Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн

Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн

Оновлено
Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
. Український військовий грається з собакою, звільнена від військ РФ територія Харківської області, Україна, 12 вересня 2022 року. Фото: АР

14 вересня — 203-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Росія завдала ракетного удару по Кривому Рогу. За попередніми даними, армія РФ випустила по Кривому Рогу вісім крилатих ракет. Російські війська атакували гідротехнічні споруди внаслідок чого рівень води в річці Інгулець піднявся на 2,5 метра, а місто частково лишилося без водопостачання.
  • Починаючи з 6 вересня ЗСУ звільнили на Харківщині близько 8500 квадратних кілометрів території, близько 388 населених пунктів, близько 150 тисяч людей.
  • Президент України Володимир Зеленський прибув до звільненого Ізюма Харківської області. Там офіційно підняли український прапор. Зеленський повідомив, що на деокупованій території близько 4000 кв. кілометрів досі тривають стабілізаційні заходи. Загалом українські військові звільнили понад 300 населених пунктів Харківської області за тиждень контрнаступу.
  • Кабінет міністрів затвердив проєкт бюджету на 2023 рік. Пріоритет — оборона.
  • Міжнародний валютний фонд виділив 1,4 мільярда доларів додаткової підтримки Україні.
  • В Офісі президента України 13 вересня презентували перший документ щодо гарантій безпеки для України. Пакет гарантій містить як превентивні заходи, так і заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет України. У Росії вважають, що безпекові гарантії України спрямовані на "ескалацію" і начебто означають "накачування України західними озброєннями".
  • Шольц півтори години говорив із Путіним. Канцлер Німеччини наголосив, що Росія повинна вивести свої війська з України і визнати її суверенітет та територіальну цілісність, інакше "дипломатичне рішення є немислимим". Путін у розмові з Шольцом говорив про "кричущі порушення українською стороною гуманітарного права, безперервні обстріли Донбасу та ЗАЕС".

Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з Зеленський у Києві

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що сьогодні вирушить до Києва для зустрічі з президентом Зеленським. Зокрема мають обговорити введення України до зони безкоштовного європейського роумінгу.

Суспільне завершує текстовий онлайн 14 вересня. Хроніку 204-го дня війни — читайте тут.

Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
Українські захисники в Ізюмі. 14 вересня, 2022. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

З'явилося відео вербування імовірно "кухарем Путіна" Пригожиним російських в'язнів

Прихильники російського опозиціонера Олексія Навального, які роблять канал "Популярна політика", опублікували відео, на якому імовірно бізнесмен, відомий як "кухар Путіна" Євген Пригожин вербує ув'язнених у ПВК Вагнера для участі у війні в Україні.

На відео, яке також з’явилося у групах найманців, чоловік схожий на Пригожина виступає перед в’язнями у російській колонії. Коли і де було записане відео невідомо.

Він зокрема говорить, що йому потрібні "лише штурмовики".

"У мене є в ПВК літаки кількох типів, є РСЗО, є танки, є все, що необхідне для того, щоб ефективно наступати… Після того, як я вам усе розповім, пройде співбесіда… Загиблі, тіла відвозяться у те місце, яке ви вказуєте у своєму заповіті. Всіх ховають на алеях героїв, де вона є. Через пів року йдете додому, отримавши помилування. Ті, хто хоче лишитися з нами – лишається з нами, тому варіантів повернутися на зону немає ніяких".

У якій саме колонії зроблено запис, не уточнюється, ймовірно, це ІЧ-6 у Марій Ел.

У Харкові пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

Між Харковом і Балаклією відзавтра курсуватиме рейковий автобус — УЗ

У Харківській області з 15 вересня Укрзалізниця запускає рейковий автобус, що курсуватиме між Харковом та Балаклією.

"Укрзалізниця повертає залізничне сполучення на деокуповану Харківщину. З 15 вересня між Харковом та Балаклією почне курсувати рейковий автобус. Для відновлення сполучення залізничники оперативно відновили міст і десятки пошкоджених колій та контактних мереж", — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що поїзд №6403/6402 Харків — Балаклія — Харків вирушатиме щодня з Харкова о 07:00 та прибуватиме до Балаклії о 08:55. Відправлення поїзда з Балаклії відбуватиметься о 09:15, прибуття до Харкова — об 11:10.

Поїзд №6407/6404 вирушатиме щодня з Харкова о 15:50 та прибуватиме до Балаклії о 17:40. Час відправлення з Балаклії — 18:00, прибуття до Харкова — о 19:55.

Повідомляється, що поїзд робитиме зупинки на станціях Основа, Жихор, Зміїв, Занки та Шебелинка. "На маршруті використовуватиметься зручний рейковий автобус", — додали в УЗ.

Вартість проїзду з Харкова до Балаклії становитиме 29 грн. Квитки можна придбати в касах та у провідників під час подорожі.

8 вересня президент Володимир Зеленський опублікував відео, на якому українські війська звітують про виконання наказу визволити від російських загарбників Балаклію. 14 вересня у визволену Балаклію прибув перший тестовий поїзд Укрзалізниці.

На деокупованих територіях створюють фортифікаційні споруди для захисту від повторного захоплення — Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що на деокупованих територіях удосконалюють і створюють фортифікаційні споруди для захисту від повторного захоплення.

"На деокупованих територіях негайно створюють фортифікаційні споруди для того, щоб їх захистити від повторного захоплення", — сказав Шмигаль на пресконференції в середу.

Прем'єр зазначив, що хоча на тих територіях і є якісь оборонні споруди, але влада робить їх більш правильними та капітальними.

ЗСУ звільнили Киселівку на околицях Херсона

Про це повідомив голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

"Вчора був деокупований населений пункт Киселівка, який розташований в безпосередній близькості до самого обласного центру. Єдиний населений пункт, який розділяє на сьогодні українську армію місто Херсон, це славнозвісна Чорнобаївка", – повідомив Самойленко в єдиного телемарафону.

Ракетний удар РФ по Кривому Рогу: на місці удару спостерігається виток води 100 м. кубічних в секунду

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"На місці удару спостерігається виток води 100 м. кубічних в секунду. Це значний об'єм. А рівень води в річці Інгулець змінюється за годину. Ми чітко усвідомлюємо масштаби задач, які стоять перед нами для ліквідації наслідків ракетних ударів", — написав Тимошенко у Telegram.

Поблизу Одещини сили ППО відігнали російську авіацію

В небі над морем, поблизу Одещини, сили ППО відігнали авіацію противника, повідомила речниця пресцентру Cил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Під час активності ворожої авіації в небі над морем, поблизу Одещини, силами протиповітряної оборони упереджено ракетну атаку по регіону. Не втрачаємо пильності. Підступність ворога невичерпна. Сигнали повітряної тривоги не ігноруйте", — зазначила вона.

Щомісяця Україна витрачає 2000 гривень на утримання одного полоненого

Про це Суспільному повідомила заступниця міністра Юстиції Олена Висоцька.

"Женевська конвенція передбачає, що це мають бути умови в яких живуть, харчуються і медично обслуговуються офіцерів збройних сил країни, яка утримує в полоні. Тобто ці стандарти дещо вищі, ніж у звичайних засуджених українців. Женевська конвенція має саме пріоритет в цьому і ми маємо дотриматись саме цих умов. Що це означає на практиці? Це окремо виділені приміщення, вони (полонені - ред.) жодним чином не мають перетинатися з іншими нашими мешканцями (ув’язненими чи тимчасово утримуваними українцями - ред.). Ми маємо їм забезпечити повну охорону, світло, тепло, постіль, харчування. Неважливо, яке звання у військовополоненого — він утримується як офіцер", — розповіла Висоцька.

