Рада міністрів ЄС погодила надзвичайні заходи зі стримування цін на енергію

Рада міністрів ЄС погодила надзвичайні заходи зі стримування цін на енергію

Рада міністрів ЄС погодила надзвичайні заходи зі стримування цін на енергію
. Зустріч у форматі круглого столу міністрів енергетики країн Європейського Союзу, 30 вересня 2022 року, Брюссель, Бельгія, фото: Getty Images

На тлі енергетичної кризи внаслідок скорочення поставок газу з РФ міністри енергетики країн-членів Європейського Союзу 30 вересня погодили низку спеціальних надзвичайних заходів, що мають на меті зниження цін на енергоносії.

Про це повідомляється на офіційному сайті Європейської ради.

В першу чергу міністри енергетики домовилися про добровільне скорочення 10% валового споживання електроенергії і ще про 5% скорочення споживання у пікові години, які визначать самі держави на період з 1 грудня 2022 року по 31 березня 2023 року.

Водночас Рада погодилася обмежити ринкові доходи на рівні 180 євро/МВт-год для генераторів електроенергії, включаючи посередників, які використовують відновлювальні джерела енергії, ядерну енергетику, буре вугілля тощо.

Читайте також: Німеччина витратить 200 мільярдів євро для захисту від різкого зростання цін на енергоносії

Крім того, країни ЄС домовилися встановити обов'язковий тимчасовий солідарний внесок на прибуток підприємств, що працюють у секторі сирої нафти, природного газу, вугілля та нафтопереробних заводів.

Зазначається, що дані заходи носять тимчасовий і надзвичайний характер. Вони діятимуть з 1 грудня 2022 року по 31 грудня 2023 року. Обов'язкове обмеження ринкових доходів діятиме до 30 червня 2023 року, заходи зі зменшення попиту на електроенергію триватимуть до 31 березня 2023 року.

Що відомо

  • 26 липня через скорочення російською компанією-монополістом "Газпром" поставок газу у Європу, ціни на паливо підскочили на 20%, сягнувши майже 2300 доларів за тисячу кубометрів.
  • Того ж дня країни-члени Європейського Союзу офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% у порівнянні з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років.
  • 2 вересня транспортування газу в газопроводі "Північний потік" було повністю зупинено. Офіційна причина — несправності, пошкодження, які не дозволяють забезпечити безпечну експлуатацію газотурбінного двигуна. Офіційний представник Європейської Комісії заявив, що привід для зупинки газопроводу є вигаданим та свідчить про ненадійність Росії як постачальника газу.
  • 27 вересня вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", що, ймовірно, спричинило витік газу. Данське морське відомство встановило заборонену зону в радіусі 5 морських миль від газопроводу. У Німеччині припустили, що йдеться про диверсії, а у російського оператора заявили про "безпрецедентні" руйнування.
  • Європейський союз і НАТО назвали великі вибухи в Балтійському морі "навмисним актом" саботажу, а Польща та Україна назвали Росію винуватцем.

Читайте також

У Польщі відкрили газопровід Baltic Pipe. Він має закінчити "епоху домінування Росії"

Проблеми з постачанням газу в Європу будуть до зняття санкцій — Кремль

Росія воює не тільки з Україною, але і з усім ЄС — прем'єр Іспанії

На початок