В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми"

В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми"

В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми"
. Путін під час виступу перед олімпійськими спортсменами РФ, Москва, 26 квітня 2022 року. Фото: АР

Кремль хоче використати сфальсифіковані результати оголошених 20 вересня фіктивних референдумів на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей для спроби незаконної анексії всіх окупованих Росією частин України. Також, імовірно, російська влада оголосить неокуповані частини Донецької, Херсонської та Запорізької областей частиною Росії.

Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Плани Кремля з анексії націлені насамперед на внутрішню аудиторію, зазначили аналітики. Президент РФ Володимир Путін, ймовірно, сподівається покращити можливості формування російських військ, закликаючи росіян добровільно піти на війну, щоб “захистити” нещодавно заявлені території Росії.

“Путін і його радники, очевидно, зрозуміли, що нинішніх російських сил недостатньо, щоб завоювати Україну, і що зусилля зі швидкого створення великих сил шляхом добровільної мобілізації досягають кульмінації, не відповідаючи потребам російських військових”, — йдеться у звіті.

Тож Путін, ймовірно, створює правові та інформаційні умови для покращення формування російської армії, стимулюючи добровільний призов, зазначили аналітики.

“Путін може вірити, що він може звернутися до російського етнонаціоналізму та захисту нібито “російських народів” і претендувати на “російську землю”, щоб створити додаткові сили добровольців”, — йдеться у звіті.

Така риторика Путіна може посилюватися частково через те, що Кремль не може дозволити собі стимули, як-от премії та пільги при працевлаштуванні, які він уже обіцяв російським новобранцям.

Водночас Путін також додав нові та суворіші покарання, намагаючись стримати ризик розпаду російських військових підрозділів, які воюють в Україні та ухиляються від призову в Росії. 20 вересня Кремль пришвидшив ухвалення нового закону через Державну Думу в обхід звичайних парламентських процедур. Цей закон різко посилив покарання за дезертирство, відмову від призову та непокору.

Разом із тим ISW не помітив жодних доказів того, що Кремль найближчим часом має намір змінити свою практику призову.

“Кремль вживає заходів для прямого збільшення формування збройних сил шляхом продовження добровільної мобілізації та розширення своїх законних повноважень для розгортання російських призовників, які вже є у збройних силах, воювати в Україні”, — йдеться у звіті.

Інші ключові висновки ISW:

  • Українські сили продовжували перешкоджати зусиллям Росії відновити наземні лінії зв’язку через річку Дніпро в Херсонській області.
  • Ймовірно, російські війська атакують українську гідротехнічну інфраструктуру в Харківській та Луганській областях, щоб загрожувати українським позиціям уздовж річки Сіверський Донець.
  • 20 вересня російські війська здійснили наземний обстріл Донецької області.
  • Російські війська 20 вересня не проводили підтверджених наземних атак на захід від Гуляйполя та продовжували звичайні артилерійські удари по всій Запорізькій області.
В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми" і чи він оголосить загальну мобілізацію
Фото: з сайту ISW

Читайте також

Псевдореферендуми, звернення Путіна, Україна в ООН. 210-й день війни. Онлайн

Окупанти оголосили "референдуми" у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Що відомо

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

На початок