Вона додала, що медичне забезпечення залежить від того, в якому стані полонений: "Чи він був поранений, чи ні. Якщо є поранений — йому надається медичне забезпечення. Якщо подивитися, наприклад кадри з обмінів, це дуже характеризує Україну. Росіяни на обмін йдуть з білими бинтами, в нормальному одязі".

Урядовиця також розповіла про видатки на утримання полонених: "Рахуються капітальні видатки на те, щоб табір запрацював, обладнання для нього і таке інше. Взагалі кількість видатків вони рахуються всі, а потім діляться на кількість військовополонених. Але кількість не стала, вони плаваюча: відбуваються обімни, відбуваються надходження нових. В середньому приблизно 2 тис. грн на місяць. В полоні в середньому росіяни перебувають 2-3 місяці".

Запасів і газу, і вугілля достатньо, щоб пройти цю зиму — Офіс громад при Мінрозвитку

В уряді готуються до напруженої зими та ситуації з опаленням, хоча наразі, запасів і газу, і вугілля достатньо, щоб пройти цей сезон. Про це заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" старший експерт Офісу підтримки реформ міністерства розвитку громад і територій України Андрій Саук.

"Ворог зруйнував частину промисловості. Ми готуємося до того, що можуть бути обстріли, і можуть бути ситуації, коли будуть використовуватися автономні котельні, які будуть пересуватися з місця на місце і обігрівати ті будинки, які залишилися без тепла. Або готуються пункти обігріву муніципалітетами. Щодо температури в житлових приміщеннях, температура залишиться, як і минулого року, на рівні 18 градусів", — розповів експерт.

За його словами, держава за допомогою іноземних партнерів організовує заходи, щоб відбувалися закупівлі пересувних котелень, генераторів тощо: "Всі мають бути забезпечені теплом, і держава готова це робити. Але ресурсів на всіх не вистачить. Тому нам треба бути готовими допомагати тим містам і громадам, де будуть відбуватися обстріли або інші надзвичайні ситуації, які будуть потребувати термінової реакції. Але техніка безпеки дуже важлива. Раджу в кожну квартиру придбати вогнегасник. Мережі теплопостачання в Україні є дуже зношеними. І це є величезною проблемою".

Під окупацією лишається близько 6% Харківщини

Про це розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під час візиту президента 4 вересня. За його словами, на деокупованих територіях відновлюють лінії електропостачання, мобільний зв’язок та роботу медичних установ.

"Під час наради також було зосереджено увагу на питанні функціонування ТЕЦ і ТЕС у Харківській області. Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні, в умовах війни, необхідно розробити план заходів щодо забезпечення резервних потужностей системи енергопостачання", — йдеться у повідомленні.

ЄС продовжив дію санкцій проти осіб з РФ відповідальних за війну в Україні

Санкції подовжено строком на шість місяців — до 15 березня 2023 року.

"Обмежувальні заходи передбачають обмеження на поїздки фізичних осіб, заморожування активів і заборону на надання коштів або інших економічних ресурсів включеним до переліку фізичним і юридичним особам. Санкції будуть як і раніше застосовуватися щодо 1206 фізичних і 108 юридичних осіб, багато з яких є мішенями у відповідь на невиправдану і неспровоковану військову агресію Росії проти України", — сказано в офіційному журналі ЄС.

Зеленський прокоментував ракетний удар армії РФ по Кривому Рогу

Про це президент написав у Telegram.

"Країна-терорист і далі воює проти мирного населення. Цього разу – ракетні удари по гідротехнічних спорудах і спроба затопити Кривий Ріг", — зазначив президент.

Удар по Кривому Рогу: рівень води в Інгульці піднявся на 2,5 метри

Про це Суспільному розповіли місцеві мешканці.

ЗСУ вдарили по пунктах управління, районах зосередження живої сили та техніки РФ на півдні

Про це повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

"Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки противника", — написав він у Telegram.

За його словами, також підтверджено знищення чотирьох реактивних систем залпового вогню "Град" у Херсонській області, які потрапили до зони ураження 12 вересня поточного року та продовольчого складу окупантів у Докучаєвську.

Шольц вважає, що Путін не змінив ставлення до війни в Україні

Про це федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив журналістам у Берліні, коментуючи свою телефонну розмову з Путіним напередодні, яка тривала майже півтори години.

"На жаль, я не можу сказати, що там з'явилося усвідомлення, що було помилкою розпочинати цю війну, і що там є нове ставлення", — сказав Шольц.

Він також додав, що все одно вважає за правильне спілкуватися з російським лідером і доносити до нього свою позицію. Німецький канцлер "глибоко переконаний, що Росія має відійти, повинна вивести свої війська з тим, щоби мир отримав шанс у регіоні, і це — єдина можлива перспектива".

Німеччина передала Україні додаткові установки Gepard

Як повідомляється у звіті уряду Німеччини, Україні передані ще 4 зенітні самохідні артилерійські установки Gepard та 65 рефрижераторів для медичних поставок. Таким чином, загальна кількість установок Gepard, які Німеччина надала Україні, досягла 24 штук, а кількість рефрижераторів – 67.

"В рамках бюджетного процесу на 2022 рік фінансування ініціативи з підвищення кваліфікації було збільшено в цілому до 2 мільярдів євро на 2022 рік. Додаткові кошти будуть спрямовані, в першу чергу, на підтримку України. Водночас вони використовуються для фінансування збільшених обов'язкових внесків Німеччини до європейського фонду миру (EPF), з коштів якого, своєю чергою, можуть бути відшкодовані витрати держав-членів ЄС на надання допомоги Україні", — сказано у звіті.

Через ракетний удар по гідроспорудах Кривого Рогу піднявся рівень води в Інгульці

За попередніми даними, армія РФ випустила по Кривому Рогу вісім крилатих ракет, заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

За його словами, російські війська направили максимальну кількість зброї на гідротехнічні споруди. Мета – спроба створити надзвичайну ситуацію, зазначив Кирило Тимошенко.

Кореспонденти Суспільного з місця подій повідомляють, що через влучання російських ракет у гідротехнічні споруди рівень води в річці Інгулець піднявся.

В ОП назвали потреби України для закінчення війни

Про це повідомив у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Необхідні: 1.MLRS (руйнування тилової логістики). 2.Танки та БТРи (звільнення території). 3.ППО/ПРО (захист критичної інфраструктури). 4.Безпілотники (наведення, точкове ураження)", — написав Подоляк.

Коригувальницю вогню по позиціях ЗСУ з Лисичанська засудили до 12 років за ґратами

Як повідомили в пресслужбі Луганської обласної прокуратури, 27-річна мешканка Лисичанська передавала російській армії координати розташування у місті військовослужбовців та техніки ЗСУ, а також повідомляла про наслідки роботи російської артилерії та фотографувала руйнування інфраструктури після обстрілів. В прокуратурі зазначили, що відомості інформаторка пересилала через месенджер з особистого мобільного телефону.

"Засуджена була одним із модераторів телеграм-групи, де обмінювалися розвідданими про дислокацію та пересування ЗСУ на території Луганщини. У ній обговорювалися обстріли Лисичанська та Сєвєродонецька з позначенням адрес та місць влучання снарядів, а отримані відомості модератори надсилали ворогу", — йдеться в повідомленні.

Удар по Кривому Рогу росіяни завдали ймовірно ракетами Х-101

За повідомленням оперативного угруповання військ "Каховка", удар по Кривому Рогу завдали ймовірно ракетами Х-101 з Ту-95МС.

