У Новоукраїнській лікарні на Кіровоградщині частково перейшли на електричне опалення, щоб зекономити

У Новоукраїнській лікарні на Кіровоградщині частково перейшли на електричне опалення, щоб зекономити

У Новоукраїнській лікарні на Кіровоградщині частково перейшли на електричне опалення, щоб зекономити
. Суспільне Кропивницький

Два з десяти корпусів Новоукраїнської лікарні у цьому році перевели на електричні котли опалення. Інші грітимуть вугіллям. У такий спосіб мали зекономити 600 тисяч гривень з міського бюджету, порахував директор лікарні Віталій Запорожець. Каже, так планували до вторгнення Росії в Україну, коли не йшлось про обмеження споживання електроенергії через обстріли російською армією енергетичної інфраструктури.

На купівлю і встановлення системи опалення з міського бюджету витратили 50 тисяч гривень. Місто не газифіковане. Порахували, що вугіллям опалювати буде дорожче і встановили електрокотли, каже заступник міського голови Артем Кошель. "Вирішили перевести найбільш віддалені корпуси на альтернативні види опалення, а саме електрокотли. Це дає нам змогу відсікти найдовшу теплотрасу від основної котельні, тобто мінімізувати втрати тепла на транспортування його до цього приміщення".

Твердопаливні котли за опалювальний сезон у середньому потребують 500 тонн вугілля, розповів Віталій Запорожець: "На вугілля витратили шість мільйонів гривень, у тому році було орієнтовно 3,7 мільйонів, до чотирьох".

До вторгнення Росії планували, що цьогоріч усі корпуси лікарні переведуть на електричну систему опалення. Тоді б зекономили 50% витрат на енергоносії і замість шести мільйонів гривень на вугілля витратити б три – на електроенергію.

На території лікарні є трансформаторна підстанція загальною потужністю 800 кіловат, говорить Артем Кошель. "Оскільки додалось нове обладнання – киснева станція і комп’ютерний томограф – зросло і споживання лікарнею цих кіловат. Фахівці розрахували, що треба ще плюс 700 кіловат, щоб забезпечити повністю усі корпуси індивідуальними котлами".

Тепер, через обстріли російською армією енергетичної інфраструктури, електроенергію мають економити. Вісім корпусів лікарні опалюватимуть вугіллям.

"Ніхто не відмовиться від твердопаливних котлів, щоб вони були як резервні. Електрокотли будуть, як альтернатива", – говорить Артем Кошель.

У разі відключення електроенергії, мають стаціонарні і переносні генератори.

Читайте також

  • За рахунок міського бюджету. У Новоукраїнці Кіровоградської області облаштовують гуртожиток для лікарів
  • У Новоукраїнській громаді на Кіровоградщині хочуть перейменувати понад 60 вулиць
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок