.

Попередньо, поранених немає. Масштаби руйнувань поки що невідомі.

У інших районах області ніч минула без російських атак, зазначив посадовець.

У Сумах почали діяти погодинні відключення світла за графіками

З 2 листопада у Сумах запроваджуються погодинні відключення світла за графіками. Про це повідомляє Сумська міська рада.

АТ "Сумиобленерго" надали графіки погодинних відключень електроенергії, затверджені НЕК "Укренерго". Переглянути черги відключень по вулицях можна за посиланням.

Відключати світло будуть у чотири черги. Першу чергу вимикатимуть о 4.00 ранку на 2 години, другу чергу — о 6.00, третю — о 8.00, четверту — о 10.00. Кожну чергу повторно вимикатимуть через 6 годин.

У повідомленні йдеться, що відключення відбуваються для збереження балансу в роботі енергосистеми.

У небі над Дніпропетровщиною сили ППО знешкодили шість дронів-камікадзе армії РФ

У ніч на 2 листопада протиповітряна оборона Дніпропетровщини знищила шість дронів-камікадзе "Shahed-136". Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Нічний гуркіт у небі — то робота нашої ППО. За кілька годин військові з повітряного командування "Схід" знищили над областю 6 ворожих дронів-камікадзе Shahed-136", — написав він у Telegram-каналі.

Повітряна тривога у Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Донецькій та Харківській областях.

Іран передасть РФ більше дронів і балістичних ракет — ISW

Іран планує відправити до Росії більше бойових безпілотників і нові системи балістичних ракет для використання в Україні, що, ймовірно, посилить залежність Росії від систем озброєння іранського виробництва. Про це йдеться у звіті інституту вивчення війни.

За інформацією ГУР, іранські офіційні особи мають намір відправити до Росії партію з більш ніж 200 бойових безпілотників Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2.

ГУР повідомило, що Іран відправить до Росії безпілотники в розібраному вигляді, і що російські співробітники будуть збирати їх із російським маркуванням.

В Інституті зазначили, що Сі-Ен-Ен 1 листопада повідомляв з посиланням на західних посадовців, що Іран планує до кінця року відправити до Росії тисячу одиниць зброї, включаючи балістичні ракети малої дальності класу "земля-земля" та бойові безпілотники.

"Це буде перший підтверджений випадок відправлення Іраном до РФ сучасних високоточних ракет. Росія, ймовірно, домовилася про додаткові постачання іранських систем озброєнь через виснаження її запасів крилатих ракет та систем безпілотників під час війни в Україні, особливо під час російської кампанії проти критично важливої ​​інфраструктури України", — йдеться у звіті.

На думку аналітиків ISW, Росія, швидше за все, продовжить використовувати атаки безпілотників та ракетні удари по критично важливій інфраструктурі України, щоб спробувати компенсувати невдачі та обмеження своєї армії на передовій.

"Залежність Росії від систем іранського виробництва і, отже, від Ірану, мабуть, зросте", — зазначили в ISW.

ЗСУ відбили 12 атак на Донбасі — Генштаб

Війська РФ намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Ведуть наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки в районах населених пунктів Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокамʼянське, Спірне, Бахмут, Майорськ, Первомайське, Новомихайлівка, Водяне, Павлівка і Пречистівка Донецької області.

Росіяни обстрілюють підрозділи Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснюють фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та ведуть повітряну розвідку.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію РФ проти України.

На інших напрямках війська РФ здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Гай і Сеньківка Чернігівської області та Мефедівка, Вовківка, Заруцьке, Миропілля, Гірки, Юнаківка, Запсілля і Олександрівка на Сумщині;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Глибоке, Кам’янка, Вільхуватка, Нескучне, Вовчанськ, Козача Лопань, Мілове, Стариця, Стрілеча, Ветеринарне, Уди та Чугунівка;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Дворічна, Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка, Берестове, Дворічне, Греківка, Зарічне, Іванівка, Котлярівка, Макіївка, Надія, Невське, Ямполівка та Терни;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Опитне, Зеленопілля та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка, Водяне, Парасковіївка, Кам’янка, Красногорівка, Первомайське, Невельське, Нетайлове та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Богоявленка, Павлівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Вугледар, Новомайорське, Времівка, Нескучне та Парасковіївка;
  • на Запорізькому напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гуляйполе, Гуляйпільське, Малі Щербаки, Новоандріївка, Оріхів, Павлівка, Залізничне, Дорожнянка, Степове, Ольгівське, Малинівка, Новоданилівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 18 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Від обстрілів з РСЗВ росіян постраждав Нікополь та село Іллінка Дніпропетровської області.

"Триває примусова "евакуація" цивільних жителів з населених пунктів на тимчасово захоплених територіях Херсонської області. Зокрема, з населеного пункту Велика Лепетиха окупанти вивозять людей автобусами. Виїзд приватним транспортом заборонений", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі також заявили, що росіяни переміщують архівні документи з адмінбудівель Херсона.