"Влучання західна околиця м. Кривий Ріг. Втрати та руйнування уточнюються", — йдеться у повідомленні.

Група країн-кредиторів відтермінувала для України боргові виплати

Про це повідомили у Міністерстві фінансів США.

Призупинення обслуговування боргу офіційними кредиторами послабить тиск на Україну й дозволить уряду збільшити соціальні витрати перед обличчям невиправданої і неспровокованої агресії Росії, — йдеться у повідомленні.

"Сьогодні ми виконали наше зобов'язання перед Україною про відстрочення обслуговування боргу, що дозволить уряду України направити додаткові ресурси на свої внутрішні потреби і добробут українського народу. Як і у випадку з нашою бюджетною підтримкою України на загальну суму 8,5 мільярда доларів, відстрочка обслуговування боргу — це ще один спосіб, яким Сполучені Штати підтримують Україну в її боротьбі з жорстокою війною Росії", — заявила міністерка фінансів Дженет Єллен.

До групи кредиторів України входять: Канада, Франція, Німеччина, Японія, Сполучене Королівство та Сполучені Штати Америки. Спостерігачами в групі є Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

Роcія переміщує системи ППО вглиб окупованих територій та погрозами змушує солдатів іти на передову

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"В результаті успішних дій Сил оборони та знищення великої кількості живої сили противника, морально-психологічний стан окупантів вкрай низький. Командування підрозділів окупаційних військ погрозами відправки на позиції переднього краю без зброї намагається примусити особовий склад брати участь у бойових діях. Як наслідок, до 50 мобілізованих військовослужбовців окупаційних військ з міста Горлівка написали рапорти про відмову від подальшої участі у бойових діях", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі додали, що для збереження окремих зразків військової техніки командування підрозділів протиповітряної оборони РФ намагається організувати евакуацію систем ППО вглиб тимчасово захоплених територій та до Російської Федерації: "У ніч з 11 на 12 вересня, в Луганській області, були помічені колони з комплексами С-300 та “Бук”, що рухалися з населеного пункту Лутугине у напрямку російсько-українського кордону".

Протягом поточної доби, зафіксовано 8 ракетних, 4 авіаційних удари та 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню армійців РФ.

На Сіверському напрямку росіяни обстріляли із танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Сеньківка і Блешня Чернігівської області та Степне і Нововасилівка Сумської області.

На Харківському напрямку інтенсивність російських обстрілів значно знизилася. Вогневого впливу зазнали населені пункти Басове та Куп’янськ.

На Краматорському напрямку – військові РФ обстрілювали райони населених пунктів Яремівка, Тетянівка, Райгородок, Дронівка, Крива Лука, Сіверськ, Верхньокам’янське, Званівка, Спірне та Білогорівка.

На Бахмутському напрямку – райони населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Миколаївка Друга, Зайцеве, Нью-Йорк, Юр’ївка та Веселе. На Авдіївському напрямку – Уманське, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Запорізькому напрямку – війська РФ обстріляли населені пункти Богоявленка, Зелене Поле, Новопіль, Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар, Павлівка, Полтавка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів та Малі Щербаки. На Південнобузькому напрямку – росіяни вели обстріли у районах населених пунктів Високопілля, Зарічне, Кам’яне, Архангельське, Партизанське, Андріївка, Білогірка, Сухий Ставок, Тернові Поди, Благодатне, Мирне та Таврійське.

На Донецькому напрямку війська РФ не полишають спроб просунутися вглиб нашої території. Сили оборони відбили атаки в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

За добу авіація Сил оборони здійснила 11 ударів — уражено шість позицій та місць скупчення живої сили і техніки РФ, три позиції зенітних ракетних комплексів, збито один російський літак. Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки РФ. Окрім того, підтверджено знищення чотирьох реактивних систем залпового вогню “Град” в Херсонській області, що потрапили у зону ураження 12 вересня поточного року, та продовольчого складу окупантів у Докучаєвську.

Вийшов документальний фільм про жінок, які були вимушені покинути Україну

Українське медіа "СЛУХ" і відеопродакшн KNIFE! Films презентували трейлер документального фільму "Далі" — про українок, які через повномасштабне вторгнення Росії були вимушені покинути батьківщину.

"До подій 24 лютого, коли ми чули слово "війна", то в нашій уяві виникали місця бойових дій, окопи, кров, смерть. Але після повномасштабного вторгнення це слово стало для нас багатофункціональним. (...) Люди опинилися у життєвих ситуаціях, місцях та обставинах, у яких не думали, що колись опиняться. Їм потрібно будувати нове життя: облаштовуватися на новому місці, вчити мову, починати все спочатку. Вони готові вступати на новий шлях і за цим цікаво спостерігати. Ось про це фільм "Далі", — говорить режисер фільму Артем Григорян.

Прем’єра відбулася 14 вересня 2022 на Youtube-каналі проєкту.

Росіяни поцілили ракетами у передмістя Запоріжжя

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Старух.

"Ворог поцілив двома ракетами у передмістя обласного центру. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Саме гучні звуки цих прильотів будо нещодавно чутно в Запоріжжі. Дотримуємось правил повітряної тривоги, вони рятують життя", — написав Cтарух у Telegram.

Письменниця Джоан Роулінг поширила відео Суспільного про звільнення села в Україні

Відео письменниця опублікувала в Twitter. У роліку знята зустріч голови Дергачівської сільської ради В'ячеслава Задоренка, який вступив до лав ЗСУ, зі своєю мамою в одному із деокупованих сіл.

"Слава Україні", — написала Роулінг.

У російському Воронежі та Ростові вирішили не святкувати Дні міста

Як передає російський сайт РБК, влада Воронежа і Ростова-на-Дону вирішила не проводити "у звичному форматі" Дні міста, які повинні були відзначатися в майбутні вихідні.

Воронезький губернатор Олександр Гусєв, заявив, що "не буде ні урочистого відкриття свята, ні салюту, ні масових заходів" і це "не треба пояснювати, чому". Ростовський губернатор Василь Голубєв заявив, що в місті скасують концерт і феєрверк на Театральній площі. Раніше аналогічне рішення прийняли у місті Совєтськ (Калінінградська область), пояснивши це "напруженою ситуацією" через війну з Україною.

На Харківщині звільнили близько 8500 квадратних кілометрів території

Уточнені дані повідомила у Facebook заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Щодо звільнених територій на Харківщині - цифри постійно уточнюються, бо процес у динаміці. Крім того, звільнені території ще потребують проведення додаткових заходів безпеки та стабілізації для того, щоб там можна було безпечно проживати. Тому, офіційні повідомлення з цифрами звільнених населених пунктів надаються зі свідомим запізненням і можуть враховувати чи не враховувати проведені стабілізаційні заходи, а отже — різнитись", — написала Маляр.

Вона додала, що з 6 вересня на Харківщині звільнено:

  • близько 8500 кВ. км.
  • близько 388 населених пунктів
  • близько 150 тисяч людей.

Поліцейські привезли продуктові набори у деокуповані села Херсонщини

Працівники відділення №1 Бериславського районного відділу поліції доставили продуктові набори у два села Бериславського району, які нещодавно звільнили Збройні сили.

"Після кількамісячного життя в окупації жителі потребують всього, що у них відібрали військові РФ. Це продукти, ліки, одяг, засоби гігієни та багато іншого", — повідомили в пресслужбі МВС.

Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
Фото: Національна поліція

У Кабміні назвали прогнозований курс долара на кінець 2023 року

Станом на кінець 2023 року курс може вирости до 49 грн/$1, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції у Києві, 14 вересня.

