"Різке падіння тиску": Газ із "Північного потоку-2" просочився у море поблизу Данії

"Різке падіння тиску": Газ із "Північного потоку-2" просочився у море поблизу Данії

"Різке падіння тиску": Газ із "Північного потоку-2" просочився у море поблизу Данії
. Фото: Nord Stream 2/Axel Schmidt

У Балтійському морі неподалік від узбережжя Данії стався витік газу із російського газогону "Північний потік-2", запуск якого був заблокований після вторгнення Росії в Україну.

Про це 26 вересня повідомляє Reuters.

"Данська влада в понеділок попросила суду триматися далі від острова Борнхольм у радіусі п'яти морських миль після передбачуваного витоку газу вночі російського газопроводу "Північний потік — 2", — йдеться у повідомленні.

За наявними даними, падіння тиску в газогоні сталося дуже швидко.

"Уряд Німеччини повідомив, що співпрацює з данською владою та місцевими правоохоронними органами, щоб з'ясувати, що викликало миттєве різке падіння тиску в трубопроводі. Енергетична агенція Данії відмовилася від коментарів", — пише видання.

При цьому оператор газогону сказав, що тиск у підводному трубопроводі, який містив всередині деяку кількість газу, попри те, що він так і не був введений в експлуатацію, за ніч впав зі 105 до 7 бар.

Що відомо

  • У липні 2021 року Німеччина і США уклали меморандум щодо "Північного потоку-2", відповідно до якого визнали факт будівництва трубопроводу, але пообіцяли запобігати використанню Росією своїх енергетичних проєктів як зброї та спрямувати зусилля й фінанси на зміцнення енергетичної незалежності України.
  • У середині грудня 2021 року Німеччина відклала сертифікацію газогону "Північний потік-2" доти, коли газогін не буде зареєстровано за німецьким законодавством.
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що в разі, якщо Росія наважиться на пряму агресію проти України, газогін "Північний потік-2", за допомогою якого має постачатись газ з РФ на територію Німеччини, буде зупинений.
  • За день до війни РФ проти України США наклали санкції на Nord Stream 2 AG та її гендиректора.
  • Після вторгнення Росії до України Німеччина заявила, що "Північний потік-2" є фактично мертвим. 1 березня Reuters повідомило про початок процедури банкрутства компанії-оператора "Північного потоку-2". Наступного дня компанія це заперечила, але процедура все ж була запущена.
  • Суд у швейцарському кантоні Цуг 10 травня призупинив процедуру банкрутства Nord Stream2 AG — компанії-оператора російського газогону "Північний потік-2" — до 10 вересня 2022 року.

Читайте також

Путін закликав зняти санкції з "Північного потоку-2"

На початок