МАГАТЕ вирушила на ЗАЕС і хоче провести там кілька днів

МАГАТЕ вирушила на ЗАЕС і хоче провести там кілька днів

Доповнено
МАГАТЕ вирушила на ЗАЕС і хоче провести там кілька днів
. Персонал МАГАТЕ готується вирушити до Запоріжжя з готелю в Києві, Україна 31 серпня 2022 року. Фото Девіда Райдера/Агентство Anadolu через Getty Images

Автомобільний конвой Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушив у середу, 31 серпня, вранці з Києва до Запорізької АЕС. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свідка з місця події. У МАГАТЕ кажуть, що місія триватиме кілька днів. Представники окупаційної влади говорять про один день перебування експертів на станції.

Залишається незрозумілим, коли місія МАГАТЕ планує досягти найбільшої в Європі атомної станції, яка зараз контролюється російськими військами, йдеться у повідомленні.

Пізніше в "Енергоатомі" підтвердили, що делегація МАГАТЕ з Києва вирушила на Запорізьку АЕС.

“Ми нарешті рухаємося після півроку напружених зусиль. МАГАТЕ переїжджає на Запорізьку АЕС. Як ви знаєте, у нас там є дуже важливе завдання, яке потрібно виконати, оцінити реальну ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки ми можемо”, — сказав Гроссі журналістам у Києві.

За його словами, експерти МАГАТЕ збираються провести на ЗАЕС кілька днів.

“Я справді дуже усвідомлюю актуальність цього моменту. Але ми готові, МАГАТЕ готове. Отже, про нас повідомлять після місії. Ми збираємося провести там кілька днів”, — сказав Гроссі.

Він додав, що представники місії планують поспілкуватися з персоналом станції.

Гроссі також розповів, що це вперше експерти МАГАТЕ вирушають на об’єкт у зоні бойових дій.

“Абсолютно. Так. Я думаю, що це перший раз, коли хтось перетне лінію фронту”, — сказав Гроссі.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи планує МАГАТЕ створити постійне представництво, очільник МАГАТЕ дав ствердну відповідь.

Що кажуть в Україні про місію МАГАТЕ

“Ми сподіваємося, що це хоч якось вплине на те, щоб росіяни не обстрілювали станцію (Запорізьку АЕС — ред.)], чи те, що вони роблять”, — сказав міністр енергетики України Герман Галущенко BBC, передає кореспондент Суспільного.

За словами Галущенка, остаточний висновок МАГАТЕ можна буде обговорювати у світі усіма країнами, щоб тиснути на Росію залишити станцію.

Міністр додав, що не впевнений, що росіяни після цієї місії або під час цієї місії залишать станцію. Але важливо, що співробітники, які працюють на станції під тиском росіян, побачать, що є можливість спілкування, особливо з міжнародними експертами.

“Це дуже важливо, тому що вони фізично і морально виснажені. І це також дуже важливо, щоб вони бачили, що є люди, з якими можна спілкуватися, а не тільки російські солдати зі зброєю”, — сказав Галущенко.

За його словами, цей візит має підкреслити важливість ядерної безпеки. А також те, що росіяни повинні зрозуміти, що вони не можуть грати з цим у будь-які ігри, сказав Галущенко.

У рамках місії експерти МАГАТЕ мають зафіксувати порушення стандартів і норм ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС на тлі російської окупації. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Місія МАГАТЕ на шляху до Запорізької АЕС. Позиція України залишається незмінною: АЕС має бути негайно демілітаризована, деокупована та передана під повний контроль українського уряду. Російські окупаційні війська повинні припинити обстріли коридорів слідування делегації МАГАТЕ та не перешкоджати її діяльності на станції", — повідомив Ніколенко.

Що кажуть представники окупаційної влади

Водночас самопроголошений очільник окупаційної влади Запорізької області Євген Балицький заявив, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій атомній електростанції триватиме один день. Про це повідомляє РБК.

Програму візиту розраховано на один день. Вони мають за один день переглянути роботу станції. Ті елементи, які вони скажуть, у процесі можна подивитися. Поки що заявлено — “ознайомитися з роботою станції”. Для нас це розмите поняття”, — сказав він.

Як коментують візит МАГАТЕ у ЄС

Очільник Європейської дипломатії Жозеп Боррель у Празі у другий день конференції міністрів закордонних справ ЄС висловив сподівання, що місії вдасться нормалізувати ситуацію на станції. За його словами, треба продовжувати тиснути, щоб домогтися повної демілітаризації цієї частини української території.

"Зараз місія МАГАТЕ на шляху до Запорізької АЕС. Ми підтримуємо Рафаеля Гроссі та його команду і з нетерпінням чекаємо результатів цієї місії. Ми вимагаємо негайної демілітаризації території ЗАЕС — найбільшої атомної електростанції в Європі. Ми не можемо грати у "військові ігри" поблизу станції”, — сказав Боррель.

Що цьому передувало

У вівторок, 30 серпня, стало відомо, що команда з 14 експертів ядерної служби ООН прибула до Києва перед запланованим візитом на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію. Президент Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ.

Як повідомив 29 серпня речник МЗС Олег Ніколенко, на запрошення уряду України МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів.

Місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях

  • фізичний захист;
  • ядерна безпека;
  • гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Водночас на сайті організації уточнюється, що МАГАТЕ оцінить фізичні пошкодження об’єктів, визначить працездатність основних і резервних систем охорони та безпеки, а також оцінить умови роботи персоналу диспетчерської.

Водночас місія вживатиме термінових заходів з забезпечення гарантій, щоб ядерний матеріал використовувався лише в мирних цілях.

Що сталося на ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Наразі власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Раніше регулятори попереджали, що втрата усіх джерел електроживлення може призвести "фукусімського сценарію".

Дивіться також: Чи можна вимкнути Запорізьку АЕС. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Раніше в Державній інспекції ядерного регулювання України попереджали, що зупинка усіх енергоблоків ЗАЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки й виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

В Енергоатомі розповіли, які території накриє радіаційна хмара в разі аварії на ЗАЕС

На початок