Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"

Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"

Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"
Міністр оборони України Олексій Резніков та міністр оборони США Ллойд Остін під час засідання Консультативної групи з безпеки України на авіабазі Рамштайн, Німеччина, 8 вересня 2022 р. Фото: Getty Images

На авіабазі "Рамштайн" в Німеччині відбулась п’ята зустріч країн-союзниць, які допомагають Україні у війні з Росією. Представники більш як п’ятдесяти країн обговорювали, що вони можуть зробити для покращення оборони та безпеки України. США оголосили про стратегію довготривалої підтримки, НАТО — про "зимовий пакет", Німеччина пообіцяла навчання з розмінування, Норвегія — 160 ракет. Суспільне підсумовує результати зустрічі.

"Рамштайн-5" відкрив голова Пентагону Ллойд Остін. В промові він підсумовував все, чим союзники допомагають Україні від першої такої зустрічі у квітні. ЗСУ отримали від США 126 гаубиць 155-мм, взяли на озброєння 26 далекобійних західних РСЗВ від західних партнерів. Ллойд Остін відзначив постачання систем MLRS M270 від Великої Британії, суттєву допомогу Данії, Німеччини та Польщі. Згадав і про обіцянки озброєння для України від Словаччини та Північної Македонії.

Також Ллойд Остін нагадав про 20-й (з серпня 2021 року) військовий пакет від США на $675 млн: протирадарні ракети HARM, легкі гаубиці 105-мм, снаряди GMLRS для HIMARS, броньовані HMMWV, протитанкові системи та інше обладнання.

Очільник Пентагону декілька разів наголосив: міжнародні партнери говорять про довготривалу та постійну підтримку: "Ми працюватимемо разом, щоб покращити нашу оборонну промисловість та задовольняти вимоги України протягом тривалого часу. ​​І ми працюватимемо над виробництвом та інноваціями, щоб задовольнити довгострокові потреби України".

Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"
Міністр оборони України Олексій Резніков обіймається з міністркою оборони Німеччини Крістін Ламбрехт на початку зустрічі на авіабазі Рамштайн. Ліворуч міністр оборони США Ллойд Остін, 8 вересня, 2022 рік. Фото: Getty Images

Довгострокова підтримка Україні дійсно необхідна, адже Росія наразі має переваги в артилерії великої дальності, 7 вересня відзначили у колонці головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та генерал-лейтенант Михайло Забродський: "Обговорення повинно вестись стосовно створення або нарощування спроможностей, а не виключно про кількість озброєння і обладнання для бригад, що плануються до переоснащення".

Читайте також: Війна у космосі. Які технології використовує Росія і чим їй відповідає Україна

Україна формулює запити до союзників: більше бронетехніки, реактивних систем залпового вогню, далекобійної зброї, систем ППО, винищувачів. Проте, наприклад, про довгоочікувані ракети ATACMS на "Рамштайні" не йшлося.

Колишній посол України в США Валерій Чалий вважає, що чекати подробиць перемовин відразу не варто. "Без обговорення танків та авіації там не обійдеться. Але не думаю, що ми почуємо це зразу. Проте, це той переломний момент, коли перемоги наших збройних сил на фронті дають можливість сподіватися, принаймні, на розуміння потреб більш дальньої дії — не тільки в оперативних тилах , але й до 300-500 км, відстані дозволені по всіх наших договорах", — пояснює Чалий.

Головне, вважає дипломат, що ці зустрічі продовжуються. Він відзначає зміни в риториці, яка лунає на засіданнях платформи "Рамштайн".

"Це перехід від оцінки, що Росію треба зупинити, вона не має перемогти, до оцінки: дати можливість Україні перемогти. Підхід Німеччини набагато краще, ніж це було ще 2-3 місяці тому. Зараз дії в більшості відповідають заявам канцлера Шольца. Але Німеччині все-таки притаманна загальмованість. США будуть робити так, як це відповідає їхнім національним інтересам. Не треба сподіватися, що вони будуть робити все так, як ми скажемо", — каже дипломат. Не у всьому американський підхід збігається з українськими проханнями, але зараз, вважає Чалий, "вони переконалися, що наші переговорники на різних рівнях були праві в тому плані, що Україна буде перемагати".

"Чим більше буде перемог, тим більше буде постачання зброї та підтримки. Нам треба цю ціну ("ціну перемоги", тобто втрати, які несуть ЗСУ під час наступу – ред.) зменшити. А зменшують її саме постачання озброєння. І розуміння нашої перемоги потроху наступає у наших союзників", — говорить Чалий.

Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США вважає український наступ, який останнім часом ведуть ЗСУ, стабільним та цілеспрямованим. Американський воєначальник Марк Міллі, фото: AP

США не приховують, що вражені тим, як українські військові використовують нову техніку. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі наводить приклад: з HIMARS українці вразили понад 400 цілей росіян.

"Українці продовжують використовувати безпекову допомогу, яку їм надали, неймовірно ефективно. Росіяни досягли незначного тактичного успіху в різних частинах східної України, але поки що російські стратегічні цілі зазнали поразки", — заявив він на брифінгу за підсумками зустрічі міністрів оборони "Рамштайн".

Нові формати підтримки для України

Важлива проблема, яку мають вирішити міжнародні союзники України — виробництво зброї. "Зараз Україні терміново потрібно більше артилерійських систем та боєприпасів. Вона також потребує засобів протиповітряної оборони, берегової оборони та інших критично важливих можливостей", — зазначив Ллойд Остін.

Як оборонно-промислові бази країн можуть забезпечити Україну, планують обговорити на додатковій зустрічі, яку за кілька тижнів зберуть НАТО та США, повідомив очільник Пентагону вже після перемовин.