"Звісно ж, з умовами емісії та інфляції, яка є у всій Європі, у світі й, очевидно, у нас, ми очікуємо, що середньозважений курс у 2023 році буде в районі 42 грн/$1, він коливатиметься", — сказав прем’єр та додав, що прогнозувати курс на кінець 2023 року важко.

Український прапор в Ізюмі, гарантії безпеки, "оборонний" бюджет. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
Денис Шмигаль, голова Кабінету міністрів України. Денис Шмигаль, пресконференція 14 вересня 2022 року. Фото: пресслужба уряду

"Для розрахунків брали лінійне зростання курсу. І це буде в районі, не називатиму "психологічний барʼєр", — 49 грн/$1, давайте так скажемо", — додав Шмигаль.

Відповідаючи на запитання журналістів, він підтвердив, що формально у документах зазначено курс на кінець 2023 року 50 грн/$1.

На Чернігівщині відкрили тимчасову переправу через річку Десна

Тимчасову переправу через річку Десна відкрили в Корюківському районі. Так відновили сполучення, порушене в перші дні повномасштабного російського вторгнення. Тоді, щоб не допустити просування окупантів, був підірваний автомобільний міст.

З міркувань безпеки ми не називаємо точне місцезнахоження, назву населеного пункту та не показуємо на фото, де відкрили переправу.

"Він сполучає район з однією з основних трас півночі області. Ми зменшуємо плече доставки товарів на територію району принципово, плюс – сполучення з Сосницькою громадою району, бо вона поділена рікою, і слабка комунікація навіть в середині громади без цього мосту", — прокоментував відкриття тимчасового мосту начальник Корюківської РВА Іван Ващенко.

У Кривому Розі знову чутно звуки вибухів

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Очільник ВЦА Вілкул заявив про ще один запуск ракет у напрямку міста.

Армія РФ використовує в тилу "загороджувальні загони"

Як повідомляє Головне управління розвідки України, щоб зупини масову втечу з поля бою, кремлівське командування посилює використання перевірених радянських методів “переконання”. З перехоплених розмов окупантів стало відомо про встановлення тилу так званих “загороджувальних загонів”.

Багато військових, єдиною мотивацією яких було саме матеріальне забезпечення, шукають можливості або повернутися на територію РФ, або здатися в полон, зазначають розвідники.

  • За даними ГУР, окупанти, які відійшли з ізюмського напрямку в Донецьку область, очікують на підвезення боєкомплекту та палива. При відступі підрозділи витратили або вимушено кинули практично все озброєння та техніку. Росіяни скаржаться, що обіцяна допомога так і не надійшла.
  • Підрозділи 20-ї гвардійської загальновійськової армії РФ (в/ч 12721) при відступі від Ізюма і Балаклії зазнали великих втрат. В деяких ротах залишилось близько половини особового складу. Ті що вижили, мають намір рухатися в бік російського кордону, щоб повернутися додому.
  • Багато окупантів зосередилось поблизу російського кордону в районі Бєлгородської області. Вони не мають зв’язку з командуванням, відсутнє постачання їжі та боєприпасів.

Латвійські банки заморозили 80 млн євро підсанкційних росіян

Про це повідомляє lsm.lv з посиланням на інтерв'ю голови Комісії ринку фінансів і капіталу Латвії (КРФК) Санти Пургайле каналу TV3.

"Можна сказати, що 80 мільйонів євро це те, на чому фінансовий сектор закріпився. Особливих змін у цих цифрах за кілька місяців не відбулося», — зазначила Пургайле.

За її словами, виявлено шість фізичних осіб, які безпосередньо підпадають під санкції, та 35 юридичних осіб, які безпосередньо не включені до санкційних списків, однак у цих юридичних особах встановлено права власності або контролю підсанкційних осіб, тому активи та цінні папери цих осіб заморожені.

Перший потяг "Укрзалізниці" прибув у Балаклію

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Перший тестовий потяг Укрзалізниці вже прибув у Балаклію. Від завтра працюватиме залізничне сполучення між містом та Харковом", — написав Тимошенко у Telegram.

Нагадаємо, 8 вересня Збройні сили України звільнили від російських сил, захоплене у березні місто Балаклія Харківської області.

Столичний ТРЦ Ocean Plaza оголосив, що планує відкритися у жовтні

"Компанія "Київ Молл Менеджмент" (керує ТРЦ – ред.) розцінює повернення 33% частки корпоративних прав українському акціонеру і залишення під контролем держави 67% частки корпоративних прав як рішення в інтересах держави, української економіки і українського бізнесу", – йдеться в заяві адміністрації ТРЦ.

Раніше 100% корпоративних прав ТОВ "ІС "Либідь" (власник ТРЦ - ред.) були передані за рішенням суду до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА). Згідно з отриманої інформації від ТОВ "ІС "Либідь" наразі судом скасовано арешту частки у 33,35% корпоративних прав як ТОВ "ІС "ЛИБІДЬ", так і його учасника — ТОВ "АВАНГАРД-ВІЛАРТІ", які належать громадянину України Хмельницькому В.І.

Росіяни завдали ракетного удару по Кривому Рогу

Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Кривий Ріг – ракетний удар. Залишайтесь в укриттях. Нічого не знімайте та не викладайте у соцмережі", — написав Вілкул У Telegram.

Київ та більшість областей — повітряна тривога.

Зруйноване окупантами житло відновлять за конфісковані у банків РФ кошти — Шмигаль

Регіональні комісії зареєстрували три тисячі заявок на відшкодування зруйнованого житла внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, але зараз не вдасться відновити усі оселі.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції 14 вересня.

Регіональні комісії зареєстрували три тисячі заявок на відшкодування зруйнованих осель, тоді як заявок від людей надійшло близько двох тисяч.

"Це може бути пов‘язано з тим, що не всі люди, які виїхали, знають про руйнацію своїх квартир і будинків", — пояснив Денис Шмигаль.

Він зазначив, що зараз немає коштів для відновлення всіх офіційно зареєстрованих зруйнованих осель.

"Формуються фонди на першу хвилю житла. 15,8 млрд гривень направлять з конфіскованих у "Сбербанку" і "Промінвестбанку" (коштів — ред.)", — сказав прем'єр.

Львівські десантники збили російський винищувач Су-30

Військові 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ збили російський багатоцільовий винищувач Су-30. Про це повідомили на Facebook-сторінці Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Про те, коли та де саме це трапилось, не повідомляють з міркувань безпеки.

"Цими днями зенітники 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ назавжди приземлили російський багатоцільовий винищувач Су-30. Пілот окупантів не очікував, що львівські десантники зможуть його збити з 23-мм спареної зенітної установки ЗУ-23", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ тримають під вогневим контролем майже всю територію Херсонщини

Це унеможливлює спроби російських військових підтягнути резерви, повідомила Суспільному керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

19 млн людей із 49 країн дізналися правду про війну на платформі Мінкульту

Майже 19 мільйонів людей із 49 країн світу дізналися правду про події в Україні завдяки проєкту Міністерства культури та інформаційної політики “#Моя війна”. Про це інформує пресслужба відомства.

Станом на 14 вересня на міжнародній платформі “#Моя війна” опубліковано понад 3,5 тисячі історій про війну в Україні. Завдяки вбудованій можливості автоматичного перекладу на 74 мови розповіді українців прочитали майже 19 мільйонів людей із 49 країн світу, повідомили у пресслужбі.

Проєкт “#Моя війна” – це “живий щоденник” реальних історій про війну, які пишуть звичайні українці, що вимушено опинились в епіцентрі подій.

За 203 дні від початку російського вторгнення Україна не раз дивувала та надихала світ неординарними вольовими рішеннями та героїчною відважністю українців, зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Завдяки їхнім історіям та переживанням, події в Україні не залишили байдужим нікого у світі – про цинічні воєнні злочини РФ тепер знають майже у кожному куточку планети”, — сказав Ткаченко.

Проєкт “#Моя війна” створили на початку березня міністерство культури та інформаційної політики спільно з Асоціацією інноваційної та цифрової освіти та компанією “Totonis”. На платформі, окрім реальних історій, є відео та фото, які наочно демонструють, що відбувається наразі на території України.

Після війни служитимуть лише контрактники. Як Україна планує реформувати армію

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що Україна реформує армію "прямо в бою" відповідно до стандартів НАТО.

"Це дає нам перевагу. Але ми маємо повністю відмовитися від радянських стандартів. Два роки вчитися маршувати — це не потрібно", — зазначив голова уряду під час засідання 14 вересня.

Водночас він наголосив, що щонайменше всі чоловіки повинні бути військовозобов’язаними. Він розповів, що буде використовуватися модель Ізраїлю.

"Ми маємо готувати людей до нової агресії. Коли люди будуть проходити військові навчання 2-3 місяці і кілька разів на 10 років проходити перепідготовку", — пояснив Шмигаль.

Він також наголосив, що після війни в армії мають бути лише контрактники. Крім цього Україна розроблятиме програму перепідготовки ветеранів, перекваліфікації і надання медичної страховки та реабілітацію, програми пільгової іпотеки, кредитування автомобіля.

Над міською радою Ізюма на Харківщині підняли український стяг

Місто було в окупації з квітня.

Чи повинні українські вчителі відповідати за роботу в окупації — освітній омбудсмен розповів про масові звернення

Офіс освітнього омбудсмена отримав понад 600 звернень від українських вчителів з тимчасово окупованих територій, яких самопроголошена влада змушує працювати у школах.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив в етері "Українського радіо".

"Я вважаю, що нашим вчителям треба було ще навесні ухвалити рішення на рівні закону, що як тільки територія окупована, наші вчителі мають бути переведені в режим простою, щоб до них не було претензій, що вони не ходять на роботу, щоб їх не змушували ходити на роботу до окупантів", — сказав він.

Дії тих педагогів, які свідомо та добровільно погодились співпрацювати з окупаційною владою і викладати за їхніми освітніми програмами, підпадають від статтю про колаборацію (ст. 111-1 Кримінального кодексу України), зазначив він.

"Ті, хто пішли добровільно на співпрацю, мають отримати однозначну заборону на професію. Цих людей до українських дітей категорично не можна пускати", — вважає Горбачов. Проте є й ті педагоги, яких змусили працювати.

"Там людям реально погрожують виселенням, арештами та смертю. Звільнення — то не найстрашніше. Це буде дуже складна й болюча історія, бо ще треба дивитися на кожен випадок, коли вчитель працює на окупантів. Якщо він розповідає про закон Ньютона — це одне. А якщо розповідає про один народ і Малоросію, то цій людині нема чого робити в українській освіті", — вважає Горбачов.

За даними Міносвіти, серед вчителів приблизно 43 тисячі (Це приблизно 10% від загальної кількості) тих, хто виїхали з окупації та областей, де ведуться активні бойові дії, зокрема Херсона, Харкова, Запорізької та Київської областей. Вони мали проблеми із працевлаштуванням в інші школи, проте наразі Кабмін спростив процедуру звільнення.

"Кабмін ухвалив дуже правильне рішення стосовно таких вчителів, зокрема щодо того, що вчитель не міг точніше звільнитися. Тобто він працював у школі десь у Луганській області, потім змушений був виїхати і його не можна було взяти на основну роботу, адже він вже є на основній роботі. Для цього є вже відпрацьована процедура. Треба звернутися в центр зайнятості й написати заяву з текстом "прошу звільнити мене з попереднього місця роботи", вказавши де саме, і вже наступного дня людина може бути прийнята на роботу у будь-якому закладі освіти відповідно до її кваліфікації та фаху, де вона перебуває наразі", — пояснив освітній омбудсмен.

Він також нагадав і вчителям, і батькам дітей, щоб вони робили цифрові копії документів, тоді легше буде поновити.

Окупанти покарали декількох людей за українську пісню "Червона калина" на весіллі

Окупаційний Бахчисарайський районний суд незаконно притягнув до адміністративної відповідальності організаторів та учасників весілля у місті за пісню "Червона калина", яку "суд" назвав "бойовою піснею українських націоналістів".

За даними російського окупаційного інформагентства «Крим 24» причетні до цього інциденту отримали такі покарання:

  • Власник закладу "Арпат" – 15 діб арешту;
  • Діджей та танцівниця — 10 діб арешту;
  • Матір нареченого — 5 діб арешту;
  • Матір нареченої та дружина власника — 50 тисяч рублів штрафу, оскільки у них є діти, яким ще немає 18 років.

Через війну обсяги забруднення довкілля могли зрости у 25 разів — Мінекології

У зв’язку з російською агресією та атаками на інфраструктурні об’єкти, зокрема нафтобази, обсяги забруднюючих речовин, які потрапили у довкілля, могли зрости у 25 разів.

Про це інтерв'ю Українській правді розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

"Поки що непідтверджений, але потенційний обсяг викидів забруднюючих речовин під час війни з усіх джерел, сягає 46 мільйонів тонн. У 2019 році загальні викиди по Україні становили близько 2,4 мільйона тонн, у 2021 – 2,25 мільйона", — зазначив посадовець.

За його словами, попри те, що вже в перший місяць повномасштабної війни Росія випустила по Україні у 25 разів більше снарядів і ракет, ніж за всі роки війни в Сирії, їхній вплив — ніщо у порівнянні з кількістю забруднюючих, які викидаються в атмосферне повітря внаслідок знищення нафтобаз.

"На сьогодні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які ми змогли обрахувати від горіння лише на зруйнованих нафтобазах, вже перевищують 499 тисяч тонн. "АрселорМіттал" у Кривому Розі, який є найбільшим підприємством-забруднювачем України, найбільшим в Європі підприємством із замкненим металургійним циклом, за рік викидало 220 тисяч тонн забруднюючих речовин. І це були дозовані викиди щодня. Зараз же ми маємо концентрований викид протягом короткого терміну часу, який точно перемістився у бік Європи або Росії", — підкреслив посадовець.

Він додав, що російське керівництво просто не розуміє, що ці викиди вплинуть на весь світ.

"Сьогодні світ бореться зі зміною клімату, зі зменшенням забруднення, а їхні війська роблять все те, щоб незворотні процеси сталися якомога швидше. І це дуже прикро", — зауважив Руслан Стрілець.

Міністр пояснив, що наслідками забруднення середовища стануть кислотні дощі, пришвидшення кліматичних змін, порушення екосистем, зневоднення територій та занепад сільського господарства.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Ізюма

Президент України Володимир Зеленський прибув до Ізюма Харківської області. Фото з центру міста викладені на сторінці 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади.

Не зброя: Японія готує новий пакет високотехнологічної допомоги Україні — посол

Японія готує новий пакет допомоги Україні. До нього увійдуть необхідні високотехнологічні засоби, щоб продовжувати контроперацію і зустріти зиму. Про це посол України в Японії Сергій Корсунський розповів в інтерв’ю “Радіо НВ”.

“Допомога нам не припиняється, готується нова порція цієї допомоги. Єдине що – це не зброя, але це те, що буде нам необхідно, щоб продовжувати цю фантастичну контроперацію і щоб зустріти зиму”, — пояснив дипломат.

Він додав, що поки утримається від назви певних пристроїв, які просить Україна.

“Але у нас є дуже чіткий терміновий запит від Міністерства оборони”, — сказав Корсунський.

За його словами, він мав зустріч з головою ради директорів компанії Hitachi, яка виробляє декілька видів продукції, потрібних для цивільних і для інших операцій.

Також український посол зустрівся з міністром оборони Японії і передав йому список потреб українського оборонного відомства японській стороні.

”Вони дуже уважно його вивчають і розуміють всю терміновість необхідності постачання цих речей. Там є електроніка та інші засоби, які будуть нам дуже потрібні в перспективі. Я дуже сподіваюсь, що це станеться. І найближчим часом, ще до зими, ми зможемо це відправити в Україну і використовувати за призначенням”, — сказав Корсунський.

Росія скасовує відправлення нових підрозділів в Україну — ГУР

Про це повідомляє Головне управління розвідки.

"У частинах і з’єднаннях, які перебувають на території РФ, скасовують заплановані відправки особового складу в Україну. Причина – масова відмова від участі в бойових діях", — йдеться у повідомленні.

При цьому, зокрема, військовослужбовців 5 окремої танкової бригади 36 армії (Улан-Уде, Бурятія), які пишуть рапорти на звільнення через відмову продовжувати участь в бойових діях в Україні, звільняють зі служби без урахування будь-яких пільг — таких, як вислуга років чи статус ветерана. При цьому особовому складу бригади, який перебуває в Україні, надають відпустки виключно за сімейними обставинами, зокрема через смерть близьких родичів.

Окрім того, РФ намагається скоротити час лікування своїх військових у шпиталях.

"Одночасно в підрозділах, які беруть участь у війні проти України, спостерігається катастрофічна нестача особового складу. З метою "розв'язання проблеми" командуванням окупаційними військами вирішено суттєво скоротити час на реабілітацію військових після поранень та контузій",

За даними ГУР, пораненим у шпиталях цілеспрямовано спрощують діагнози, не проводять раніше заплановані операції та пропонують повернутись на війну до України.

"Лікарям "рекомендують" надавати дозвіл на планові хірургічні втручання тільки по закінченню війни або за прямим дозволом командира пораненого", — підкреслюють у розвідці.

Зокрема, у ГУР згадують про випадок, коли після розриву барабанної перетинки вуха та контузії, військовослужбовця за 3 дні виписали із шпиталю із офіційним діагнозом "отит" та рекомендацією "не застуджувати вухо". При цьому військовому відмовили в операційному втручанні.

З України "зерновим коридором" вийшли ще 5 суден зі збіжжям

Від початку дії "зернової угоди" з України експортовано 3,1 млн тонн агропродукції. У Міністерстві інфраструктури повідомили, що всього з українських портів вийшли 134 судна з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

У середу, 14 вересня, з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 5 суден з 153 тис. тонн продовольства.

Австрія виділить 600 мільйонів євро для українських медзакладів

Австрійські компанії планують виділити 600 мільйонів євро на будівництво та обладнання трьох медичних закладів в Україні, зокрема столичного "Охматдиту".

Про це повідомляє APA із посиланням на Міністерство економіки Австрії.

"У зв’язку з війною зросла потреба в будівництві медичних закладів. На першому етапі три конкретні проєкти — будівництво та обладнання Національної дитячої лікарні "Охматдит" у Києві, будівництво та обладнання сучасної університетської клініки у Києві та будівництво Національного реабілітаційного центру України у Львові — буде втілено австрійськими компаніями (такими, як, наприклад, Vamed) з проєктною вартістю понад 600 мільйонів євро", — йдеться у повідомленні.

Фінансуванням проєкту займатимуться австрійські, а також німецькі банки. Зазначається, що він став можливим завдяки рамковій угоді про економічну співпрацю та розвиток проєктів, укладеній між урядами України та Австрії.

5 вересня до Києва прибула делегація з Австрії на чолі з Федеральним міністром праці та економіки Мартіном Кохерем. У її складі, окрім міністра праці, був надзвичайний і повноважний посол Австрії в Україні Арад Бенкьо та генеральний секретар "Карітас Австрія" Андреас Кнапп.

Окупанти ракетами обстріляли Краматорськ

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За попередньою інформацією, окупанти стріляли ракетами С-300. Обстрілом пошкоджені три приватних будинки та згорів гараж. Загиблих та поранених серед мирного населення немає.

"Росіяни навмисне тероризують місцеве населення. За таких умов, для цивільних єдиний правильний вихід — евакуюватися у більш безпечні області України", — наголосив Кириленко.

Російські окупанти намагаються посилити угруповання під Херсоном — ГУР

Російські окупанти намагаються посилити своє угруповання під тимчасово окупованим Херсоном за рахунок "наявних резервів". Про це повідомляє ГУР Міноборони України.

Для цього планують передислокувати чотири батальйони так званих "кадирівців", йдеться у повідомленні. Але наразі, за даними розвідки, ці підрозділи значно недоукомплектовані. Більшість особового складу – не чеченці, а найманці з найбідніших регіонів РФ.

Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з Зеленський у Києві

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що сьогодні вирушить до Києва для зустрічі з президентом Зеленським. Зокрема мають обговорити введення України до зони безкоштовного європейського роумінгу.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 384 дитини — ОГПУ

Станом на ранок 14 вересня більше ніж 1133 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 384 дитини загинули та понад 749 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Троє людей поранені на Харківщині внаслідок ударів РФ 13 вересня — Синєгубов

Про це зранку 14 вересня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"За даними Центру екстреної медичної допомоги, 1 людина госпіталізована в Ізюмському районі, 1 — в Куп'янському, 1 — в Чугуївському", — написав Синєгубов.

За інформацією голови ХОВА, у ніч на 14 вересня обстрілів Харкова та області не було.

На Луганщині окупанти відключили мобільний інтернет

На Луганщині російська окупаційна влада відключила мобільний інтернет. Також окупанти продовжують вивозити награбоване майно у РФ. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Як пояснює місцевий оператор, мобільний інтернет відключили через розпорядження органів окупаційної влади – для забезпечення обороноздатності і безпеки. Раніше вони на цих питаннях не акцентували уваги", — розповів він.

За інформацією Гайдая, черги на пунктах пропуску вбік РФ не зменшуються. На ділянці дороги Старобільськ - Луганськ наразі у черзі стоїть близько 300 автівок, переважно з номерними знаками Харківської області.

"Більшість транспортних засобів – із причепами, завантаженими награбованим майном, за кермом російські військові", — додав Гайдай.

Росіяни обстріляли дві громади на Чернігівщині

Російські окупаційні війська протягом 13 вересня продовжували обстрілювати прикордоння Чернігівської області. Зокрема, РФ застосувала міномети, автоматичні гранатомети та ствольну артилерію, під вогнем опинилися Городнянська і Семенівська громади.

Цю інформацію Суспільному підтвердила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Зокрема, вранці 13 вересня Городнянську громаду ворог з боку російського населеного пункту Чорноземний Городок обстрілював мінометами та з автоматичного гранатомета пролунало більше трьох десятків вибухів.

Семенівську територіальну громаду росіяни двічі надвечір 13 та під ранок 14 вересня, піддавали обстрілам зі ствольної артилерії та мінометів, зафіксовано 10 вибухів.

Також окупанти відкривали вогонь з району населених пунктів Ломаківка та Скачок. Обійшлося без жертв і руйнувань.

На Дніпропетровщині знищили реактивний снаряд, який застряг у кімнаті будинку

13 вересня піротехніки знищили чотири сучасні та застарілі боєприпаси, які виявили у Криворізькому районі та місті Дніпро. Про це йдеться на офіційному сайті ДСНС області.

Сучасний касетний бойовий елемент від РСЗВ "Ураган" після обстрілів військ РФ виявили за межами міста Зеленодольськ у Криворізькому районі.

У цьому ж районі, в селищі Мар’янське, в одному з житлових будинків знайшли реактивний снаряд від РСЗВ "Град", який застряг в кімнаті, а в Індустріальному та Новокодацькому районах міста Дніпро виявили застарілий артилерійський снаряд "АС-125мм" та застарілу ручну гранату "РГ-42".

Виявлені вибухонебезпечні предмети знищили шляхом контрольованого підриву.

У Харків спрямують додаткові генератори енергії — міністр

На відновлення критичної інфраструктури, пошкодженої російськими обстрілами, Харківщині нададуть 400 млн грн. До Харкова планують направити і додаткові генератори енергії. Про це повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

"Більша частина області та міста Харків перебували без електроенергії. Проблеми з електропостачанням у Харкові є й сьогодні. У Харків вже направлені додаткові підрозділи ДСНС, вирішується питання забезпечення міста додатковими генераторами енергії", — написав Чернишов.

Уряд прийняв рішення надати 400 млн грн Харківській області "на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури" із резервного фонду Держбюджету, повідомляє Чернишов.

"Раніше Харківській ОВА вже виділяли кошти на відновлення інфраструктури населених пунктів. Майже на 200 об’єктах проведені відновлювальні роботи", — написав міністр.

У Чаплинській громаді військові РФ виганяють жителів з домівок і заселяються самі — Генштаб

На Херсонщині у населених пунктах Чаплинської територіальної громади російські військові розквартировуються в оселях місцевих жителів. Деяких господарів виганяють з дому. Про це йдеться в оперативній інформації Генерального штабу ЗСУ на 6 годину 14 вересня.

Також Генштаб повідомляє, що війська РФ зосереджують зусилля на утриманні захоплених районів та зриву активних дій ЗСУ.

"Противник не припиняє ударів по помешканнях мирних громадян та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних, ракетних ударів та обстрілів з РСЗВ постраждала інфраструктура понад 33 населених пунктів, зокрема Сухого Ставка, Костромки, Білої Криниці та Мирного", — йдеться у повідомленні.

Росія визнала свою поразку на Харківщині — ISW

Кремль вперше від початку вторгнення в Україну фактично визнав свою поразку у Харківській області. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни.

"Кремлівські чиновники та пропагандисти державних ЗМІ широко обговорюють причини поразки Росії в Харківській області, що є помітною зміною порівняно з їхньою колишньою схемою висвітлення перебільшених чи сфабрикованих успіхів Росії з обмеженими подробицями", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають аналітики, Кремль ніколи не визнавав, що Росія зазнала поразки під Києвом або, пізніше, на Зміїному острові, намагаючись пояснили відступ з-під Києва як рішення зробити пріоритетом "визволення" Донбасу, а відхід зі Зміїного острова — як "жест доброї волі". На початку Міністерство оборони РФ також запропонувало аналогічне пояснення невдачі Росії в Харкові, стверджуючи, що російські війська відходять із Харківської області для перегрупування, але ця версія зазнала швидкої та гучної критики в інтернеті.

Відтак у Кремлі працюють над тим, щоб зняти з президента РФ Володимира Путіна будь-яку відповідальність за поразку, натомість покладаючи провину за втрату майже всієї окупованої Харківської області на недостатньо поінформованих військових радників у путінському оточенні, зауважують в ISW.

Російські окупанти обстрілюють інфраструктуру Харківщини з авіації та артилерії — Генштаб

Військові РФ з авіації обстріляли понад 30 населених пунктів України. З них троє — у Харківській області. Зокрема, під авіаційні та ракетні удари російських військових потрапив Харків, Лозова та Кам'янка, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 14 вересня.

Також військові РФ обстрілювали населені пункти з артилерії. Окупанти влучили у село Басове у Золочівській громаді та місто Куп'янськ у Харківській області, інформує Генштаб.

Миколаїв вночі зазнав масового обстрілу

У ніч на 14 вересня, близько 1:12, у Миколаєві оголосили повітряну тривогу. За кілька хвилин у місті пролунало декілька потужних вибухів. Пошкоджень зазнали житлові будинки.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

"Наразі на місцях працюють аварійні бригади та комунальники. На деяких вулицях розчищаємо проїзд для громадського транспорту. Збираємо детальну інформацію про наслідки обстрілу. Подробиці повідомлю вам пізніше", — розповів міський голова.

РФ може використати вірмено-азербайджанський конфлікт, щоб відволікти увагу від України

Росія може роздмухати конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, щоб відвернути увагу від війни в Україні. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу у Центрі нанотехнологій Birck в Університеті Пердью в Індіані, повідомляє CNN.

"Але якщо Росія справді зможе використати свій вплив на благо, тобто знову заспокоїти ситуацію, зупинити насильство та закликати людей до сумлінної участі у побудові миру, це буде позитивним моментом", — зауважив посадовець.

За його словами напередодні він розмовляв з лідерами Вірменії та Азербайджану, закликавши їх зробити все можливе, щоб відмовитися від будь-якого конфлікту та повернутися до переговорів щодо розбудови міцного миру між їхніми країнами.

"Ми знову побачили спалах бойових дій, у чому ніхто не зацікавлений", — підкреслив Блінкен.

Він також звернувся до лідерів Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Нікола Пашиняна із закликом негайно припинити бойові дії.

Росія продовжує вербувати в’язнів та мешканців окупованих територій — Генштаб

Російські військові зіткнулись із нестачею особового складу, тому підсилили вербування серед ув’язнених колоній Росії, а також мешканців тимчасово окупованих територій. Як повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні, російська армія щодня зазнає суттєвих втрат у живій силі та намагається їх компенсувати у різний спосіб.

"Військове керівництво продовжує пошук охочих воювати серед ув’язнених, зокрема в колоніях Тульської області. Вербувальники обіцяють засудженим зняття судимості в обмін на службу терміном 3 місяці, для рецидивістів або засуджених за особливо тяжкі злочини термін служби складатиме 6 місяців", — йдеться у повідомленні.

Попри це жодні контракти з охочими не підписуються, зазначають військові.

"Також триває набір, так званих "резервістів" до складу 3-го армійського корпусу. Серед вже набраного особового складу велика кількість людей, що мають наркотичну та алкогольну залежність", — зазначається в дописі.

Окрім того, про проблеми із комплектуванням підрозділів особовим складом свідчить факт проведення примусової мобілізації у місті Горлівка, додали в ГШ.

"Місцеві так звані "військкомати" отримали завдання разом з "міліцією" до 19 вересня набрати 6 тисяч осіб. У місті триває розшук та затримання чоловіків, що в свою чергу викликає масове невдоволення місцевих жителів", — підкреслили у Генштабі.

Ракетні війська та авіація завдали 13 ударів по позиціях РФ

Підрозділи Ракетних військ і артилерії протягом останньої доби уразили 9 пунктів управління бригадного та батальйонного рівнів та 3 райони зосередження живої сили та бойової техніки противника. Про це повідомляється у ранковому зведенні Генштабу.

"Втрати російських окупантів наразі уточнюються", — зазначили в ГШ.

Окрім того, підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили два російські літаки (Су-25 та Су-24М), один гелікоптер Мі-8 та БПЛА.

Росіяни обстріляли населені пункти на півдні України

На Південнобузькому напрямку війська РФ обстрілювали із танків, мінометів та артилерії – Таврійське, Мирне, Тернові Поди, Партизанське, Червона Долина, Білогірка, Новогреднєве, Безімене, Сухий Ставок, Біла Криниця, Ольгине та Високопілля. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Пентагон прокоментував темпи контрнаступу ЗСУ

Сполучені Штати не були здивовані швидким просуванням українських Збройних сил у ході контрнаступу на Харківщині, однак для росіян він мав бути неочікуваним. Про це під час брифінгу заявив представник Міноборони США генерал Піт Райдер.

"Я думаю, якщо хтось і був здивований, ґрунтуючись лише на повідомленнях, які ми бачили з погляду реакції російських військових, то, ймовірно, це були росіяни", — зазначив посадовець.

Він додав, що США не мали сумнівів в успішному просуванні українських військ, підкресливши, що ЗСУ продемонстрували чудову пристосованість та здатність ефективно використати свої бойові можливості.

"Тому для нас не дивно, що вони просунулися так швидко", — зауважив генерал.

Він також додав, що українські військові успішно адаптували стару радянську техніку до нової тактики бою, а також опанували надану Заходом зброю, навчившись використовувати її зі старими системами та інтегрувати у тактику бою.

"Західна зброя з боєприпасами зіграли роль в успіху контрнаступу", — додав Піт Райдер.

На Херсонщині ЗСУ знищили бомбардувальник та гелікоптер РФ

13 вересня у районі Давидова Броду на Херсонщині українські зенітно-ракетні підрозділи знищили російський бомбардувальник Су-24М та гелікоптер Мі-8. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Окрім того, ЗСУ уразили три райони зосередження російських сил та засобів в Міловому і Дудчанах й три пункти управління в Урожайному та Херсоні.

"Вкотре відкореговано вогнем спроби ремонтних робіт на Каховському мосту, він непроїздний. Понтонна переправа в Дар'ївці уражена, її подальше використання виключено", — зазначається в повідомленні.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Інфляція у 2023 році може сягнути 30%, а курс долара орієнтовно 42 гривні — Шмигаль

Наступного року інфляція може сягнути 30%, а курс долара коливатиметься і становитиме орієнтовно 42 гривні. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, розповідаючи про проєкт державного бюджету на 2023 рік.

Він пояснив, що разом із кожним проєктом бюджету уряд також завжди ухвалює макроекономічний прогноз, на основі якого далі будується кошторис держави. Цей прогноз включає розмір ВВП та інфляції, середню зарплату, курс долара та інше. Цього року такий прогноз є консенсусом між урядом, Національним банком та міжнародними фінансовими організаціями.

"Отже, в рамках цього макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень", — сказав Шмигаль.

Він додав, що залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків. Так може бути й з іншими показниками.

Тому Шмигаль наголосив, що нинішній макропрогноз — це доволі "консервативний" сценарій, адже маємо бути готові до будь-яких варіантів розвитку подій.

Гарантії безпеки, "оборонний" бюджет, 300 звільнених населених пунктів. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, фото: КМУ

Німецька влада гальмує процес постачання танків Україні — ЗМІ

Німецька промисловість готова постачати Україні бойову техніку, зокрема бронетранспортери, проте влада країни гальмує цей процес, не надаючи ліцензії на експорт, йдеться у сюжеті програми Tagesschau телеканалу ADN.

Зазначається, що німецький оборонний концерн Rheinmetall модернізував 16 бойових машин піхоти Marder зі старих запасів Бундесверу, але не може їх передати Україні. Причиною цьому є нібито перешкоди з боку офіційного Берліна. Уряд Німеччини наразі не надає ліцензії на експорт озброєння. Тим часом компанія ремонтує ще 14 БМП Marder, а також готова відновити 70 одиниць техніки.

Водночас німецькі медіа зауважують, що серед політиків почастішали заклики до надання Україні озброєння. А міністр фінансів Німеччини Крістіан Ліндер сказав також, що уряд повинен щодня перевіряти, чи може він зробити більше, щоб допомогти Україні.

Пентагон не очікував, що контрнаступ ЗСУ буде настільки швидким — Politico

Західні чиновники у сфері оборони знали заздалегідь, що ЗСУ планують контрнаступ одразу на двох напрямках, однак були здивовані швидким темпом просування українських військ на Харківщині, пише видання Politico з посиланням на чотирьох неназваних чиновників.

Зазначається, що навіть Пентагон не очікував, що український "бліцкриг" буде таким стрімким.

"Всі були здивовані, як утікали росіяни".

Як розповіли виданню американський чиновник та західний дипломат, наступ на Харківщині здійснив відносно невеликий контингент українських військ — кілька бригад, кожна з яких складалася з кількох тисяч солдатів.

Зазначається, що масштаб і темп українського наступу також посилили постачання західного озброєння, зокрема, високоточної американської зброї. Ця зброя дозволила українським військовим "виснажити" росіян, знищуючи їхні командні центри і склади боєприпасів ще до початку наступу.

Війська РФ тікають з Мелітополя на Запоріжжі в бік Криму — мер

Колони військової техніки загарбників зафіксовані на пункті пропуску у Чонгарі. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Окупанти побігли з Мелітополя у бік тимчасово окупованого Криму. Колони військової техніки вже зафіксовані на пункті пропуску у Чонгарі. Це було очікувано - стрімкий український наступ не залишає їм жодних шансів", — написав міський голова Мелітополя. За його словами, щоб вивезти крадене із Запорізької області, військові РФ зламують гаражі та викрадають автівки цивільних.

Федоров порадив власникам авто заздалегідь убезпечити свій транспорт, щоб на ньому "не евакуювалися" з міста загарбники.

Мелітополь тимчасово захоплений російськими військами з кінця лютого.

Читайте також: Дівчина з Криму вирішила демонстративно відмовитися від нав’язаного їй російського громадянства та порізала паспорт РФ

Під час окупації Балаклії росіяни облаштували катівню у відділі поліції

Під час окупації Балаклії на Харківщині російські загарбники облаштували у підвалі відділу поліції в'язницю, де катували місцевих мешканців, заявив начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

"У нещодавно окупованій Балаклії, у відділі поліції рашисти організували штаб… Там же, в підвальних приміщеннях відділу та у будівлі навпроти - БалДруку рашисти зробили тюрму та катувальню для місцевих жителів", — написав він. За словами Болвінова, росіяни завжди тримали у полоні мінімум 40 людей, годуючи їх двічі на день тільки кашами. Вони шукали через місцевих колаборантів тих, хто служив або мав родичів в АТО. Також шукали людей, які допомагали українській армії.

"У випадку, коли вони звільняли багато людей, а нових не було — хапали людей просто на вулиці біля відділу поліції. Один чоловік просидів у «тюрмі» 46 днів — рашисти знайшли фото його брата у військовій українській формі", — розповів правоохоронець.

У слідчих є інформація про вбитих жителів міста, додав він. Про загиблих відомо, що їх росіяни розстріляли на блокпості в останній день окупації, деталі ще з’ясовують.

Гарантії безпеки, "оборонний" бюджет, 300 звільнених населених пунктів. 203-й день війни Росії проти України. Онлайн
Балаклія, Харківська область, 13 вересня 2022 року. Фото: ОПУ

На початок