Батальйон "Відень": журналісти виявили у столиці Австрії українських політиків, бізнесменів та суддю

Батальйон "Відень": журналісти виявили у столиці Австрії українських політиків, бізнесменів та суддю

Доповнено
Батальйон "Відень": журналісти виявили у столиці Австрії українських політиків, бізнесменів та суддю
. Ексголова Конституційного суду Олександр Тупицький у Відні. Скріншот з відео "Української правди"

На тлі російської агресії проти України у столиці Австрії Відні оселилися українські громадяни, серед яких — суддя Конституційного суду Олександр Тупицький, проросійський політик Євген Мураєв, низка українських бізнесменів та члени їхніх родин.

Про це повідомляється у розслідуванні "Української правди".

"Високий рівень життя і оптимальна відстань від українських кордонів зробили Відень головним європейським притулком для тих, у кого є гроші і немає бажання жити в Україні, допоки триває війна. І таких українців насправді виявилося дуже багато", — зазначається в повідомленні.

За словами автора розслідування Михайла Ткача, на вулицях Відня помітно багато дорогих автівок з українськими номерними знаками.

"Помічаєш, як австрійці, місцеві, реагують на українські автівки преміум-класу. Видно, як вони дивуються тому, що, по-перше, біженці бувають такими, а по-друге, що багатих біженців з України, бідної країни, так багато", — каже він.

Зокрема, на одній із центральних вулиць Відня журналісти помітили білу BMW з українськими номерами. За її кермом перебував колишній голова Конституційного суду Олександр Тупицький. У березні журналісти проєкту "Схеми" повідомляли, що Тупицький залишив Україну без проходження паспортного контролю попри призовний вік — 59 років.

Читайте також: Колишнього голову КСУ Тупицького оголосили в розшук ще в одній справі — ОГПУ

У коментарі журналістам "Української правди" Тупицький повідомив, що перебуває у Відні вже тривалий час, нерухомості не має, тому змушений орендувати квартиру. Він заявляє, що виїхав разом із дружиною, яка мала народити дитину. Тупицький також стверджує, що виїхав легально та має довідку про те, що він не підлягає мобілізації. Суддя вважає, що відмітку про перетин кордону видалили співробітники Державного бюро розслідувань, щоб дискредитувати його.

Також журналісти знайшли у Відні депутата Верховної ради від "Слуги народу" Андрія Холодова, який є чинним заступником голови парламентського комітету з питань фінансів. Маєток Холодова, який також є кумом політика Віктора Медведчука, розташований неподалік від маєтку олігарха Дмитра Фірташа. На території будинку розслідувачі помітили Range Rover з українськими номерними знаками.

Як зазначається в розслідуванні, Холодов не з’являється на останніх засіданнях Верховної ради. Журналісти з’ясували, що він перебував у Відні щонайменше протягом тижня. Під час спілкування з ними Холодов підтвердив, що перебуває в Австрії "якийсь час" та пояснив, що пропустив парламентські засідання "з особистих причин".

"Декілька днів я можу завітати й бути тут. Чому я не можу бути тут?", — зауважив нардеп.

Журналісти припускають, що Холодов може виїздити за кордон як волонтер.

Наступним політиком, якого шукали журналісти, став Євген Мураєв. За інформацією кількох джерел УП, екснардеп втік до Європи попри те, що публічно обіцяв залишатись в Україні. Розслідувачам вдалося помітити його дружину, якій австрійська поліція виписала штраф за порушення правил паркування.

Також у місті знайшли соратників бізнесмена з Дніпра Олександра Петровського, а також його дружину, яка їздить на автівці, зареєстрованій на брата підприємця.

"Самого Петровського ми так і не знайшли у Відні, але, за інформацією джерел УП, бізнесмен та його оточення залишили країну на початку повномасштабного вторгнення, і в цей час також перебували в австрійській столиці", — зазначається в розслідуванні.

Окрім того, журналісти помітили у Відні біля готелю Ritz-Carlton кортеж і охорону олігарха Дмитра Фірташа, який перебуває тут із 2014 році в очікуванні на рішення суду про його екстрадицію до США у справі про хабарництво.

Журналісти сподіваються, що їхнє розслідування допоможе правоохоронцям з’ясувати, яким чином зазначені політики та посадовці опинились за кордоном під час війни.

Що сказали в ДБР

У Державному бюро розслідувань прокоментували публікацію "Української правди", пообіцявши перевірити законність перетину державного кордону фігурантами журналістського розслідування.

"Працівники ДБР перевірять інформацію журналістів, викладену у другій частині розслідування "Української правди" щодо виїзду за кордон під час російської агресії військовозобов’язаних громадян України", — зазначається в повідомленні пресслужби Бюро.

Перевірку планують провести в межах кримінального розслідування про "батальйон Монако" — українських політиків, бізнесменів і посадовців, які нині перебувають у Князівстві Монако та про яких також раніше повідомляли журналісти УП. Окрему увагу при цьому приділять ролі посадовців правоохоронних органів.

Окрім того, у ДБР повідомили, що розпочали розслідування щодо перетину кордону одним із фігурантів журналістського розслідування — йдеться про ексголову Конституційного суду Олександра Тупицького.

"У ході досудового розслідування слідчі ДБР встановили, що він залишив межі України без проходження передбаченого законодавством прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон. Також не була з’ясована наявність або відсутність підстав для тимчасового обмеження Тупицькому у праві виїзду за кордон", — йдеться у дописі.

Кримінальна справа відкрита за статтею 332 ККУ — "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України".

"Слідство зафіксувало перебування Тупицького в Австрії у центі Відня поруч із автомобілем, зареєстрованим на дружину. Натомість за інформацією Державної прикордонної служби, у законний спосіб Тупицький державний кордон України не перетинав", — наголосили в ДБР.

Правоохоронці з’ясовують, хто та за яких обставин допоміг Тупицькому залишити межі України.

Що відомо

  • 17 серпня працівники ДБР розпочали досудове розслідування за фактом, оприлюдненим у журналістському розслідуванні "Української правди" щодо виїзду до Монако десятків українських бізнесменів та політиків всупереч тому, що вони є військовозобов'язаними.
  • Раніше "Українська правда" оприлюднила журналістське розслідування, проведене співробітниками видання на Лазурному березі Франції. У ньому зазначається, що на тлі війни в Україні у Монако, Монте-Карло та Ніцці облаштувалися десятки "VIP-біженців" — українських бізнесменів та політиків.
  • Вже 19 серпня був оприлюднений список підозрюваних: у ньому понад 80 осіб, серед яких народні депутати, бізнесмени та члени їх родин, зокрема олігарх та політичний діяч Ігор Суркіс, нардеп від розпущеної ОПЗЖ Вадим Столар тощо.

Читайте також

"Батальйон Монако": нардепів-"біженців" хочуть позбавити мандатів

"Батальйон Монако": Столар пояснив, як опинився за кордоном під час війни

На початок