"Грали у Нью-Йорку, а серцями були в Україні". Бейсболісти з Кіровоградщини розповіли про поїздку в США

"Грали у Нью-Йорку, а серцями були в Україні". Бейсболісти з Кіровоградщини розповіли про поїздку в США

Ексклюзивно
"Грали у Нью-Йорку, а серцями були в Україні". Бейсболісти з Кіровоградщини розповіли про поїздку в США
. Фото Юрія Бойка

Протягом шести днів делегація у складі 16 гравців і чотирьох тренерів Національної збірної з бейсболу були у США. Там зіграли два благодійні матчі з нью-йоркськими командами. Про свої враження розповіли Суспільному.

Учасники ігор – 20 гравців з чотирьох міст України. 13 представляли чемпіонів та володарів Кубка України "BioTexCom-KNTU" з Кропивницького.

У Кропивницький бейсболісти та тренер повернулися вночі. Їх зустріли з квітами, оплесками та синьо-жовтим прапором у технічному університеті. Гравець Максим Гупаленко розповів: найбільше вразило те, як зустріли його команду в Америці.

"Люди, які вперше нас бачать, підтримували та постійно висловлювали слова подяки. Були раді нас бачити".

Бейсболіст Даниїл Ходаковський згадав, що бачив багато українських прапорів, чув українську музику і навіть мову. "Про війну в Україні знали, мабуть, 90%. Підтримували, говорили з нами. Навіть на стадіоні найкращої команди "Янкі" після гри кричали: Let's Go, Ukraine!"

З командою у США були головний тренер Національної збірної Олег Бойко та тренер чемпіонів України з бейсболу Юрій Бойко. Ініціатор поїздки на благодійні матчі колишній бейсбольний тренер з Білорусі Дмитро Сагальчик, який 30 років живе у Нью-Йорку.

"Після 24 лютого протягом чотирьох місяців не було і дня, щоб він не спитав про нас. Підтримка була колосальна. Він приїхав у словенську столицю Любляну під час чемпіонату Європи U-23 вмовити нас приїхати у Нью-Йорк. Взяв фінансування найкращої команди на свій рахунок", – розповів тренер Юрій Бойко.

У Нью-Йорку збірна України зустрілася з мером міста Еріком Адамсом та зіграла благодійні матчі з командами нью-йоркських поліцейських та пожежників.

"Багато було гравців Малої бейсбольної ліги, вони віднеслися з максимальною відповідальністю. Нам було нелегко у цих іграх. Рахунки – 3:8 і 1:10", – розказав тренер.

Проте спортивний аспект цих матчів був не на першому місці. Головне – розповісти американцям про війну в Україні, сказав він. "Про війну ми говорили на кожному телеканалі, з кожним американцем. Всі підтримували, але під кінець подорожі було відчуття, що наші тіла в Америці, але душі й серця вже були в Україні".

Зібрані під час благодійних матчів понад 20 тисяч американських доларів українські бейсболісти передадуть на відновлення стадіонів, зруйнованих під час російського вторгнення.

Читайте також

  • "Олександрія" перемогла "Кривбас" у грі з автоголом і двома вилученнями
  • Веслувальники з Кіровоградщини отримали шість медалей на Чемпіонаті України
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок