Знущались, не давали воду: омбудсман розповів про умови тримання полонених у РФ

Знущались, не давали воду: омбудсман розповів про умови тримання полонених у РФ

Знущались, не давали воду: омбудсман розповів про умови тримання полонених у РФ
. Дмитро Лубінець. Фото: Каріна Бугайченко, Суспільне

Росіяни не видавали українцям, яких утримували в полоні, засоби особистої гігієни, воду та ковдри, а також піддавали їх побиттям та тортурам.

Про це під час брифінгу 28 вересня розповів уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Всі відзначають, що були жахливі умови тримання, місця були не пристосовані до такої кількості (утримуваних — ред.)", — зазначив омбудсман.

За його словами, після того, як полонених привозили у місце тримання, їх піддавали побиттю та тортурам.

"Пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками, вони ламались. Після цього використовували дерев‘яні палки. Заставляли тримати голову опущену вниз, називали це "вудочки опущенні" і били перед всіма на плацу", — розповів посадовець.

Також росіяни не давали полоненим туалетний папір, воду, мило та ковдри. Окрім того, РФ практично не надавала українцям їжу і використовувала голод, як аспект тортур.

"Ми звернули увагу, що всі виходять вкрай виснажені. З моральним духом все було чудово, РФ нікого не зламала. Полонених до останнього, навіть вже на кордоні тримали із зав‘язаними очима. По кожному було заключення лікарів, що їх усіх потрібно на медичне відновлення", — пояснив Лубінець.

Він додав, що звільнені бійці мають пройти процес реабілітації. Після цього кожен ухвалюватиме особисте рішення щодо продовження служби.

"Наступна реабілітація буде надходити від держави на кожного бійця. На це не потрібно збирати додаткові кошти", — підкреслив омбудсман.

Він наголосив, що реабілітація та лікування оплачуватиме держава навіть у тому разі, якщо вона відбуватиметься за кордоном.

За словами Лубінця, нині перед Україною стоїть задача повернути всіх військовополонених та заручників.

"Деталі розкривати не можемо, щоб не нашкодило для подальших обмінів", — підсумував посадовець.

Чи допоміг Червоний Хрест

За словами Дмитра Лубінця, українські військовополонені за весь час, що перебували в умовах тримання, не спілкувались з представниками Міжнародного Червоного Хреста.

"При виході з Азовсталі представниками Червоного Хреста були видані листівки, де потрібно було заповнити персональні дані. Сказали, що потім приїдуть і заберуть. Не забрали", — констатував омбудсман.

Він звернув увагу на те, що Червоний Хрест непублічно визнає, що росіяни не впускають його працівників для перевірки умови тримання полонених.

"Це і сприяє застосуванню таких порушень Женевської конвенції", — підсумував він.

Офіційний представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов додав, що умови утримання українських військовополонених не відповідають Женевській конвенції.

"Якби представників Червоного Хреста допустили, то таких би випадків не було", — підкреслив посадовець.

Що відомо

  • 21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову". Обмін відбувся у Чернігівській області. Загалом з російського полону звільнили 215 військових. З них 108 — бійці "Азову". Також звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повернулись за посередництва Саудівської Аравії.
  • В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука. За словами голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов, екснардеп від "ОПЗЖ" Віктор Медведчук був потрібен ФСБ, бо через нього йшло фінансування агентів РФ в Україні.
  • До спецоперації, крім України, були долучені Польща, Саудівська Аравія, Туреччина.

Читайте також

Україна готує наступні обміни полонених — ГУР

"Якщо це сон — не будіть мене". Сестра звільненого Дмитра Козацького "Ореста" про зустріч після обміну

Полк "Азов" повернув 30 тіл полеглих військовослужбовців та проводить їх ідентифікацію

У російському полоні залишаються понад дві тисячі українців — Верещук

На початок