Мова йде і про скорочення часу поставок зброї, і про узгодженість дій. "Наприклад, у нас є гаубиці, у іншої країни — снаряди. Тому ця оперативна сумісність важлива. Нам треба працювати разом, щоб впорядковувати процеси і скорочувати час поставки. Ми як і раніше зосереджені на динаміці боротьби і на тому, що необхідно для досягнення успіху. І ми намагаємося бути на один-два кроки попереду", — пояснив голова Пентагону.

Довготривала підтримка, зимове спорядження та "пекельні" ракети. Підсумки зустрічі союзників України на базі "Рамштайн"
Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт та міністер оборони США Ллойд Остін під час засідання Консультативної групи з безпеки України на авіабазі Рамштайн, Німеччина, 8 вересня 2022 р. Фото: Getty Images

Про яку допомогу заявили країни на "Рамштайн-5"

Від Норвегії Україна отримає прилади нічного бачення та 160 ракет Hellfire із пусковими установками та блоками наведення для них, повідомив міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

"Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в нагоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. Ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і проти морських цілей", — цитує міністра сайт оборонного відомства Норвегії.

Бйорн Арільд Грам зазначив, що збройні сили Норвегії перевірили стан ракет перед їх відправкою, а норвезькі інструктори провели навчання українських операторів використанню Hellfire.

AGM-114 Hellfire — з англійської "пекельний вогонь" — це керована протитанкова ракета класу "повітря-земля". Вона має лазерне наведення. Ракету можна запускати з гелікоптерів, літаків, безпілотних апаратів і наземної техніки. В залежності від модифікації дільність дії цих ракет приблизно десять кілометрів.

Термін експлуатації системи Hellfire наближається до кінця, планувалося її поетапно вивести з експлуатації норвезької армії. Обладнання нічного бачення, яке отримають ЗСУ, Норвегія також замінює новішим.

"Наразі ми та наші союзники передавали військові системи та техніку з власних запасів. У майбутньому нам потрібно буде тісно співпрацювати з ОПК, щоб забезпечити необхідні поставки військової техніки в Україну. Це також забезпечить Україну більш сучасним та ефективним обладнанням", — вважає Бйорн Арільд Грам.

Німеччина та Нідерланди повідомили, що організують навчання з розмінування для українських військових.

Як передає АР, Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен підкреслила, що це відповідь на запит української сторони. Також за проханням України, за словами міністерки оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, німці готують "зимовий пакет": електрогенеруючу техніку, намети та обладнання для військових.

Про допомогу від НАТО міністр оборони України Олексій Резніков говорив з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом.

Столтенберг заявив, що союзники НАТО наразі активізували підтримку України і готують не тільки боєприпаси, а й зимове спорядження, адже "зима на полі бою буде важкою".

"Ми знаємо, що чисельність української армії зараз приблизно втричі більша, ніж минулої зими. Тому їм терміново потрібна ще зимова форма, генератори для виробництва електроенергії, тепла. А також, звичайно, намети та все, що може допомогти їм пережити зиму. Однією з головних тем на цій зустрічі, було не лише забезпечення зброєю, боєприпасами, а й нелетальною підтримкою, включаючи десятки тисяч комплектів зимової форми для українських збройних сил", — цитує Єнса Столтенберга Associated Press.

Крім того, НАТО планує організувати навчання для української Агенції з оборонних закупівель, повідомив Резніков.

Фото, що він додав, — це фрагмент російської крилатої ракети "Калібр", яка була націлена на Київ.

"На якомусь етапі ця війна закінчиться за столом переговорів. Але ми знаємо, що чим сильніші українські збройні сили будуть на полі бою, тим сильнішою буде Україна за столом переговорів. І це гарантує, що Україна може переважати як незалежна, суверенна нація, — заявив Столтенберг. — Якщо президент Путін і Росія припинять воювати, тоді ми матимемо мир. Якщо Україна припиняє воювати, тоді вона перестане існувати як незалежна нація. Отже, потрібно продовжувати надавати підтримку Україні".

Що відомо

  • Ukraine Defence Contact Group або платформа "Рамштайн" (за назвою авіабази-місця зустрічі) — це зустріч міжнародних союзників, які підтримують оборону України у війні з Росіїєю. Офіційна її назва Ukraine Defence Contact Group. Наразі вона об’єднує міністрів оборони понад 50 країн.
  • Першу зустріч ініціювали США. Вона відбулась 26 квітня і зібрала представників 43 країни. Відтоді ця контактна група з безпеки зустрічається щомісяця, щоб обговорити безпеку України.
  • Вдруге союзники спілкувалися онлайн 23 травня. Після конференції глава Пентагону Ллойд Остін повідомив, що військову допомогу Україні вирішили надати 20 держав.
  • Третя зустріч в форматі "Рамштайн" відбулась 15 червня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. В ній брали участь представники близько 50 країн (приєдналися Грузія та Молдова). Результатом цієї зустрічі стало постачання далекобійних РСЗВ HIMARS, M270 та іншого озброєння.
  • Рамштайн-4 20 липня зібрав 50 учасників, зустрічались онлайн. На той момент 30 країн-учасниць вже постачали зброю Україні. Більшість країн-учасниць платформи "Рамштайн" — це члени НАТО та ЄС.
  • Серед країн Європейського Союзу майже всі постачають Україні озброєння для боротьби проти агресії РФ. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, не допомагають українській армії Австрія (через нейтральний статус) та Угорщина.

Читайте також

"Де мій Віталік?". Три історії про воєнні злочини росіян в Україні та чому вони загрожують світовій безпеці

"Атомники такі самі, як й інші. Ми теж боїмося безглуздих людей" — мер Славутича

Третя прем’єрка у історії Сполученого Королівства. Що відомо про Ліз Трасс

На початок