У російському полоні залишаються понад дві тисячі українців — Верещук

У російському полоні залишаються понад дві тисячі українців — Верещук

У російському полоні залишаються понад дві тисячі українців — Верещук
. Ірина Верещук. Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

У полоні російських окупантів перебувають близько 2,5 тисячі українських військовослужбовців та цивільних.

Про це в інтерв’ю повідомила віцепрем’єрка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук.

"Ми говоримо про 2,5 тисячі полонених. Люди залишаються в полоні, і найгірше — там залишаються цивільні. Вже декілька обмінів поспіль цивільних не відпускають", — зазначила посадовиця.

Вона наголосила, що Росія повинна повернути цивільних українців без процедури обміну.

"Треба ставити питання руба і вимагати відпускати цивільних. Цивільні мають бути повернені, а не обмінені. І серед них є дуже багато жінок", — підкреслила Верещук.

Урядовиця додала, що в полоні досі перебуває велика кількість жінок.

"Жінок в полоні залишилося чимало. Якщо врахувати, що з "Азовсталі" вийшла 131 жінка, то уявіть собі, скільки жінок у неволі. Повернули лише декілька. Жінок треба визволяти, з ними поводять себе страшно. Вони знущаються, вони б'ють наших жінок, вони тортурують наших жінок. Світ не має мовчки дивитися і спостерігати, коли вбивають наших жінок в тюрмі", — зауважила віцепрем’єрка.

Ірина Верещук розповіла, що обмін полоненими, який відбувся 12 вересня, був дуже очікуваним і важливим для неї.

"Я про все знала, і спостерігала цю критику — та не могла говорити. Однак я знала, яка робота проводиться, наскільки президент заангажований в те, що відбувалося за зачиненими дверима. Я знала, що він шукає можливості через треті країни, знаючи, що Путіну не можна довіряти ані хвилини, ані секунди. Ми знайшли шлях через інші країни для цього обміну. І Саудівський принц, і Ердоган, всі долучилися — і маємо результат", — підкреслила урядовиця.

Окрім того, Верещук подякувала польському фонду ім. Климентія Шептицького, який надає кошти жінкам, звільненим з полону.

"До кінця місяця наші дівчата отримують по 80 тисяч гривень. Кожна жінка, звільнена з полону, отримає ці кошти. Це ще один вияв любові поляків до українців", — додала віцепрем’єрка.

Що відомо

  • 21 вересня Україна повернула 215 військовополонених. З російського полону звільнили 205 українських військових. З них 108 — бійці "Азову". Крім українських військових, звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.
  • Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно з домовленостями до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.
  • В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука. За словами голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов, екснардеп від "ОПЗЖ" Віктор Медведчук був потрібен ФСБ, бо через нього йшло фінансування агентів РФ.
  • До спецоперації, крім України, були долучені Польща, Саудівська Аравія, Туреччина.

Читайте також

Україна працює над формулою обміну "всіх на всіх" – Подоляк

Енциклопедії в 5 років, історичні книжки, писання віршів і малювання. Про звільнену з полону "Пташку" розповідає мама

Звільнені з полону іноземці хочуть знов воювати за Україну ― представник ГУР

Омбудсмен заявив, що Червоний Хрест не слідкував за умовами утримання українських військовополонених

На початок