Найближчі місяці стануть критичними у запровадженні антиросійських санкцій — WSJ

Найближчі місяці стануть критичними у запровадженні антиросійських санкцій — WSJ

Найближчі місяці стануть критичними у запровадженні антиросійських санкцій — WSJ
Прапор РФ. Getty Images

Санкції проти Росії, запроваджені країнами заходу у зв’язку з її вторгненням в Україну, шкодять обом сторонам, відтак у найближчі місяці стане зрозуміло, хто виграє економічну війну.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

"Аналітики кажуть, що досі Росія страждає більше, оскільки її економіка цього року різко скоротиться, вартість життя різко зросте, а сотні підприємств від McDonald's Corp. до французького автовиробника Renault SA, втечуть. Але США та Європа також несуть великі витрати, в основному через вищі ціни на енергоносії, які, ймовірно, зростуть цієї зими, кажуть аналітики", — йдеться у повідомленні.

При цьому очікується, що безробіття також зростатиме, оскільки центральні банки реагують на інфляційний тиск підвищенням процентних ставок.

Водночас наслідки цього економічного протистояння мають стати зрозумілими вже у найближчі місяці, оскільки Захід також зазнає економічних проблем.

"Найближчі місяці виявляться вирішальними у визначенні того, хто отримає важелі впливу в цій економічній війні, кажуть аналітики, оскільки Росія щосили намагається знайти імпорт для своєї армії та економіки, а західні країни маневрують, щоб замінити російські енергоресурси", — пише видання.

Згідно з нещодавнім звітом британської дослідницької групи Economist Intelligence Unit, війна коштуватиме приблизно 1 трильйон доларів, зазначають журналісти. Наразі ж прогнозується, що світова економіка зросте на 2,8% замість довоєнного прогнозу у 3,9%, при цьому найбільших втрат у виробництві зазнають Італія, Німеччина та Франція, повідомляє EIU.

"Росія випробовує Захід, і Захід відповідає тим самим. Це війна на виснаження — не лише для України та Росії на театрі воєнних дій, а й для моральної рішучості Росії та Заходу, — наводить видання слова ексміністра економіки Тимофія Милованова.

Водночас високопосадовець з адміністрації Байдена у коментарі WSJ заявив, що санкції дають бажаний ефект і що Білий дім вважає, що виграє економічну війну. За словами чиновника, у міру погіршення стану російської економіки президент Володимир Путін зіткнеться зі зростаючим тиском, щоб змусити його змінити курс.

Санкції. Усі останні новини

Що відомо

  • Єврокомісія запропонувала новий пакет санкцій проти РФ. Він включатиме зокрема ембарго на експорт золота. Також Єврокомісія запропонувала продовжити всі чинні антиросійські санкції до кінця січня 2023 року.
  • Об'єднані Арабські Емірати консультуються зі Сполученими Штатами Америки щодо санкцій проти Росії. Втім вони не хочуть "об’єднувати" всіх росіян в одну категорію, оскільки деякі шукають безпечного притулку під час війни в Україні, повідомляє Reuters.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок