Наслідки ядерних погроз. Які нові санкції проти Росії готують у США

Наслідки ядерних погроз. Які нові санкції проти Росії готують у США

Наслідки ядерних погроз. Які нові санкції проти Росії готують у США
. Президент США Джо Байден. 28 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена готує нову серію санкцій проти Російської Федерації на тлі ядерних погроз Москви. Нові санкційні мішені — фінансові установи РФ пов'язані з урядом та система електронних грошових переказів.

Про це повідомляють журналісти The Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб США.

За словами офіційних осіб, які говорили на умовах анонімності, потенційні санкції торкнуться російських фінустанов, що пов'язані з владою та є критично важливі для економіки РФ. Йдеться, в тому числі про російське агентство зі страхування вкладів, яке захищає банківські рахунки росіян. Також обмеження торкнуться національної системи платіжних карт та системи електронних грошових переказів. США підозрюють, що Москва використовує ці установи, щоб уникнути накладених санкцій, — заявили джерела.

За словами чиновників, дві інші установи, на які ймовірно накладуть санкції — це пов'язані з урядом посередники на фінансових ринках та ринках цінних паперів: "Національний кліринговий центр" та "Національний розрахунковий депозитарій".

Адміністрація також розглядає можливість відключення більшого числа російських банків від глобальної системи обміну фінансовими повідомленнями SWIFT, введення експортного контролю над ширшим спектром товарів і введення санкцій проти більшого числа держкомпаній.

За словами офіційних осіб, остаточного рішення щодо списків установ, на які будуть накладені санкції, ще не ухвалено.

"Однак будь-яке рішення буде брати до уваги те, що західні офіційні особи називають небезпечною ескалацією з боку президента Росії Володимира Путіна, який закликає до нової мобілізації військ, погроз застосування ядерної зброї і його останніх спроб анексувати частини української території", — кажуть джерела.

28 вересня президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн спільно з головою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем представила новий пакет санкцій спрямований проти Росії.

Він містить, зокрема, новий список фізичних та юридичних осіб та подальше обмеження торгівлі. Серед ключових моментів, що пропонує новий пакет: заборони на імпорт російської продукції у розмірі 7 мільярдів євро, додаткові заборони на надання європейських послуг, заборона громадянам ЄС входити в керівні органи російських державних компаній. Крім того, нові санкції запровадять основу для обмеження цін на нафту.

Санкції. Усі останні новини

Що відомо

  • Перший пакет санкцій був введений США ще  до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 21 лютого керівництво США запровадило заборону для своїх громадян на фінансування та інвестиції в так звані  "ДНР"  та  "ЛНР", а також на торгівлю з ними.  22 та 23 лютого Білий дім  ввів санкції проти банків, що фінансують оборонну промисловість.
  • Після звільнення українськими військовими населених пунктів у Київській області та викриті факти злочинів армії РФ, у Британії, Німеччині, США анонсували санкції проти Росії за жорстокі дії військових РФ проти мирних мешканців.
  • 6 квітня США запровадили новий пакет санкції проти Росії через вбивства мирних людей військами РФ в Україні. Під санкції потрапили "Сбербанк", "Альфа-Банк", 42 "дочки" "Сбербанку" та шість "дочок" та п’ять суден "Альфа-банку". А також родичі президента РФ Володимира Путіна та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.
  • 7 квітня Конгрес США ухвалив заборону на імпорт нафти й газу з Росії. В середині квітня США запровадили санкційні обмеження щодо найбільшої російської алмазодобувної компанії "Алроса" та 28 дочірніх підприємств АТ "Об’єднана суднобудівна корпорація".
  • В середині травня у США анонсували санкції проти іноземних банків за допомогу Росії.
  • 30 червня Міністерство фінансів США заблокувало активи трасту Heritage, пов'язаного із наближеним до Путіна російським олігархом Сулейманом Керімовим.
  • На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі.

Читайте також

Найближчі місяці стануть критичними у запровадженні антиросійських санкцій — WSJ

"Вони перемагають Росію": Байден заявив, що США продовжать підтримку України

Без санкцій ЄС російські "криваві алмази" й далі будуть на ринку США — очільник Союзу ювелірів України

На початок