Часткова мобілізація у РФ: у Думі пояснили, навіщо її запровадили та кому вручатимуть повістки

Часткова мобілізація у РФ: у Думі пояснили, навіщо її запровадили та кому вручатимуть повістки

Часткова мобілізація у РФ: у Думі пояснили, навіщо її запровадили та кому вручатимуть повістки
. Російські військовослужбовці блокують Прикордонну частину у Балаклаві.Фото: УНІАН

Голова комітету Державної думи РФ з оборони Андрій Картаполов розповів деякі подробиці часткової мобілізації, про початок якої у середу, 21 вересня, заявив російський президент Володимир Путін.

Про це повідомляє ТАСС.

Картаполов заявив, що оголошена часткова мобілізація торкнеться насамперед військовозобов'язаних першого розряду — солдатів, сержантів, прапорщиків, мічманів до 35 років та молодших офіцерів до 45 років.

"У нас є розряди військовозобов'язаних, що перебувають у запасі, їх три. Перший розряд — це солдати, сержанти, прапорщики, мічмани до 35 років, а молодші офіцери до 45. Другий розряд – солдати, сержанти, прапорщики, мічмани до 45 років та молодші офіцери до 50. І третій – 50 та 55 років", — сказав Картаполов.

За його словами, насамперед "зараз йдеться про військовозобов'язаних першого розряду".

Мобілізація може торкнутися деяких випускників військових кафедр, якщо їхні військово-облікові спеціальності будуть необхідні для цілей "спеціальної військової операції".

"Якщо ні — то вони спокійно працюватимуть у народному господарстві, на підприємствах ВПК або пов'язаних з ним", — зазначив Картаполов.

Голова комітету Держдуми з оборони нагадав, що "йдеться про призов на військову службу трохи більше ніж 1% від загального складу військовозобов'язаних у країні". Це військовозобов'язані, які мають необхідні військово-облікові спеціальності, бойовий досвід та служили у збройних силах РФ.

Часткова мобілізація у РФ має на меті формування нових з'єднань та частин для посилення захисту держкордону та створення "оперативної глибини" на напрямках "спеціальної військової операції" в Україні.

"Йдеться не про заклик строковиків, студентів та інших, хто має право не бути мобілізованим згідно із законом про мобілізацію", — підкреслив глава комітету.

Додаткових обмежень на виїзд із Росії, а також на переміщення між суб'єктами РФ для громадян, які підлягають частковій мобілізації, вводитися не буде.

"У нас часткова мобілізація, вона стосується не всієї країни, а її частини, тому додаткових обмежень, на мій погляд, ніяких вводитися не буде", — сказав він.

Андрій Картаполов наголосив, що таким громадянам також можна переміщатися з регіону до регіону: "Ще раз наголошу, це часткова мобілізація, вона стосується якоїсь частини нашої країни, не повної. Тобто будуть якісь обмеження, там де проводитиметься спеціальна військова операція, але вона не стосується всієї країни", — додав депутат.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".

Читайте також

Ядерні погрози, часткова мобілізація в РФ та "референдуми". Що сказав Путін у зверненні

Шойгу: "втрати Росії в Україні становлять 5937 осіб, мобілізують 300 тисяч"

В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми"

Псевдореферендуми, звернення Путіна, Україна в ООН. 210-й день війни. Онлайн

На початок