Безвідповідальні диверсійні дії: У НАТО відреагували на пошкодження "Північних потоків"

Безвідповідальні диверсійні дії: У НАТО відреагували на пошкодження "Північних потоків"

Безвідповідальні диверсійні дії: У НАТО відреагували на пошкодження "Північних потоків"
Вибух на газопроводі "Північний потік". Getty Images

Північноатлантичний Альянс висловив занепокоєння через аварії на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" і заявив про диверсію. Про це йдеться у заяві опублікованій на сайті НАТО.

"Уся наявна на цей час інформація вказує на те, що це є наслідком свідомих, необережних та безвідповідальних диверсійних дій. Ці витоки створюють ризики для судноплавства та завдають значної шкоди навколишньому середовищу. Ми підтримуємо розслідування, які проводяться для встановлення походження збитків", — йдеться у заяві.

В Альянсі зазначили, зо країни-члени взяли на себе зобов’язання готуватися до примусового використання енергії та інших гібридних тактик державними та недержавними суб’єктами, стримувати їх та захищатися від них.

"Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру членів Альянсу буде зустрінутий єдиною та рішучою відповіддю", — наголосили в НАТО.

Що сталося на газопроводах

Раніше вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2", що, ймовірно, спричинило витік газу. Данське морське відомство встановило заборонену зону в радіусі 5 морських миль від газопроводу. У Німеччині припустили, що йдеться про диверсії, а у російського оператора заявили про "безпрецедентні" руйнування.

Загалом вибухи спричинили пошкодження газопроводу та витоки газу щонайменше у трьох місцях. Перший вибух був зафіксований о 02:03 ночі понеділка, другий – о 19:04 вечора понеділка. При цьому попередження про витік газу надійшли від Морської адміністрації Швеції о 13:52 та 20:41 того ж дня відповідно після того, як кораблі виявили бульбашки на поверхні. Шведський канал SVT отримав координати виміряних вибухів: вони в тому ж районі, де було зафіксовано витік газу.

Оператор газогонів Nord Stream AG заявив, що руйнування відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік - 2". В компанії сказали, що пошкодження мають безпрецедентний характер і "терміни відновлення поки оцінити неможливо". За даними Nord Stream AG, тиск у підводному трубопроводі, який містив всередині деяку кількість газу, попри те, що він так і не був введений в експлуатацію, за ніч впав зі 105 до 7 бар.

Як на витоки реагують у світі

Неназване джерело в Міністерстві оборони Великої Британії заявило журналістам The Times, що Росія, ймовірно, розбомбила власні трубопроводи "Північний потік-1" та "Північний потік-2" за допомогою підводного безпілотника.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель зранку 28 вересня заявив, що витоки у газопроводах “Північного потоку” є результатом навмисних дій. За словами Борреля, будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним.

“І на нього буде прийнято рішучу та спільну відповідь”, — додав дипломат.

Про те, що Сполучені Штати не причетні до вибухів на газогоні “Північний потік”, у середу, 28 вересня, заявив високопоставлений військовий чиновник США.

Що відомо

  • У липні 2021 року Німеччина і США уклали меморандум щодо "Північного потоку-2", відповідно до якого визнали факт будівництва трубопроводу, але пообіцяли запобігати використанню Росією своїх енергетичних проєктів як зброї та спрямувати зусилля й фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.
  • У середині грудня 2021 року Німеччина відклала сертифікацію газогону "Північний потік-2" доти, коли газогін не буде зареєстровано за німецьким законодавством.
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що в разі, якщо Росія наважиться на пряму агресію проти України, газогін "Північний потік-2", за допомогою якого має постачатись газ з РФ на територію Німеччини, буде зупинений.
  • За день до війни РФ проти України США наклали санкції на Nord Stream 2 AG та її гендиректора.
  • Після вторгнення Росії до України Німеччина заявила, що "Північний потік-2" є фактично мертвим. 1 березня Reuters повідомило про початок процедури банкрутства компанії-оператора "Північного потоку-2". Наступного дня компанія це заперечила, але процедура все ж була запущена.
  • Суд у швейцарському кантоні Цуг 10 травня призупинив процедуру банкрутства Nord Stream2 AG — компанії-оператора російського газогону "Північний потік-2" — до 10 вересня 2022 року.

Читайте також

Слідом за "Північним потоком-2": Швеція повідомила про витоки на газогоні "Північний потік-1"

"Різке падіння тиску": Газ із "Північного потоку-2" просочився у море поблизу Данії

Берегова охорона Швеції виявила четвертий витік газу з "Північного потоку"

У Швеції після витоку газу в Балтійському морі посилили заходи безпеки на АЕС

Росія, ймовірно, розтрощила трубопроводи "Північний потік" з допомогою підводного безпілотника — The Times

Міноборони Естонії: РФ могла влаштувати вибухи на "Північному потоці", щоб відвернути увагу від України

На початок