За уточненою інформацією, підтверджено втрати військ РФ в районі населеного пункту Музиківка Херсонської області 29 жовтня. Так, внаслідок вогневого ураження, знищено зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1", а до десяти одиниць іншої військової техніки зазнали пошкоджень. В районі населеного пункту Снігурівка Миколаївської області, 30 жовтня, було знищено 12 російських солдатів.

"За наявною інформацією, противник розгорнув додатковий шпиталь в районі населеного пункту Завітне Бажання Донецької області, який на цей час переповнений пораненими військовослужбовцями окупаційних військ", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, попри офіційне завершення мобілізації на території РФ, повістки чоловікам призовного віку продовжують надходити повістки.

Авіація Сил оборони України минулої доби завдала 33 удари по позиціях військ РФ. Під ураження потрапили 26 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів.

Протягом минулої доби українські воїни збили гелікоптер, 2 БпЛА типу “Орлан -10”, 6 ударних БпЛА “Шахед-136” та 2 — типу “Куб”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили 4 райони зосередження військ, озброєння і техніки, 3 склади боєприпасів та 6 інших важливих військових об’єктів армії РФ.

Війська РФ завдали понад 50 ракетних та авіаударів по території України

Протягом минулої доби війська РФ завдали 7 ракетних та 47 авіаційних ударів та здійснив понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по території України. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Ударів зазнали райони більш як 25 населених пунктів. Серед них — Краматорськ, Миколаїв, Полтава, Микільське Запорізької області та Павлівка на Донеччині.

Зберігається загроза завдання нових ударів та застосування ударних БпЛА, зокрема, і з території Білорусі.

Сєвєродонецьк залишається практично без електрики та газу — голова МВА

В окупованому російськими військами Сєвєродонецьку Луганської області до електроенергії підключені кілька десятків багатоквартирних будинків з понад семи сотень. Про це розповів очільник міської військової адміністрації Олександр Стрюк.

За його словами, в місті окупанти не відремонтували повністю систему водопостачання.

"Вода є погодинно лише в кількох десятках будинків старого міста. Частково — десь у нових районах, але не вище другого поверху. Інфраструктура пошкоджена. І я вже не кажу про опалення, якого немає", — розказав Стрюк, посилаючись на власні дані з захопленого міста.

Він зазначив, що російські ставленики не змогли відновити і газопостачання Сєвєродонецька. "Подали газ лише до міста, по місту його роздати майже неможливо. Декілька будинків підключені. Разом з тим по місту газопроводи настільки пошкоджені, що повноцінно звісно ніхто не подав. Фактично місто без газу", — зазначив він.

За словами Стрюка, переважна більшість окупаційної влади — це представники "ЛНР", які приїхали в місто. "Але є кілька представників сєвєродончан, які зрадили Україні та пішли на службу до окупанта", — додав очільник МВА.

У місті, за його даними на 16 жовтня, залишається до восьми тисяч жителів.

США виділили $47,6 млн на розмінування України

США виділили 47,6 млн доларів компанії Tetra Tech для надання допомоги Україні в розмінуванні території. Про це на брифінгу заявив речник Держдепу Нед Прайс.

"Державний департамент виділив компанії Tetra Tech, Incorporated з Пасадени, штат Каліфорнія, 47,6 млн доларів на надання Україні термінової гуманітарної допомоги у розмінуванні", — сказав він.

За словами Прайса, цей проєкт є частиною допомоги в розмінуванні на суму 91,5 млн доларів, оголошеної у серпні.

За умовами проєкту, Tetra Tech має сприяти розширенню можливостей українських фахівців щодо виявлення та видалення нерозірваних наземних мін, залишених боєприпасів, саморобних вибухових пристроїв та інших вибухонебезпечних предметів із житлових районів.

"Компанія проведе навчання українських фахівців з розмінування відповідно до міжнародних стандартів та надасть їм інструменти, необхідні для виконання їхньої роботи. Проект також підтримує розгортання додаткових груп із знешкодження та груп з навчання роботі з вибухонебезпечними предметами через місцеву неурядову організацію "Українська асоціація саперів", — зазначив Прайс.

В ООН підтвердили прохід 8 суден "зерновим коридором" 3 листопада

Організація Об'єднаних Націй підтвердила, що експорт українського зерна в рамках "зернової угоди" буде продовжено 3 листопада 2022 року. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"У четвер, 3 листопада, очікується проходження 8 суден з аграрною продукцією через "зерновий коридор". Отримали підтвердження від ООН", – зазначив він.

За словами міністра, 2 листопада у Босфорі проведуть інспекцію суден.

Мер Кременчука повідомив про "ворожі об`єкти над містом"

Про це Віталій Малецький написав о 23:54.

"Були зафіксовані ворожі об’єкти над Кременчуком! Залишайтесь в укриттях! Працює ППО!", — зазначив він.

"Раніше всі тікали у Запоріжжя, а тепер — біжать звідси": як виживає прифронтове місто

Від Запоріжжя до лінії фронту приблизно 40 км. На початку жовтня росіяни масовано обстрілювали місто.

