На Кіровоградщині з початку року у 245 жінок діагностували рак молочної залози

На Кіровоградщині з початку року у 245 жінок діагностували рак молочної залози

На Кіровоградщині з початку року у 245 жінок діагностували рак молочної залози
. Фото: Unsplash

У Кіровоградській області з початку року у 252 жінок діагностували рак молочної залози. Це дані від речниці Кіровоградського обласного онкоцентру Аліни Катеринчук. За її інформацією , 82 випадки це запущені форми 3 та 4 стадій онкології. Суспільне розповість, як вчасно виявити хворобу та отримати безкоштовну медичну допомогу.

15 жовтня – Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

Пухлину у грудях виявила випадково

У 53-річної Наталії з міста Мала Виска рак молочної залози діагностували пів року тому. Говорить, випадково виявила пухлину у грудях 24 лютого, у день російського вторгнення в Україну. Проте звернутись до лікаря-мамолога змогла лише у квітні.

"Мене нічого не турбувало та не боліло. Лікарі діагностували четверту стадію, 17 травня госпіталізували у мамологічне відділення обласного онкодиспансеру. Після 12-тижневого блоку хіміотерапії, мені зробили операцію та видалили одну молочну залозу, зберегти її не вдалося".

Попри те, що у родині по татовій та маминій лінії жінки хворіли на рак молочної залози, профілактичні огляди у мамолога Наталія не проходила. Лише загальний медогляд, який необхідний для працевлаштування.

"Через 10 днів мене планують виписати. Через три місяці треба буде проходити огляд у лікаря. У мене є дуже багато подруг, я їм сказала, тільки мене випишуть з лікарні, кожну з вас за руку поведу на обстеження. Усі мають перевірити своє здоров'я. Я вже переконалась, що з цим не жартують".

Причини та фактори ризику

Найважливішим у боротьбі з раком молочної залози є раннє виявлення цієї хвороби. Зі слів Аліни Катеринчук, нині не рідкість, коли жінки бояться візиту до мамолога, щоб не почути діагноз. "І це неправильно, адже медицина перебуває на досить високому рівні і лікування можливе на різних стадіях. У мамологічному відділенні онкоцентру є високоефективне обладнання, пацієнтів лікують із застосуванням європейських рекомендацій".

До факторів ризику захворювання на недугу належить:

  • Спадковість;
  • Аборти;
  • Пізнє народження першої дитини;
  • Неконтрольований прийом контрацептивів;
  • Травми молочної залози;
  • Порушення сексуального життя;
  • Куріння, вживання алкоголю та стреси;
  • Надмірна вага/ожиріння.

Кожна жінка повинна навчитися проводити регулярне обстеження молочних залоз і виявляти будь-які зміни. Раз у рік, навіть за відсутності скарг на здоров'я, проходити огляд у мамолога. Всім жінкам обов'язково треба знати, що скринінгова мамографія Скринінгова мамографія є оглядовим методом обстеження, яке дозволяє оцінити стан тканин і наявність в них аномальних змін пухлинного характерупроводиться після 40 років 1 раз на два роки, після 50 – раз на рік. Також треба стежити за своїм раціоном, більше рухатись, контролювати вагу.

Як отримати безкоштовну допомогу

Для того, щоб отримати безкоштовну медичну допомогу в онкологічному центрі, пацієнтка має взяти направлення від сімейного лікаря та записатись на прийом, говорить керівник онкодиспансеру Костянтин Яриніч. Пройти обстеження можна і без направлення, за прийом до лікаря потрібно буде заплатити. Крім консультацій, пацієнти мають можливість пройти дослідження, ультразвукову діагностику, рентген.

"На сьогодні усім, що потрібно для лікування раку молочної залози, онкоцентр забезпечений на 80-90%. Це за рахунок грошей, отриманих через договори з Національною службою здоров'я. Якщо чогось не вистачає або лікування пацієнта вимагає медикаментів, які відсутні в закладі, то пацієнт купує ці препарати за власні гроші. Наприклад, є дорогі або таргентні препарати, які Україна не може закупити для пацієнтів. Це стосується хіміотерапії та високотехнологічної медичної допомоги".

Що відмо

За інформацією Аліни Катеринчук, у Кіровоградській області на 1 січня 2021 року на обліку в онкоценрі перебували – 4 145 пацієнтів. На 1 січня 2022 року – 4251 людина, що більше на 2,6%.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок