"У нас готові 25,5 млн євро, щоб забезпечити нагальні потреби енергосистеми України" — Єврокомісарка

"У нас готові 25,5 млн євро, щоб забезпечити нагальні потреби енергосистеми України" — Єврокомісарка

"У нас готові 25,5 млн євро, щоб забезпечити нагальні потреби енергосистеми України" — Єврокомісарка
. Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон та міністр енергетики України Герман Галущенко. Фото: Суспільне

Європейський союз готовий виділити вже зараз 25,5 мільйонів євро для нагальних потреб постачання та забезпечення електроенергією України.

Про це повідомила комісар Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон під час брифінгу з міністром енергетики України Германом Галущенком, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Зараз у нас 25,5 млн євро готові, щоб забезпечити нагальні потреби і відповідні постачання, буквально протягом цієї зустрічі. Протягом ескалації, нападів Росії на енергосистему, нам потрібно підтримати Україну. Я вже на власні очі побачила ці руйнування, тож зроблю все належне, щоб збільшити фінансову, технічну, а також практичну допомогу, що має надходити з боку ЄС, наших інституцій, але також з боку наших міжнародних партнерів та приватних донорів", — сказала Сімсон.

Вона додала, що спільно із міністром енергетики України Германом Галущенко та енергетичною спільнотою запускає кампанію, яка має на меті залучити приватний сектор до постачання необхідного Україні обладнання.

"Ми запускаємо кампанію, щоб залучити приватний сектор, найбільшим викликом є фінансування, а саме, як віднайти належне обладнання та переконатися, що його швидко можуть доставити. Я звертаюся до компаній за межами Європи, які виробляють відповідне обладнання. Нам треба просити ці компанії пріоритезувати свої відправки", — додала вона.

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон 1 листопада прибула з візитом до Києва. Під час візиту вона оглянула наслідки обстрілів критичної інфраструктури та зустрілась з президентом України Володимиром Зеленським, який поінформував її про наслідки "енергетичного тероризму" з боку Росії.

Що відомо

  • Уранці 31 жовтня в усіх регіонах України була оголошена повітряна тривога. За деякий час у низці українських міст пролунали вибухи. Влучання у Київській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській, Кіровоградській, Вінницькій областях. В частині областей спостерігаються проблеми з електро- та водопостачанням. Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що росіяни пошкодили 18 об’єктів. Більша частина — енергетичні. "Укренерго" попереджає, стабілізаційні графіки погодинних відключень, які були введені з 6-ї години ранку в усіх регіонах, скасовані. Для ліквідації аварій, в окремих регіонах операторами обленерго введені локальні обмеження споживачів.
  • 31 жовтня у ДТЕК повідомили, що в Україні закінчуються запаси обладнання, яке необхідного для відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури.

Читайте також

Підтримка енергетичного сектору: Єврокомісарка з питань енергетики прибула до Києва

В Україні закінчується обладнання для ремонту пошкоджених енергетичних об'єктів — ДТЕК

На початок