"Північний потік-2" запустять не раніше другої половини 2022 року

"Північний потік-2" запустять не раніше другої половини 2022 року

ЗМІ
"Північний потік-2" запустять не раніше другої половини 2022 року
.

Федеральне мережеве агентство Німеччини прогнозує, що через затримку процесу сертифікації компанії Nord Stream 2 AG як незалежного оператора російського трубопроводу "Північний потік-2" всі необхідні процедури для запуску газогону завершаться не раніше липня 2022 року. Про це повідомляє Reuters.

Відповідно до вимог німецького законодавства, компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути зареєстрована в Німеччині, тоді як Nord Stream 2 AG – швейцарська компанія. Вона вирішила створити дочірню німецьку компанію, яка стане власником і оператором "Північного потоку-2".

До завершення необхідних юридичних процедур Федеральне мережеве агентство призупинило процес сертифікації. Скільки саме триватиме затримка, відомство прогнозувати не може. Але його президент Йоген Гоманн заявляє, що в першій половині 2022 року рішень щодо "Північного потоку-2" ухвалено не буде.

8 вересня Федеральне мережеве агентство Німеччини почало процедуру сертифікації "Північного потоку-2". Вона може тривати максимум чотири місяці, тож мала б завершитися до 8 січня. Але 16 листопада відомство призупинилопроцес сертифікації Nord Stream2 AG. Його відновлять після утворення дочірньої компанії-оператора в Німеччині.

Далі свій висновок про відповідність "Північного потоку-2" вимогам європейського законодавства має надати Європейська комісія. У неї є на це два місяці, і ще два місяці вона може попросити додатково. Зазначимо, що Росія раніше заявляла, що очікує на запуск газогону навесні 2022 року.

Що відомо

  • "Північний потік-2" – проєкт російського газопроводу, реалізований Росією спільно з енергетичними компаніями Німеччини, Австрії та Франції. Він дозволить повністю покрити транзит газу з Росії до Європи в обхід України, яка наразі є головним транзитером російського блакитного палива.
  • Фінансові втрати України через запуск проєкту російського газогону "Північний потік-2" складуть до 1,2 мільярда доларів США на рік унаслідок падіння обсягів транзиту блакитного палива українською територією. Відповідна оцінка міститься у матеріалах першого перегляду програми stand-by для України, здійсненого Міжнародним валютним фондом.
  • У липні 2021 року Німеччина і США уклали меморандум щодо "Північного потоку-2", відповідно до якого визнали факт будівництва трубопроводу, але пообіцяли запобігати використанню Росією своїх енергетичних проєктів як зброї та спрямують зусилля й фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.
  • На тлі нарощування російської агресії проти України США і Німеччина заявили, що в разі вторгнення Росії "Північний потік-2" буде скасований. Водночас Австрія виступає за якнайшвидше введення газогону в експлуатацію.

Читайте також

"Північний потік-2" — це серйозний інструмент для переговорів з Росією — Зеленський

Новий уряд Німеччини допускає політичне обговорення "Північного потоку-2" для підтримки України

На початок