Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир'я

Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир'я

Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир'я
Вірменський солдат. Міноборони Вірменії

Вірменія та Азербайджан досягли домовленості про перемир'я. Про це в етері Громадського телебачення Вірменії повідомив секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян.

"Завдяки залученості міжнародної спільноти, вдалося досягти домовленості про перемир'я з 20.00 (19.00 за Києвом) 14 вересня. Сподіваємося, що Азербайджан буде дотримуватися цієї домовленості", — сказав він.

Водночас Григорян зазначив, що жодного документа чи угоди, яка готується до підписання з Баку, не існує.

Підтвердження інформації про перемир'я з боку Азербайджану поки що не надходило.

У ніч на 13 вересня на кордоні між Азербайджаном та Вірменією поновилися бойові дії, Баку та Єреван звинуватили один одного в ескалації. У відповідь Рада безпеки Вірменії звернулась по допомогу до Росії та Організації договору про колективну безпеку, а прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів розмову з президентом Росії.

ОДКБ заявила, що планує відправити місію у Вірменію для "оцінки ситуації" на тлі нещодавнього чергового загострення на азербайджано-вірменському кордоні.

Під час виступу у парламенті країни Пашинян заявив, що через поновлення бойових дій загинули щонайменше 49 людей, а наступного дня повідомив про 100 загиблих. Згодом Міністерство закордонних справ РФ повідомило, що сторони домовились про припинення вогню за посередництва Росії.

Що відомо

  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році.
  • 10 листопада 2020 року Азербайджан та Вірменія підписали мирну угоду між двома країнами після останньої війни за Нагірний Карабах, яка тривала 44 дні. Договір підписали за посередництва Росії, 26 листопада 2021-го, президенти Азербайджану, РФ та прем'єр-міністр Вірменії. Вони домовилися завершити демаркацію та делімітацію азербайджано-вірменського кордону, розблокувати транспортні коридори та продовжити розмінування територій.
  • У листопаді 2021 року Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв під час переговорів у Сочі домовилися про створення комісії з демілітаризації вірмено-азербайджанського кордону та розблокування транспортних коридорів у регіоні.
  • У травні 2022 року у вірменському Єревані знову відбулися акції протесту на тлі квітневої заяви прем’єр-міністра Нікол Пашиняна про можливість підписання з Азербайджаном мирної угоди щодо статусу Нагірного Карабаху.
  • 2 серпня Азербайджан виступив з вимогою звільнити Лачинський коридор, що з'єднує Республіку Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. У Вірменії відповіли відмовою. На цьому тлі розпочалася ескалація конфлікту на лінії зіткнення.
  • 26 серпня президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв повідомив, що азербайджанці повернулися в місто Лачин.

Читайте також

Причина конфлікту, чи втрутиться ОДКБ, де ідуть бої: експерти — про загострення між Азербайджаном та Вірменією

На початок