"Були періоди, коли ми втрачали цілі під’їзди за ніч. Уявляєте, так щодня", – каже волонтер Петро. На вулицях Запоріжжя спалені машини, стихійні звалища із зруйнованих меблів. Люди, будинки яких обстрілювали ракетами росіяни, розбирають завали та намагаються залатати вибиті вікна та двері. Сплять у під’їздах та підвалах. Декотрі з них приїхали у Запоріжжя, думаючи, що воно безпечніше за їхні рідні міста і села.

"У будинку жили переселенці із Мелітополя. Приїхали сюди й тут відразу загинули", – розповідає мешканка напівзруйнованого будинку Катерина.

Попри постійні втрати місто продовжує працювати на фронт. Тут виготовляють бронежилети, маскувальні сітки, обігрівачі для військових. А заводи не зупиняють роботу і при відімкненні електрики, і при масованих обстрілах.

Як виживає прифронтове місто – у репортажі Суспільного.

В Укренерго пояснили, якої допомоги потребує енергетична інфраструктура України

Після обстрілів РФ та напередодні зими Україна потребує допомоги в двох напрямках: заміна пошкодженого обладнання та збільшення можливостей імпорту електроенергії з Європи в Україну.

Про це українські енергетики говорили сьогодні на зустрічі з Єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон, розповів голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Зараз ми просимо дві речі. Перше, це координація допомоги обладнанням для заміни пошкодженого на наших підстанціях після ракетних обстрілів. А також ми просимо активізувати роботу з відкриття можливостей імпорту. Наразі 500 МВт – це максимальний ліміт імпорту електроенергії з Європи в Україну. Ми хотіли би, щоб цей обсяг був значно більшим, близько 1000-1500 МВт. Тоді ми потенційно могли би, при потребі, імпортувати електроенергію з європейських країн", — розповів Кудрицький.

У Дніпрі повідомляють про звуки вибухів. У місті та області повітряна тривога.

США виділили допомогу для відновлення теплоінфраструктури — Держдеп

Уряд Сполучених Штатів виділив $55 мільйонів із фондів USAID на ремонт та підтримання роботи інфраструктури теплопостачання в Україні, а також додаткову допомогу Держдепартаменту США для розмінування визволених територій. Про це заявив під час брифінгу у Вашингтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає кореспондент Укрінформу.

"Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про новий пакет у розмірі $55 мільйонів доларів США, щоб допомогти Україні відремонтувати та підтримати роботу інфраструктури теплопостачання в 19 регіонах України, що охоплює до семи мільйонів українців", — зауважив представник зовнішньополітичного відомства США.

Крім того, за його словами, допомога USAID передбачає відправку понад 1600 генераторів, систем очищення води та іншого обладнання, необхідного для обігріву.

"За останні 36 годин Росія випустила майже 100 ракет по об’єктах водо- та енергопостачання в Україні. Зі зниженням температури ці російські атаки, які мають на меті збільшення страждань простих людей, є особливо огидними", — зауважив офіційний представник Держдепу.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати "залишаються відданими перемозі суверенної, незалежної України" та працюють над поставкою систем ППО, щоб українські сили могли надалі відбивати ракетні атаки РФ.

Крім того, Прайс повідомив, що Держдепартамент США виділив $47,6 мільйона доларів компанії в Каліфорнії для надання термінової гуманітарної допомоги з розмінування українських територій, охоплених агресивною війною РФ.

Фінляндія та Швеція не висувають умов щодо ядерної зброї до вступу до НАТО

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін та її шведський колега Ульф Крістерссон заявили, що до вступу до НАТО країни не висувають жодних попередніх умов щодо ядерної зброї, а ядерні питання розглядатимуться лише після вступу до альянсу. Про це вони заявили на брифінгу в Гельсінкі, повідомляє Yle.

Марін також наголосила, що Фінляндія не хоче "зачиняти перед собою двері".

Вона також повідомила, що раніше вона обговорила процес ратифікації фінської заявки з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Президент Фінляндії Саулі Ніїністе також написав у Твіттері, що він обговорював це питання з генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Лише Туреччина та Угорщина ще не ратифікували членство Фінляндії та Швеції до НАТО. Як заявив Крістерссон, він переконаний, що заявки Фінляндії та Швеції ратифікують всі країни-члени військового альянсу.

Крістерссон розмовляв телефоном з президентом Туреччини Ердоганом про ратифікацію НАТО і пізніше вирушить до Туреччини для обговорення цього питання.

У Гельсінкі відбулася зустріч прем'єр-міністрів країн Північної Європи у зв'язку із сесією Північної ради.

У Франції вдбудеться два заходи щодо підтримки України — Зеленський

Президент Зеленський домовився з лідером Франції Макроном про низку заходів щодо підтримки України.

"Домовилися провести дві дуже важливі події. Перша – у грудні у Франції. Предметно щодо всіх викликів зими: від енергетики до фінансів, від зброї до захисту неба. А друга подія – щоб зібрати бізнес Франції й допомагати Україні", — розповів він.

Зеленський наголосив, що "будь-які зимові труднощі Москва подаватиме у своїй пропаганді як нібито доказ неспроможності об’єднаної Європи. Тож разом маємо довести терористам, що неспроможність – це слово про них, а не про Європу".

На початок