"Усі полетять". Рейс до Лондона з українськими заробітчанами випустили з України

"Усі полетять". Рейс до Лондона з українськими заробітчанами випустили з України

Оновлено
"Усі полетять". Рейс до Лондона з українськими заробітчанами випустили з України
.

Державна авіаслужба скасувала рейс із українськими робітниками, які мали летіти до Лондона. Однак пізніше, його все ж погодили й після 21:00 28 квітня рейс вилетів з України. Це підтвердила кореспондентка Суспільного, яка відстежувала ситуацію в аеропорту Бориспіль.

"Рейс вже всі органи погодили. Усі полетять", - повідомив у коментарі Суспільному міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Він пояснив затримання рейсу тим, що МАУ почала виконувати рейс, не маючи всіх необхідних погоджень.

"Щоб не створювати таких проблем в подальшому, будуть просто заздалегідь давати інформацію", - додав він.

Раніше стало відомо, що за дві години до вильоту рейс, який мав перевозити українських робітників до Лондона, скасувала Державіаслужба.

"Рейс скасовано через заборону авіаційної влади України (Державна авіаційна служба України), яку авіакомпанія отримала за дві години до запланованого часу вильоту без вказання підстав та посилання на нормативні документи. При цьому, авіакомпанія подала усі необхідні документи для отримання дозволів вчасно та розраховувала на завчасне або в розумні строки отримання рішення", - повідомили у пресслужбі авіакомпанії МАУ, яка мала здійснювати рейс.

Як наголосили в МАУ, рейс було організовано для доправлення до Великої Британії на роботу українських громадян, які мають довгострокові контракти з роботодавцями в цій країні.

"Рейс був організований на замовлення роботодавця, який завчасно подбав про забезпечення українських громадян довгостроковими контрактами. За цих умов українці можуть легально та офіційно працевлаштованими знаходитися на території Великої Британії. Відповідно, дана категорія не є ризиковою для України. Дані громадяни не будуть потребувати евакуації найближчим часом та не будуть потенційними поширювачами на території України COVID-19", - відзначили в компанії.

Пасажири рейсу понад дев'ять годин залишалися в аеропорту, маючи надію, що рішення буде змінено. За словами з одного з пасажирів, який приїхав з Миколаєва, вони продовжували "сподіватися на краще".

"Ми дізналися про це за годину до початку реєстрації. Це спонтанно відбулося. У нас на руках всі документи, у нас є робоча віза, підписаний контракт з фермою. І зараз це все відміняється", - розповів він журналістам.

За словами інших пасажирів, напередодні не було жодної інформації про те, що рейс можуть скасувати. Вони також відзначили, що до них також ніхто з представників компанії чи аеропорту нічого не пояснював.

"Я сам з Луганської області, їхав до Харкова - винаймав таксі. Загалом ми витратили на цю поїздку дуже багато грошей. У нас є товариші, в яких буквально залишилися останні 200 гривень, їм більше немає за що їхати. І таких тут більше половини", - розповів один із пасажирів, який чекає на зміну рішення в Борисполі.

Також, в МАУ наголосили, що на ранок 29 квітня компанія не отримувала офіційних документів чи вказівок щодо відправлення українців за кордон на роботу.

29 квітня у Кабінеті міністрів заявили, що уряд окремо розглядатиме кожен запит щодо сезонних працівників з України, які мають на меті виїхати на заробітки за кордон під час дії карантину.

Суспільне намагалося зв'язатися із представниками Державної авіаслужби, однак там так і не відповіли. У Державній прикордонній службі, станом на 18:00, відмовилися коментувати ситуацію, відзначивши, що не мають інформації щодо пасажирів, які ще не пройшли прикордонний контроль.

Що відомо

  • 23 квітня з України до Фінляндії на сезонні роботи вилетів перший чартерний рейс із робітниками, найнятими для сільгоспробіт за кордоном під час карантину.
  • 27 квітня з Маямі (США) спеціальним евакуаційним рейсом МАУ в Україну повернулися 259 громадян. Майже дві сотні погодились перебувати на обсервації з мобільним додатком "Дій вдома".
  • 12 березня уряд ввів карантин на три тижні по всій території України, а згодом продовжив його до 11 травня.
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та пункти пропуску для пасажирського сполучення.
  • Кабмін ухвалив рішення про обов’язковість обсервації для громадян України, які повернулися з-за кордону.
На початок